Kaune gyvenanti skaitytoja laiške redakcijai rašo, kad sausio pradžioje jos bute dar zujo kraujasiurbiai uodai. Toks šių vabzdžių aktyvumas moterį privertė sunerimti: „Mūsų bute Kaune pilna išalkusių uodų. Gal girdėjote, ar ir kitur taip yra? Ar tai normalu? Nes niekas išvis netiki, kad pas mus taip, kol patiems neįkanda“, - skundėsi moteris.

Jos atsiųstose nuotraukose aiškiai matyti uodai, tupintys ant buto sienų. Kitose nuotraukose moteris demonstruoja ir sukandžiotas namiškių rankas.

Gali būti ir Londono metro uodai

Gamtos tyrimų centro vabzdžių evoliucinės ekologijos grupės vyresnysis mokslo darbuotojas Eduardas Budrys teigė, kad skaitytojos bute tokiu metu galėjo atsirasti dviejų rūšių uodai – kandantys ir nekandantys.

„Būtų gerai, kad ji (skaitytoja – red. past.) tą uodą gyvą į kokį indelį pagautų ir perduotų specialistams. Įkandimus daro daugelis vabzdžių, bet ar ten tikrai tie uodai, kur kanda? Yra viena tokių uodų forma – taip vadinami Londono metro uodai (lot. Culex pipiens molestus). Jie gyvena žmogaus būstuose, gyvena ten, kur rūsyje yra vandens. Jeigu pas skaitytoją yra rūsyje kiauras vamzdis ir kokia bala, tokių uodų gali būti. Bet Lietuvoje, kiek man žinoma, šitie uodai daugiau auginami laboratorijose. Ši forma yra gana neblogai ištirta. Bet laukinių Lietuvoje lyg ir nebuvo, man juos tekę sutikti Leningrade, Maskvoje, o Lietuvoje … gal vamzdžiai tvarkingesni, bet jų nebuvo“, - aiškino vabzdžių specialistas.

Entomologas R. Ferenca
Šis reiškinys žinomas jau senai ir nieko nestebina. Stebina kitkas - kad tokiu metų laiku uodai dar aktyvūs ir, kaip matyti iš nuotraukų, siurbia kraują.

Lietuvoje yra ir keletas rūšių nekandančių uodų. Jie skraido vėlai rudenį ir pavasarį. Šiuo metu kadangi žiema Lietuvoje ilgokai buvo šilta, jų taipogi gali atklysti į gyventojų butus.

„Jeigu uodas stambesnis už normalų uodą – tai jis dažniausiai nekandantis. Kandantys uodai yra smulkūs, rusvai pilki“, - teigė E. Budrys.

Vėliau, susipažinęs su skaitytojos atsiųstomis nuotraukomis, entomologas patikslino, kad tai „normalūs“ kandantys uodai.

„Rūšį pasakyti sunku neištyrus, bet gali būti ir minėtas „naminis“ uodas lot. Culex pipiens molestus. Galbūt tiesiog keli uodai dar rudenį įskrido į būstą žiemoti ir dabar kandžioja kaunietę, o gal ir kur nors rūsyje veisiasi - reikia vietoje žiūrėti“, - sakė E. Budrys.

Dalies uodų netrukus nebeliks 

Vabzdžių specialistas tikina, kad sausį esant šiltiems orams uodai nėra retenybė, tačiau jų turėtų sumažėti orams atvėsus.
Uodas/ Romo Ferencos nuotr.

„Pliusinėje temperatūroje yra uodų rūšių, kurios yra aktyvios. Jų galima aptikti ir žiemą. Yra ir kitų tokių vabzdžių, čia nieko ypatingo. Jeigu bute skraido nekandantys – jie turėtų nustoti skraidyti (atėjus šalčiui – red. past.), nebent jie veisiasi bute, kur yra vanduo, tai gali skraidyti ir skraidyti“, - teigė Gamtos tyrimų centro specialistas.

Reikia viltis, kad kiaušinėlių padėti nesuspės

Vabzdžius visą gyvenimą tyrinėjantis Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Vabzdžių skyriaus vedėjas Romas Ferenca patvirtino kolegos E. Budrio nuomonę, kad uodų kaunietės bute galėjo atsirasti dėl vyravusių neįprastai šiltų orų.

Jo teigimu, dalis uodų patelių sėkmingai peržiemoja įvairiose pakankamai nuo šalčio apsaugotose vietose: rūsiuose, sendėliuose, palėpėse įvairiose pagalbinėse patalpose ir t.t.
Entomologas E. Budrys
Yra viena tokių uodų forma – taip vadinami Londono metro uodai (lot. Culex pipiens molestus).  Jeigu pas skaitytoją yra rūsyje kiauras vamzdis ir kokia bala, tokių uodų gali būti.

„Šis reiškinys žinomas jau seniai. Stebina kitkas - kad tokiu metų laiku uodai dar aktyvūs ir, kaip matyti iš nuotraukų, siurbia kraują. Kraujas, kaip žinia, uodų patelėms reikalingas, kad jos galėtų padėti kiaušinėlius. Dėl tokio uodų aktyvumo tikriausia kalta neįprastai šilta žiemos pradžia. Tikėkimės, kad greitai žiema įgaus įprastą mūsų platumoms pavidalą ir kiaušinių jos nepadės“, - kalbėjo vabzdžių tyrinėtojas.

Anot jo, uodai labai nereiklūs ir puikiausiai veisiasi čia pat žmonių aplinkoje, tiksliau, žmonės to nežinodami, patys juos veisia įvairiuose baseinuose, arba laikydami vandenį įvairiose talpose - statinėse, kibiruose.

„Uodai gali vystytis net ir senose padangose, jei jose yra lietaus vandens ar panašiose nedidelėse ertmėse, kur gali kauptis lietaus vanduo“, - kalbėjo R. Ferenca.

Taigi, norintiems išvengti nekviestų svečių, pirmiausiai reikėtų pasirūpinti švaria ir sausa aplinka.