Kaip pasigaminti kremą, kuris tiks tiek vyrams, tiek moterims, tiek vaikams, LRT televizijos laidai „Labas rytas, Lietuva“ pasakojo natūralios kosmetikos kūrėja Lena Sokolovska.

Kremui reikės bičių vaško, sviestmedžio, migdolų ir makadamijų aliejų, taip pat šaltalankių aliejaus. Jei norite, galite pridėti ir savo mėgstamų eterinių aliejų.

Sudėtinėms dalims sverti galite naudoti virtuvines svarstykles ir sveriamąjį indą. Iš pradžių į indą reikia įdėti 15 gramų bičių vaško – jis, pasak L. Sokolovskos, suteiks kremui-balzamui konsistencijos, taip pat padės apsaugoti odą nuo drėgmės ir kitų oro pokyčių.
L. Sokolovska
Su eteriniais aliejais visada reikia būti atsargiems, nes daugumos jų negalima naudoti vaikams arba besilaukiančioms moterims. Vyrams turbūt nepatiks rožių aromatas. Čia jau reikia galvoti, kur jūs naudosite tą balzamą.

Tuomet reikia įdėti 15 gramų sviestmedžio aliejaus, kuris yra kilęs iš Afrikos. Ten jis plačiai naudojamas grožiui puoselėti. Sviestmedžio aliejus puikiai tinka išsausėjusiai odai ir kovoja su odos šerpetojimu.

Dabar ateina metas pilti skystus aliejus. L. Sokolovska naudoja saldžiųjų migdolų aliejų ir makadamijų aliejų, nes jie yra pakankamai universalūs. Kosmetikos kūrėja pataria naudoti nerafinuotus, šalto spaudimo aliejus. Abiejų aliejų pilame po 35 gramus. Kaip aiškina L. Sokolovska, makadamijų riešutų aliejus yra vienas iš geriausių aliejų sausai odai, nes jis labai giliai įsiskverbia į ją ir pamaitina.

Kai supilame migdolų ir makadamijų aliejus, įstatom indą į verdantį vandenį, kad bičių vaškas ir sviestmedžio aliejus ištirptų. „Aš statau indą ne tiesiai ant kaitlentės, kad aliejai šiltų pakankamai lėtai ir nebūtų rizikos, jog jie pridegs. Galima šiek tiek pamaišyti, kad paspartintume šį procesą. Bet vaškas ir aliejus turi visiškai ištirpti“, – sako L. Sokolovska.

Kai ištirpsta, galima išimti indą iš vandens ir, nuolat maišant, laukti, kol jis šiek tiek atvės, nes šaltalankių aliejų ir eterinius aliejus reikia įpilti, kai temperatūra bus apie 40 laipsnių, kad šie aliejai neprarastų savo vertingų savybių.

Kai balzamas jau nėra toks skystas ir jo temperatūra yra praktiškai kūno temperatūros – ženklas, kad atėjo laikas pilti šaltalankių aliejų. Jo reikia visai nedaug – 1 gramo, nes jis turi intensyvią oranžinę spalvą. Tuo pat metu galima įlašinti eterinių aliejų (pvz., levandų, citrusinių, ramunėlių arba kitų gėlių), jeigu norite suteikti balzamui ypatingo aromato.

„Bet su eteriniais aliejais visada reikia būti atsargiems, nes daugumos jų negalima naudoti vaikams arba besilaukiančioms moterims. Vyrams turbūt nepatiks rožių aromatas. Čia jau reikia galvoti, kur jūs naudosite tą balzamą“, – pasakoja L. Sokolovska.

Įlašinus eterinių aliejų, reikia viską išmaišyti, kol dar balzamas nėra visiškai sustingęs. Paruoštą balzamą galima supilti į indelį ir palikti jį visiškai sustingti.

Balzamas visiškai sustings per kelias valandas. Jis, anot kosmetikos kūrėjos, galioja apie 6 mėnesius, nes jame visiškai nėra vandens.

„Jį galite naudoti jį eidami į lauką, eidami slidinėti, žaisti su vaikais sniege, patepti vaikams žandukus šiaip einant į lauką šaltuoju metų laiku. Taip pat galite jį naudoti ant sutrūkinėjusių rankų arba išsausėjusios odos, nes visi naudojami ingredientai puikiai tinka sausai odai, visi yra natūralūs“, – sako L. Sokolovska.

Kosmetikos kūrėja priduria, kad šis balzamas yra pakankamai universalus, jį galima naudoti ir lūpoms. Dėl šaltalankių aliejaus jis turi ir gydomojo poveikio.