Mišrūno šeimininkas: „čia išmislai kažkokie“

Veterinarai perspėja, kad esant dideliam šalčiui reikia nepamiršti pasirūpinti lauke likusiais šunimis. Jie sako, kad būtina ne tik daugiau juos šerti ir nuolat keisti užšąlantį vandenį, bet i apšiltinti būdą: patiesti viduje šiltos medžiagos bei pridengti landžiojimui skirtą angą.

Norint apžiūrėti, kaip šeimininkai rūpinasi savo keturkojais spaudžiant tokiam šalčiui, GRYNAS.lt žurnalistai apsilankė dviejuose Vilniaus mikrorajonuose – Šnipiškėse ir Naujininkuose. Tik įvažiavus į Tyzenhauzų gatvę iškart pasigirdo šunų lojimas. Mus pamatę keturkojai kaip mat prisistatė prie tvoros ir ėmė grasinti šiepdami dantis.

Šuns savininkas
O kam? Juk per amžius žmonės kiemuose laikė šunis ir nei vienas dar nesušalo. Išmislai kažkokie. Juk katės irgi vaikšto – pažiūrėkit! Kaip joms nešalta?

 Ir ne tik mišrūnai dienas leidžia lauke, sustirę lojo ir veisliniai šunys. Tiesa, apžiūrėję jų būdas galime teigti, kad didžioji dalis jų nėra apšiltintos, užkaltomis angomis, tad šunims turėtų būti šalta.

Vieni keturkojų šeimininkai pripažino nieko nesiimsiantys, kad augintiniams būtų šilčiau, kita dalis teigė apie tai tiesiog nepagalvojusi. O būdas apšiltinę arba vakare į garažą ar rūsį šunis įleidžiantys žmonės sakė, kad jie savo augintinius labai myli, todėl negali leisti, kad šunys šaltų lauke.

Prie vieno namo lakstančių nedidelių dviejų šunelių lojimas paskatino laukan išeiti ir jų šeimininką. Kieme pasirodžiusio pusamžio vyriškio paklausėme, kaip jis tokiu oru rūpinasi savo augintiniais. Vyras sakė, kad kieme yra dvi būdos, kuriose jie gali „kuo puikiausiai pasislėpti nuo šalčio“.

Tačiau čia pat jis pripažino, kad būdos nėra apšiltintos. „O kam? Juk per amžius žmonės kiemuose laikė šunis ir nei vienas dar nesušalo. Išmislai kažkokie. Juk katės irgi vaikšto – pažiūrėkit! Kaip joms nešalta?“ – retoriškai klausė pašnekovas.

Be to, jis pridūrė, kad jo šuneliai labai užsigrūdinę ir jokie šalčiai jiems nėra baisūs. Vilnietis sakė, kad jo augintiniai į namus net patys neina: „Palieki atdaras duris, o jie vis tiek nenori – nelenda.“

Šuns šeimininkė: ko reik?

Netoliese esančiame kieme stovėjo didelis baltas šuo. Tačiau jis į mūsų viešnagę nusprendė visai nereaguoti – nė neamtelėjo. Nepaisant to, namo savininkė, pamačiusi, kad fotografuojamas jos augintinis, pravėrusi namo duris, sušuko: „Ko reik?!“

J. Šengaut
Jeigu būda apšiltinta, šunį galima palikti lauke – nėra problemos. Aišku, kalba eina apie tuos šunis, kurie įpratę būti lauke. Jei šuo naminis, ne laikas jį išvyti į lauką.

O kai pasidomėjome, ar jos šuniui neapšiltintoje būdoje ne per šalta, moteris tiesiog įsiuto: „Nu čia dabar! Koks jūsų reikalas? Kaip jam gali būti šalta – čia juk šuo. Čia mano šuo. Jūs geriau rūpinkitės žmonėmis, o ne šunimis. Jis tiek žiemų nesušalo, o dabar ims ir sušals, matai.“

Ant vienos Giedraičių gatvės tvoros, juosiančios medinį namą, kabėjo lentelė su užrašu „Pavojingas šuo“, tačiau jokio keturkojo kieme nebuvo nė kvapo. Tik tuščia būda išdavė, kad kažkada čia jo būta. Todėl pasirodžiusio šeimininko paklausėme, kur dingo augintinis. Vyras džiugiai atsakė, kad šuo tol, kol bus taip šalta, šildysis namuose. „Parsivedžiau Arą namo. Šalta jam lauke. Užteks namuose visiems vietos. Paskui vėl pririšiu“, - GRYNAS.lt sakė vyras.

Jo kaimynas taip pat pripažino, kad keturkojų jam labai gaila. Vis dėlto iki šiol jam nekilo sumanymas specialiai apšiltinti šuns būdą. Ir visai netrukus Zigmu prisistatęs pašnekovas susigėdo: „Oi labai atsiprašau – tikrai nepagalvojau. Pamiršau visai tą savo Margį. Bet dabar tuoj imsiu ir prikalsiu kokį skudurą prie skylės. Dar reiks ką nors ir į pačią būdą įmest,“ - žadėjo vyras.

Veterinaras pataria, kaip padėti šuniui

Kaip teisingai spaudžiant stipriam šalčiui prižiūrėti šunelius? Veterinarijos gydytojas Jakovas Šengautas pripažino, kad šunims šiuo metu dabar tikrai šalta. Anot jo, kai lauko temperatūra nukrinta iki 15 laipsnių šalčio, šuns gerove reikia susirūpinti.

Pirmiausia reikia apšiltinti būdą: „Šeimininkai turėtų pasirūpinti šunų būda. Ji turėtų būti apšiltinta. Geriausia, jei įėjimas būtų kažkuo pridengiamas, kad nebūtų vėjų ir šuo galėtų pasislėpti. Taip pat kažkas turėtų būti įtiesta. Svarbu, kad nebūtų šlapia medžiaga.“

Tačiau šunį trumpam apgyvendinti namuose veterinaras nepataria. Anot jo, toks staigus temperatūros pokytis gyvūnui ne į naudą.

„Negalima temperatūros kardinaliai pakeisti. Tada šunys blogai jaučiasi. Galima atvesti į ūkinį pastatą ar rūsį. Bet ten taip pat reikia patiesti kažkokį gultą“, - tikino pašnekovas.

Be to, J. Šengaut patarė lauke esančiam šuniui žymiai dažniau keisti vandenį, nes jis dėl didelio šalčio labai greitai užšąla. Taip pat jį reikia ir šerti sočiau. Anot pašnekovo, šiuo metu reikia 20-30 proc. padidinti įprastą šuns paros maisto racioną arba jam duoti daugiau kaloringo maisto.

Vis dėlto veterinarijos gydytojas sakė, kad jei būda gerai apšiltina, šuniui lietuviškos žiemos nėra pavojingos: „Jeigu būda apšiltinta, šunį galima palikti lauke – nėra problemos. Aišku, kalba eina apie tuos šunis, kurie įpratę būti lauke. Jei šuo naminis - ne laikas jį išvyti į lauką. Apskritai dėl sušalusių šunų į mus niekas nesikreipia. Tik benamių sušalusių šunų pasitaiko. Žmonės šiaip rūpestingi yra,“ - svarstė veterinarijos gydytojas.