Panevėžio miškų urėdijai priklausančiuose plotuose legaliai medžiojęs kaunietis pateko į Aplinkos ministerijos brakonieriams paspęstus spąstus, kurie jo piginę paplonins solidžia suma.
Citata
Pasak A. Breivės, pagal taisykles, medžiotojas negali paleisti šūvio, jeigu nėra įsitikinęs dėl gyvūno amžiaus. Šiuo atveju elnią sumedžiojęs vyriškis buvo baigęs selekcininkų kursus, kuriuose, be kita ko, mokoma, kaip nustatyti raguotų gyvūnų amžių.

Lapkričio pabaigoje komerciniuose plotuose, netoli Naujamiesčio, Berželių miške, medžioklėje su varovais dalyvavęs kaunietis A. L. užvakar sužinojo, kad šis malonumas jam atsieis 20 tūkstančių litų. Tiek vyrui teks pakloti už tai, kad jis apsiriko dėl tauriojo elnio amžiaus ir nušovė vieneriais metais vyresnį nei leidžiama gyvūną.

Panevėžio aplinkosaugos pareigūnas: medžiotojas nubaustas taip, kaip brakonierius

Medžioklės taisyklėse numatyta, kad varant leidžiama medžioti tauriųjų elnių antramečius patinus, o nušautasis, kaip paaiškėjo, ėjo trečiuosius. Už šių taisyklių pažeidimą A. L. skirta 500 Lt administracinė nuobauda ir reikalaujama atlyginti 19 110 litų žalą, padarytą laukinei gyvūnijai.
Medžiotoją užjaučią ne tik kolegos, bet ir jį nubaudę aplinkosaugininkai

„Bauda iš tiesų labai didelė. Medžiotojas nubaustas taip, kaip būtų nubaustas brakonierius. Kaip žmogui man jo gaila, tačiau būdamas pareigūnas privalau laikytis įstatymų“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė, nepamenantis daugiau panašių atvejų.

Inspekcijos vadovas mano, kad nubaustas medžiotojas kreipsis į teismą.
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkas Petras Narbutas apgailestavo, kad Aplinkos ministerija netyčia Medžioklės taisyklėms nusižengusius medžiotojus prilygino brakonieriams – nustatė visiems vienodas baudas.

Elnio amžių nustatinėjo mokslininkai 

P. Narbutas pasakojo, kad aplinkosaugininkai su juo konsultavosi dėl elnio amžiaus. Apžiūrėjęs elnio ragus jis patvirtino spėjimus, kad gyvūnas bus trečiametis.
Miško apsaugos inžinierius K. Alekna
Pamatę, kad nušautas elnias gali būti vyresnis, mes apie incidentą privalėjome informuoti aplinkosaugininkus. Taip ir padarėme.

Kad turėtų oficialų patvirtinimą, aplinkosaugininkai tauriojo elnio patino galvos ir apatinio žandikaulio trofėjų atidavė ištirti Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto darbuotojams. Universiteto specialistai ekspertizės išvadoje nurodė, kad tai trečiametis tauriojo elnio patinas.
Remiantis jų išvadomis, kauniečiui buvo skirta bauda. 

Pasak A. Breivės, pagal taisykles, medžiotojas negali paleisti šūvio, jeigu nėra įsitikinęs dėl gyvūno amžiaus. Šiuo atveju elnią sumedžiojęs vyriškis buvo baigęs selekcininkų kursus, kuriuose, be kita ko, mokoma, kaip nustatyti raguotų gyvūnų amžių.

Kita vertus, aplinkosaugininkas labai nesistebi, kad iš nemažo atstumo A. L. nepavyko tiksliai nustatyti elnio metų.

P. Narbuto manymu, kolegai tiesiog nepasisekė. Pasak jo, faktas, kad medžiotojas turi į žvėrį šauti tik būdamas visiškai tikras, kad nenusižengia jokiam Medžioklės taisyklių punktui, o jeigu tuo bent kiek abejoja – susilaikyti. Tačiau jis mano, kad neteisinga ne iš piktos valios nusižengusius medžiotojus statyti į vieną gretą su brakonieriais.

Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko teigimu, gerai, kad ministerija pernai 10 kartų padidino baudas už nelegaliai ir neleistinu būdu sumedžiotus gyvūnus – šios sankcijos padeda kovoti su brakonieriavimu. Bet, jo galva, turėjo būti numatytos ir išimtys tokiais atvejais, koks atsitiko Panevėžio rajone.

Miškininkai irgi apgailestauja 

Panevėžio miškų urėdijos miško apsaugos inžinierius Kornelijus Alekna sako, kad tai pirmas atvejis, kai komercinės medžioklės dalyvis pateko į tokią situaciją. 

„Pamatę, kad nušautas elnias gali būti vyresnis, mes apie incidentą privalėjome informuoti aplinkosaugininkus. Taip ir padarėme. Žinoma, galima užjausti medžiotoją, jis tikrai neturėjo jokių blogų kėslų, bet yra kaip yra“, – apgailestavo jis.

Už medžioklę Panevėžio urėdijai priklausančiuose miško plotuose kaunietis buvo sumokėjęs 300 litų.