Namelio išlaidas finansuos prekybos tinklas

Šis namas, kaip GRYNAS.lt pasakoja „SOS gyvūnai“ direktorė Ilona Reklaitytė-Mezenceva, įrengti pradėtas gruodžio pradžioje, prieš Kalėdas, o oficialiai pristatytas visuomenei turėtų būti po kelių savaičių. Namelio idėjos įgyvendinimas brandintas apie dvejus metus, kol pagaliau rastas partneris, sutikęs ištiesti labdaros ranką.

Pašnekovė negaili gerų žodžių „Akropoliui“, nes šis, anot jos, ne tik sutiko metams pasirašyti sutartį ir leisti stikliniam namui išdygti prekybos centro teritorijoje už „ačiū“, bet ir sutiko padengti komunalines išlaidas už elektrą ir šildymą.

„Turėjome karčią patirtį prekybos centre „Ozas“, ten turėjome kačių pievelę, kur gyvūnams buvo naudos – surasdavo namus ir neužsisėdėdavo prieglaudose, bet viduje, kad ir kaip bebūtų, vieni gyvūnais žavėjosi, o kiti šlykštėjosi, nenorėjo, kad prekybos centre glaustųsi benamiai gyvūnai. Kad niekam netrukdytume, kad projektas tęstusi gražiai, darniai buvo ieškota išeities“, - stiklinio namo idėjos istoriją prisiminė I. Reklaitytė-Mezenceva.

Paklausta, kodėl naują namelį lauke nuspręsta ręsti ne prie „Ozo“, o prie „Akropolio“, moteris teigė, kad pastarasis palankiai sutiko idėją ir dėl to nuspręsta bendradarbiauti. Su tokiu pasiūlymu buvo kreiptasi į visus prekybos centrus, bet tik „Akropolis“ vienintelis davė sutikimą.

Kas gyvens namelyje?

I. Reklaitytės-Mezencevos teigimu, stiklinio namelio projektą sugalvojo jos vyras, o įgyvendinimo ėmėsi Kaune įsikūrusi įmonė „Ryterna“. Didžiąją dalį namelio konstrukcijos sudaro stiklas, kad gyvūnų gyvenimą galėtų stebėti praeiviai.

„Viduje turime labai šiltą ventiliaciją, pučiamas šiltas oras. Kitaip nerizikuotume, jeigu būtų šalta, nes nieko gyvūnams taip nereikia, kaip šilumos“, - patikino gyvūnų globos organizacijos vadovė.

Iš viso namelis turi keturis kambarėlius, trijuose bus įkurdintos didelės ir mažos katės, o vienam kambarėlyje apsigyvens šunys. Anot pašnekovės, iš viso pagal projektą vienu metu namelyje galės gyventi iki 25 keturkojų.
I. Reklaitytė-Mezenceva
Prie gyvūno, kuris gyveno po balkonu, šalo, buvo sergantis, nešarus, apšepęs, niekam nereikalingas, kažkas prikišo ranką ir jį pagydė, parodė, koks gali būti iš jo grožis, kad jis gali susirasti namus ir ne bet kokius, o labai gerus.

„Yra sudaryta juridiška sutartis metams laiko, kadangi mes nežinome, kaip mums seksis, nežino ir „Akropolis“. Tai - pats pirmas toks projektas Lietuvoje, dar tokių dalykų nebuvo“, - sakė I. Reklaitytė-Mezenceva.

Paklausta, kaip bus vertinama projekto sėkmė, moteris teigė, kad keliami keli tikslai. Pirma, kad žmonės žinotų, kad šalia gyvena beglobiai gyvūnai, kad tokia problema Lietuvoje yra. Antra, projektu norima parodyti žmonėms, ką galima padaryti iš buvusio beglobio keturkojo.

„Prie gyvūno, kuris gyveno po balkonu, šalo, buvo sergantis, nešvarus, apšepęs, niekam nereikalingas, kažkas prikišo ranką ir jį pagydė, parodė, koks gali būti iš jo grožis, kad jis gali susirasti namus ir ne bet kokius, o labai gerus. Jeigu žmogus perka gyvūną už didelius pinigus, gali dar „išsidirbinėti“, bet jeigu ateina ir pasiima buvusį beglobiuką ir jį myli, tai yra didelis dalykas, įrodymas, kaip yra reikalingas šitas darbas“, - pasakojo I. Reklaitytė-Mezenceva.

Kvies apsilankyti vaikus, leis vedžioti šunis

Stiklinis namelis prie prekybos centro atliks ir dar vieną funkciją – jame vyks edukacinės pamokos darželinukams ir moksleiviams.

„Vyks gerumo pamokėlės vaikams. Bus švietėjiška veikla, kad ateityje žmonės – nauji žmogeliukai augtų su prevencija, kad gyvūną reikia atsakingai auginti, mylėti, prižiūrėti. Kada jau mūsų nebeliks, kad nauja karta turėtų visai kitokį požiūrį“, - sakė „SOS gyvūnai“ vadovė. Pamokos, anot jos, bus vykdomos tiek mažiems, tiek ir dideliems – nuo darželinukų iki suaugusiųjų.

Nors projektas visuomenei viešai nėra dar pristatytas, jis jau funkcionuoja – jame įkurdinami gyvūnai, vaikams leidžiama juos ir pavedžioti.

„Jau ateina ir žmonės, labai džiaugiasi, ateina net paprašyti šuniukų pavedžioti“, - pasakojo I. Reklaitytė-Mezenceva.

Tiems, kurie norėtų į savo namus pakviesti gyventi beglobį gyvūną, gyvūnų globos organizacijos savanoriai kelia tam tikras taisykles. Visų pirma, neatiduoda gyvūno iškart, žmonėms atkeliavus apsipirkti ir staigiai susižavėjus kuriuo nors iš gyvūnų. Antra, prašoma, kad žmogus, norintis priglausti beglobį katiną, atsivežtų su savimi jo nešyklę, konteinerį-namelį - „į rankas, susukti į rankšluosčius gyvūnai neatiduodami“.

Visi gyvūnai, kurie yra dovanojami, yra paskiepyti, sveiki, su gydytojo pažyma ir sučipuoti: „Norime apsisaugoti, kad iškeliavę mūsų gyvūnai tikrai laimingai gyventų ir daugiau nebūtų išmesti po balkonais“, - paaiškino „SOS gyvūnai“ vadovė. Nustatytos aukos už pasiimamą beglobį gyvūną organizacija neprašo, tačiau viliasi, kad žmogus pats susipras, kiek gali paremti organizacijos veiklą, kuri funkcionuoja vien savanoriškais pagrindais.