Gyventojai priversti naudotis kaimynų konteineriais

Tautvydas sakė, kad UAB „Naujininkų ūkis“ nutarė nutraukti sutartį su UAB „VSA Vilnius“, iki tol išveždavusia atliekas, ir naują pasirašyti su kita įmone. Jis spėjo, kad dėl to prieš porą mėnesių iš Dzūkų gatvės buvo išvežti rūšiavimo konteineriai, o nauji į senąsias vietas taip ir nebuvo pristatyti.

Vyras atskleidė, kad tokia pati padėtis yra ir aplinkinėse gatvėse. O galiausiai jis pridūrė, kad gyventojams, jau spėjusiems įprasti prie atliekų rūšiavimo, tai daryti toliau tiesiog nebeliko galimybės.

„Žmonėms nuolat kalama į galvą, kad atliekas reikia rūšiuoti. Mes tai ir darome, bet dabar paprasčiausiai nėra galimybės. Kur dėti viską, ką surūšiavai? Namuose prikaupę maišus atliekų, jas vežame ir metame į artimiausius konteinerius. Yra tikrai labai daug nepatogumų“, - atskleidė pašnekovas.

Anot jo, gyventojams jau seniai žadama, kad konteineriai artimiausiu metu atsiras, tačiau dėl vyrui nežinomų priežasčių laukimas užsitęsė pernelyg ilgai. Ir apskritai senajam šiukšlių vežėjui Tautvydas teigė jokių priekaištų neturėjęs. „Buvo nuspręsta pakeisti įmonę. Nors ankstesne nesiskundėme. Jei konteineriai užsipildydavo, paskambindavome ir jie tuoj pat būdavo vėl ištuštinami“, - kalbėjo vilnietis.

Savivaldybė: senoji įmonė konteinerius išvežė, nauja – dar neatvežė

Vilniaus miesto savivaldybė problemą teigė žinanti. Paprašius pasakyti dėl kokių priežasčių gyventojai taip ilgai gyvena be rūšiavimo konteinerių, savivaldybės atstovė Sandra Trinkūnaitė – Rimkienė sakė, kad naujas šiukšlių vežėjas dar nespėjo pastatyti konteinerių.

„UAB „Naujininkų ūkis“ nutraukė sutartį su UAB „VSA Vilnius“ ir pasirinko kitą vežėją - UAB „Ecoservice“, todėl „VSA Vilnius“ paėmė rūšiavimui skirtus konteinerius, o „Ecoservice“ dar nespėjo jų pastatyti“, - situaciją komentavo pašnekovė.
Tautvydas
Žmonėms nuolat kalama į galvą, kad atliekas reikia rūšiuoti. Mes tai ir darome, bet dabar paprasčiausiai nėra galimybės. Kur dėti viską, ką surūšiavai? Namuose prikaupę maišus atliekų, jas vežame ir metame į artimiausius konteinerius.

O pasidomėjus, kodėl buvo nuspręsta nutraukti sutartį su senuoju paslaugos tiekėju, S. Trinkūnaitė – Rimkienė konkretaus atsakymo neturėjo: „Administruojanti įmonė turi teisę nutraukti sutartį ir parinkti kitą atliekų tvarkytoją. Priežastys gali būti įvairios: netenkino paslaugų kokybė, kainos, atliekos buvo išvežamos nereguliariai ir t.t.“

Ar Naujamiesčio gyventojams po naujos sutarties neteks daugiau mokėti už atliekų išvežimą? Savivaldybės atstovė, atsakydama į šį klausimą, gyventojų nuraminti negalėjo: „Kainos keistis gali (mažėti ar didėti), bet negali viršyti Tarybos patvirtinto maksimalaus tarifo 0,21 (be PVM) Lt už kvadratinį metrą buto naudingo ploto.“

O paklausta, kada Dzūkų gatvės gyventojams nebereikės mesti atliekų į kituose kiemuose stovinčius konteinerius, S. Trinkūnaitė – Rimkienė pateikė gyventojams jau girdėtą atsakymą: „Ecoservice“ informavo, kad užsakė 20 komplektų rūšiavimo konteinerių. Jie Naujininkų seniūnijos gatvėse turėtų būti pastatyti artimiausiu metu.“

Daiva Skrupskelienė, "Ecoservice" atstovė
Rūšiavimas jiems tapo kasdieniu įpročiu, kurio netekus iškart pasigendama. Džiaugiuosi tokiu gyventojų visuomeniškumu.

Kreipėsi į teismą

„VSA Vilnius“ savo ruožtu patikino, kad iš tiesų nuo sausio 14 d. pasitraukė iš Vilniaus Naujininkų mikrorajono, kai „Naujininkų ūkis“ nutraukė sutartį dėl atliekų vežimo. Įmonės atstovai aiškino, kad sutartis galiojanti buvo dar vienerius metus. Kaip tik todėl, įmonės direktorės Jurgitos Petrauskienės teigimu, buvo kreiptasi į teismą.

„Kreipėmės į teismą dėl neteisėto sutarties nutraukimo ir prašome pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones. Šiuo metu Naujininkuose susidarė paradoksali situacija: nuo 2009 metų daug investavome ir Naujininkuose sukūrėme didžiausią modernių pusiau požeminių „Molok“ konteinerių tinklą, skaičiuodami, kad investicijos ilgainiui atsipirks. Neteisėtai nutraukus sutartį, naujasis vežėjas „Ecoservice“ naudoja šį mūsų turtą, dėvi mūsų įrangą, tačiau nesutinka nei mokėti nuomos, nei už teisingą atlygį jos išpirkti“, - sakė J. Petrauskienė, pridūrusi, kad įmonė Naujininkų gyventojams norėtų vėl teikti paslaugas.

„Ecoservice”: užtruko konteinerių gamyba

Naujininkų gyventojus pradėjusi aptarnauti bendrovė „Ecoservice“ teigia, kad tokia situacija susiklostė dėl užsitęsusių konteinerių gamybos darbų. Pasak bendrovės vykdančiosios direktorės Daivos Skrupskelienės, dalis antrinių žaliavų rūšiavimui skirtų konteinerių Naujininkų mikrorajone buvo pastatyta iki vasario 1 dienos, likusieji bus išstatyti vasario 15-16 dieną. 

„Ecoservice“ tikisi, kad kilę nesklandumai nesutrukdys gyventojams ir toliau tvarkingai rūšiuoti buityje susidarančias atliekas. D. Skrupskelienės teigimu, Naujininkų gyventojų reakcija liudija jų ekologinį sąmoningumą: „Rūšiavimas jiems tapo kasdieniu įpročiu, kurio netekus iškart pasigendama. Džiaugiuosi tokiu gyventojų visuomeniškumu“.

„Ecoservice“ vadovė patikino, kad nepaisant rūšiavimui skirtų konteinerių trūkumo, Naujininkų gyventojų buitinės atliekos buvo surūšiuotos. Tuo bendrovė pasirūpino savo rūšiavimo bazėje.