Žvejai jaudinasi dėl savo saugumo

Žvejas Jonas aiškino, kad ant Angininkų ežero ledo vasario 8 dieną aplinkosaugininkai automobiliu privažiavo prie kiekvieno žvejo, norėdami patikrinti, ar šie turi žvejo bilietą ir siekdami įsitikinti, ar nepažeidžiamos kitos poledinės žūklės taisyklės.

Vyras tikino, kad toks aplinkosaugininkų elgesys kelia grėsmę ne tik aplinkosaugininkų, bet ir netoliese buvusių žvejų gyvybei. „Automobiliais ant ledo tikrinami žvejų bilietai. Pareigūnai rizikuoja ne tik savo, bet ir žvejų gyvybe. Įlūžus automobiliui nukentėtų ir keleiviai, ir šalia esantys žvejai. Kreipiausi į gamtos apsaugą, klausdamas, ar jie turi leidimus važinėti ledu, bet atsakymo negavau. Kaip manote, ar tai normalu?“ – klausė Jonas.

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) direktorius Česlovas Meržvinskas GRYNAS.lt pripažino, kad jo vadovaujami aplinkosaugininkai iš tiesų reido metu naudojosi tarnybiniu automobiliu. Nepaisant to, jis aiškino, kad toks inspektorių elgesys yra teisėtas. Pašnekovas įrodinėjo, kad inspektoriai jokių reikalavimų nepažeidė. Esą pareigūnams niekas nedraudžia automobiliu važinėti ant ledo.

„Nėra tokio teisės akto, kuris draustų valstybiniam inspektoriui važiuoti transporto priemone ant ledo. Pažiūrėkime į saugaus elgesio ant ledo instrukcijas. Jose parašyta, kad vykdant reidus galima važiuoti, jeigu ledo storis didesnis nei 30 cm. Sprendimą priima reidą organizuojantis pareigūnas. Šioje situacijoje reidą organizuojantis pareigūnas išmatavo ledo storį ir jis tikrai buvo tinkamas. Įsitikinta, kad reido metu ant ledo važiuoti saugu“, - aiškino pašnekovas.

Viršininkas pavaldinius gina, ministerija – kritikuoja

Paklaustas, kodėl inspektoriai nutarė reido metu pasinaudoti automobiliu, RAAD vadovas sakė, priešingu atveju aplinkosaugininkams neva būtų tekę įveikti kilometrinius atstumus. Kaip tik todėl, jo teigimu, inspektoriai būtų sugaišę žymiai daugiau laiko.
Linas Jonauskas
Vertinu neigiamai tokį važiavimą. Man, kaip žvejui, gadintų visą malonumą ir baidytų žuvis toks pasivažinėjimas. Iš ties priekaištai žvejų yra pagrįsti. Privažiavę prie žvejų aplinkosaugininkai rizikuoja ir savo, ir žvejų gyvybe. Ledas gali bet kada įlūžti. Tikimės, kad daugiau tai nepasikartos.

„Ežerai labai dideli, todėl yra kilometriniai atstumai – žvejai yra išsibarstę. Jeigu žvejas nuo žvejo yra už kilometro, pasiekti efektyvų darbą bėgiojant yra pakankamai sunku. Siekiant efektyviai išnaudoti laiką buvo priimtas toks sprendimas. Ar aplinkosaugininkai sužalojo ką nors, ar ledas įlūžo? Jie patikrino daugiau žvejų, nustatė daugiau pažeidimų, efektyviai dirbo. Ar jie turi kulniuoti pėstute iki kiekvieno žvejo 40 min? Ir valstybė už tai jiems mokės atlyginimus! Tai nebuvo chuliganiškas elgesys, tai nebuvo piktnaudžiavimas tarnyba“, - pavaldinius gynė Č. Meržvinskas.

Tačiau Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas Alytaus rajono aplinkosaugininkų elgesį įvertino žymiai griežčiau. Anot jo, būtų kur kas saugiau, jei pareigūnai žvejus pasiektų pėsčiomis. Kaip tik todėl viceministras tikisi, kad daugiau tai nepasikartos.

„Vertinu neigiamai tokį važiavimą. Man, kaip žvejui, gadintų visą malonumą ir baidytų žuvis toks pasivažinėjimas. Išties priekaištai žvejų yra pagrįsti. Privažiavę prie žvejų aplinkosaugininkai rizikuoja ir savo, ir žvejų gyvybe. Ledas gali bet kada įlūžti. Nuo metų pradžios ruošiamos rekomendacijos, kaip inspektoriai turėtų elgtis, kaip patruliuoti. Yra elgesio taisyklės. Tas punktas turės būti apibrėžtas ir tikimės, kad daugiau tai nepasikartos“, - GRYNAS.lt kalbėjo L. Jonauskas.