Kiek sutaupysite per sezoną?

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, šį šildymo sezoną oro temperatūra Vilniuje buvo gerokai aukštesnė nei praėjusiais metais. Šiemet spalį vidutinė temperatūra siekė 7,9 laipsnio (2012m. – 1,9), lapkričio - 4,5 (2012 m. – 4,1), gruodžio – 0,9 (2012 m. – 5 laipsnius šalčio), sausio – 6,4 laipsnius šalčio, (2013 m. – 7 laipsnius šalčio), vasario – 0,3 laipsnius šalčio (2013 m. – 1,8 laipsnius šalčio), kovą prognozuojama 3-4 laipsniai šilumos (2013 m. buvo 4,8 laipsniai šalčio).  2013-2014 m. šildymo sezono temperatūra - žymiai aukštesnė už vidutinė daugiametę.

Kaip tik dėl to, pasak Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno, šį sezoną gyventojai už šilumą sumokėjo ir dar sumokės mažiau. Tiesa, suvartojamos šilumos kiekis tiesiogiai priklauso ir nuo daugiabučio būklės, ne tik nuo vidutinės oro temperatūros.
Vytautas Stasiūnas
Šiemet gyventojų sąskaitos už šildymą turėtų sumažėti ir dėl kitos priežasties. V. Stasiūno teigimu, šiemet, palyginti su pernai metais, šiek tiek atpigo tiek gamtinės dujos, tiek ir biokuras.
S. Bartkus
Apskritai mažinant patalpos temperatūrą vienu laipsniu, sutaupoma 4-7 proc. Jei temperatūra sumažinama dvejais laipsniais, sutaupoma maždaug 10 proc. Nuo 1500 Lt per sezoną, tai yra maždaug 150 Lt.

„Šildymas Lietuvoje tradiciškai prasideda spalį ir baigiasi balandį. Šis šildymo sezonas yra gerokai šiltesnis nei praėjęs. Todėl susidaro mokėjimo skirtumas. Mes paskaičiavome, kad šį sezoną dėl šiltesnės žiemos neapšiltinto namo butas per mėnesį mokės 31 Lt mažau nei pernai. Taip pat šį sezoną buvo mažesnė gamtinių dujų ir biokuro kaina. Tai leido sumažinti kilovatvalandės kainą ir dėl to 60 kvadratinių metrų butas per mėnesį mokės 24 Lt mažiau. Susumavus šiuos abu rodiklius, išeina, kad butas per mėnesį mokės 55 litais mažiau. Šildymo sezonas tęsiasi maždaug šešis mėnesius ir per tiek laiko vidutiniškai sutaupomi 352 litai. Kitaip tariant, sezono šildymo kaina sumažėja 18 proc.“, - GRYNAS.lt kalbėjo pašnekovas.

Taip pat jis pridėjo, kad lauko temperatūrai pakilus vienu laipsniu, šilumos suvartojimas sumažėja 5 proc. Tuo pačiu mažėja ir šilumos kaina. Reziumuodamas besibaigiančio šildymo sezono kainų pokyčius V. Stasiūnas pripažino, kad šylantis klimatas iš tiesų gali turėti lemiamos įtakos kainų mažėjimui. Tačiau čia pat jis prisiminė, kad sparčiau vykstanti renovacija leistų dar labiau sumažinti šildymo kainas. Nepaisant to, nereikėtų pamiršti įvertinti ir kuro kainą rinkoje.

Šylantis klimatas leistų sutaupyti dar daugiau, jei...

Bendrovės „Raseinių šilumos tinklų“ direktorius Stanislovas Bartkus taip pat teigė, kad šiltesnė žiema leidžia sutaupyti išlaidas už šilumą. Kadangi šiuo šaltuoju metų laiku buvo šilčiau nei pernai, raseiniškiai už šildymą mokės mažiau.
Stanislovas Bartkus
„Faktas, kad mažėjant šilumos suvartojimui, mažėja ir sąnaudos. Šių metų skirtumas, palyginti su praėjusiais, pakankamai žymus. Jau turime duomenis (matome keturių mėnesių suvartojimą) ir galima teigti, kad iš tikrųjų sutaupoma. Mūsų skaičiavimu, per keturis mėnesius vidutinis 60 kvadratinių metrų butas taupė vidutiniškai 57 litus. O atskiri taupūs namai sutaupo dar daugiau. Tokiame name esantis butas už šilumą mokės ne 57, o 123 litais mažiau. Bet panašu, kad bus šiltas ir kovas, todėl per visą sezoną šiemet bus sutaupoma vidutiniškai 100 Lt. Maždaug tokie yra spalio mėnesio mokėjimo kaštai“, - teigė S. Bartkus, pridūręs, kad vis dėlto raseiniškiams šiemet šiluma pabrango iki 5 proc. dėl pasikeitusių kuro kainų.
V. Stasiūnas
Mes paskaičiavome, kad šį sezoną dėl šiltesnės žiemos neapšiltinto namo butas per mėnesį mokės 31 Lt mažau nei pernai.

Anot jo, vidutiniškai šildymo sezonas 2012 m. Raseiniuose esančiam 60 kvadratinių metrų butui kainavo beveik 1600 Lt, o butai, esantys energiją taupančiuose namuose, išsivertė su 1400 lt.

Tiesa, „kiauruose“ daugiabučiuose gyvenantys raseiniškiai už šilumą pernai mokėjo daugiausiai – 2500 Lt. „Tokie namai yra pirmieji pretendentai renovacijai. Atlikus renovaciją šildymo kaštai gali sumažėti 50 proc., priklausomai nuo renovacijos kokybės ir apimties“, - pridėjo pašnekovas.

Tačiau, jo teigimu, šiltesnės nei įprastai žiemos leidžia dar daugiau sutaupyti. Tiesa, tuo pasinaudoja toli gražu ne visi gyventojai. „Mes pastebime, kad kai lauke šilčiau, gyventojai skiria mažesnį dėmesį taupymui: laiptinių durys atviros, pusrūsių langeliai atidaryti. Reikia nepamiršti, kad visa į namą patenkanti šiluma yra apskaitoma. Vien dėl namo organizuotumo kaštus galima sumažinti 10-15 proc.“, - teigė bendrovės „Raseinių šilumos tinklai“ direktorius.
Šilumininkai sako, kad renovacija sumažintų šilumos kainas

Kiek vienu laipsniu sumažinus kambario temperatūrą galima sutaupyti? Pašnekovas sakė, kad galutinei sumai kambario temperatūra tikrai turi didelę įtaką. O dažniausiai ji siekia 19-20 laipsnių.

„Sąskaitai įtakos turi tai, kokios temperatūros norima patalpoje. Raseiniuose visi šilumos punktai yra automatizuoti, todėl viskas priklauso nuo gyventojų noro. Apskritai mažinant patalpos temperatūrą vienu laipsniu, sutaupoma 4-7 proc. Jei temperatūra sumažinama dvejais laipsniais, sutaupoma maždaug 10 proc. Nuo 1500 Lt per sezoną, tai yra maždaug 150 Lt. Mūsų stebėjimai rodo, kad dažniausiai vidaus temperatūra siekia 19-20 laipsnių. Tai yra komfortiška temperatūra“, - teigė S. Bartkus.