Namelis ant ratų, kuriame gyvena pati dizainerė yra 1960-ųjų gamybos. Tačiau viduje – jauku, spalvinga ir tvarkinga. Jauna mergina teigia, jog viską perdarė savo rakomis, daugiausia – perdirbo kažkam nereikalingas medžiagas. Savo naujuosius namus ji pavadino „COMET“ - anglų kalboje šis žodis sudarytas iš žodžių „atsiperkantis“, „nereikalaujantis energijos iš išorės“, „mobilus“, „ekologiškas“, „namelis ant ratų“ pirmųjų raidžių.
M. Pastell
Jei būčiau turėjusi 20 tūkst. dolerių (apie 50 tūkst. litų) ir daugiau laiko – būčiau stačiusi mažą namelį. Tačiau turėjau 500 ir būsto man reikėjo greitai. Pasirinkau namelį ant ratų ir tikrai nesigailiu.

Sakote, pamėgintų ji pagyventi tokiame namelyje Lietuvoje, spaudžiant daugiau nei 15 -os laipsnių šalčiui? Kai kuriose JAV valstijose žiemos taip pat būna šaltos, tačiau nepamirškime, jog namelis visgi, ant ratų. Prasidėjus žiemai ji tiesiog pervažiuoja į šiltesnę vietą ir gyvena nekalendama dantimis.

Namuką M. Pastell įsigijo už 500 dolerių (beveik 1300 litų). Vėliau ji iš esmės pakeitė seno treilerio išvaizdą, ir dabar šioje maždaug 10 kvadratinių metrų erdvėje ne tik nuolat gyvena, tačiau ir nori įkurti savotišką mobilią klasę.

Namuke ant ratų ekologiško gyvenimo būdo pasekėjai galėtų viską pačiupinėti, stebėti ir mokytis: per mažą tarpelį sienoje paliesti ekologišką apšiltinimo medžiagą, ar sužinoti, kaip namelyje gaminama elektra, kaip jis išsilaiko pats, nedarydamas jokios žalos aplinkai.

Jau dabar mergina, važinėdama po šalį, rengia įvairias paskaitas ir dirbtuves - būtent namelyje ant ratų. Ypač jai patinka mokyti merginas, nebijančias darbo su grąžtais, plaktukais ir kitais vyriškais įrankiais.

Jos teigimu, namelyje puikiai išsitenka valgomasis, nedidelė sofa arba lova svečiams, miegamasis, pakankamai vietos spintose sukabinti drabužiams, tualetas ir virtuvė.

Ji mano, jog tokie nameliai kartu ir atskleidžia žmogaus asmenybę - jam tenka visą interjerą susikurti pačiam, galvoti, kaip kuo funkcionaliau išnaudoti erdvę.

Įrankiai - geriausi merginos draugai

Jauna šviesiaplaukė nebijo vyriškų darbų: ji pati jau perdarė namelio ant ratų elektros instaliaciją, apšiltino jį nekenksmingomis medžiagomis bei ant namelio stogo užkėlė 555 vatų galios saulės elementus.

Ji taip pat nutarė įsirengti kompostuojantį tualetą, kuriame susidariusia žaliava žada tręšti augalus, kuriuos augins ateityje. Namelyje ji pasiliko tik senovišką rankinę vandens pumpavimo sistemą.

Paklausta, kodėl visgi pasirinko namelį ant ratų, o ne tiesiog mažą namelį, kurių judėjimas pasaulyje įsibėgėja ir net garsūs architektai imasi keliolikos kvadratinių metrų būstų projektų, M. Pastell teigia, jog palyginus su namelių kvadratūra, jie visgi yra labai brangūs.

„Jei būčiau turėjusi 20 tūkst. dolerių (apie 50 tūkst. litų) ir daugiau laiko – būčiau stačiusi mažą namelį. Tačiau turėjau 500 ir būsto man reikėjo greitai. Pasirinkau namelį ant ratų ir tikrai nesigailiu. Su kuo daugiau žmonių pakalbu, tuo geriau suprantu, jog žmonės kartais apsigauna dėl mažo namo idėjos. Jie galvoja, jog toks namas bus mobilus (dauguma mažų namų gaminami taip, kad juos būtų galima užkelti ant standartinės priekabos ir pervežti, - red. past.). Tačiau tai netiesa. Mobilus yra namelis ant ratų, kuris ir pritaikytas važiavimui autostrada, aptakus. Pervežti namuką, kad ir mažą, yra beprotybė. Taigi, kuo su daugiau žmonių pabendrauju, galiausiai jie apsisprendžia rinktis seną namelį ant ratų, o ne mažą namą“, - tikina M. Pastell.

Daugiau apie šį projektą galite sužinoti ČIA.