Nesunku apsigauti
„Anekdotinė situacija, Lietuvoje parduotuvėse nerasi nusipirkti meduolio, iškepto su tikru medumi, naudojamas arba dirbtinis medus, arba medų pakeičiančios aromatinės medžiagos“, - stebisi Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas Žilvinas Šolys. Tuo jis įsitikino patyrinėjęs kepinių su medumi, parduodamų prekybos centruose, sudėtį. 

Dirbtinis medus gaminamas iš cukraus, fruktozės ar gliukozės sirupo, citrinos rūgšties ir medaus aromato. Pasak bitininko, natūralus medus, nors ir yra saldiklis, kur kas sveikesnis už cukrų, nes padeda deginti kalorijas. Taigi, kepiniuose, kituose konditeriniuose gaminiuose cukrų, jei rūpinamės sveikata, geriau keisti medumi. Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad kaitinant medų, ko ruošiant desertus neišvengsi, kai kurios naudingos jame esančios medžiagos žūsta.
A. Zakarevičiūtė
Atkreipkite dėmesį ir į saldumynų galiojimo terminą. Kuo jis ilgesnis, tuo daugiau priedų juose. Taip pat reikėtų vengti gardumynų, nudažytų ryškiomis, nenatūraliomis spalvomis. Paprastai tokį efektą išgauti padeda sintetinės dažomosios medžiagos.

„Taip pat turėkite galvoje, kad kepiniams naudojant natūralų medų reikia atsargiai tikrinti, ar jie jau iškepę, per dažnai varstant orkaitės dureles ar ištraukus iš orkaitės vos baigusį kepti pyragą ar meduolį jis gali sukristi. Taip pat nepatartina kepinių su tikru medumi pjaustyti dar šiltų, geriau palaukti, kol visai atvės“, - dalijasi patirtimi Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas ir ragina kalėdinius skanėstus gaminti patiems.

Tenka pripažinti, kad natūralių medžiagų pakaitalai savo darbą atlieka gerai. Ragaujame meduolius, medaus tortus ir pyragus, kuriuose nėra tikro medaus, tik dirbtinis arba kepinius paruoštus su medaus aromatą imituojančiomis medžiagomis ir jei nepasižiūrime, kas surašyta etiketėje, net nepagalvojame, kad pavadinimą jiems suteikusio ingrediento juose iš viso nėra.

Imbieriniuose sausainiuose imbieras taip pat dažnai keičiamas kvapiosiomis medžiagomis ir kvapikliais. Kartais dedama džiovinto imbiero, kuris nors ir neatstoja šviežio, bet bent jau yra natūralus. Imbierinėje šaldytoje tešloje, pusgaminyje, kurį noriai perka dalis šeimininkių, kad mažiau laiko sugaištų virtuvėje taip pat jo nėra. Atidžiai perskaitę, kokia jų sudėtis, pamatysime, kad vietoje imbiero naudojami dirbtiniai aromatai, kvapai. 

Reikia skaityti etiketes

Kai pyragus, tortus, sausainius, pyragėlius kepame namuose, vienintelė cheminė medžiaga arba maisto priedas, kurį naudojame yra soda. Konditerijos gaminiuose, pardavinėjamuose parduotuvėse daug cukraus, kitų saldiklių, įvairių maisto priedų, konservantų. Juos gamintojai pasitelkia norėdami, kad saldumynai būtų skanūs, gražiai atrodytų, ilgai laikytųsi, sumažėtų jų savikaina.
Medaus tortas

„Svarbiausia atkreipti dėmesį į cukraus ir riebalų kiekį kepiniuose. Taip pat reikėtų įsitikinti, ar juose nėra transriebalų (hidrintų riebalų). Ypač kenksmingi kai kurie konditerijos gaminiuose naudojami sintetiniai dažikliai. Jie gali sukelti vaikų hiperaktyvumą, alergijas“, - akcentuoja Agnė Zakarevičiūtė, viena iš portalo „Sveikas vaikas“, kuris tiria įvairių maisto produktų sudėtį, įkūrėjų.

Ji pataria atkreipti dėmesį ir į saldumynų galiojimo terminą. Kuo jis ilgesnis, tuo daugiau priedų juose. Taip pat reikėtų vengti gardumynų, nudažytų ryškiomis, nenatūraliomis spalvomis. Paprastai tokį efektą išgauti padeda sintetinės dažomosios medžiagos. Pačios pavojingiausios žymimos E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 131. Tyrimai, įrodantys, kad jos sukelia vaikų hiperaktyvumą atlikti Anglijoje. Jie uždrausti JAV ir Kanadoje, bet ES leidžiami.

Tarp tinklalapio ištirtų produktų yra ir medaus tortas, kurio sudėtyje nurodytos net trys skirtingos dažomosios medžiagos iš pavojingiausiųjų sąrašo. Jos suteikia šiam konditerijos gaminiui patrauklią rudai geltoną spalvą, padedančią sukurti iliuziją, kad jį gaminant panaudotas natūralus medus. Medaus skonio plokštainyje ir kito gamintojo medaus torte aptikta nedraudžiamų, bet abejones keliančių priedų, įtariama, galinčių sukelti kai kurias ligas ar jų paūmėjimą.
D. Kunčienė
Jei per Kalėdas norite meduolio, tik patys jį kepkite. Arba pakeiskite kur kas sveikesniu skanėstu iš sėklų, medaus ar maltų giliukų, kakavos, linų ir medaus.

Nerimą kelia ir aromatinės medžiagos, tik dalis jų yra natūralios kilmės, tačiau maisto priedais jos nelaikomos, pasitaiko problemų, susijusių su jų ženklinimu. "Aišku, saugiausia skanumynus kepti patiems, tačiau galima ir prekybos centruose įsigyti kokybiškų, sveikų, skanių konditerijos gaminių ir kepinių. Tik reikia atidžiai skaityti etiketes. Kitas patarimas - nesitikėkite, kad labai pigi prekė bus kokybiška ir iš natūralių ingredientų", - teigia A.Zakarevičiūtė.

Sveikuolė, „Žolinčių akademijos“ įkūrėja Danutė Kunčienė tikina, kad parduotuvėje saldžių kepinių neperka, nes daugelyje jų yra nesveikų sudedamųjų dalių. Net ir naudojant natūralius produktus kepant aukštoje temperatūroje vyksta cheminės reakcijos, jų metu išsiskiria kenksmingos medžiagos. „Jei per Kalėdas norite meduolio, tik patys jį kepkite. Arba pakeiskite kur kas sveikesniu skanėstu iš sėklų, medaus ar maltų giliukų, kakavos, linų ir medaus“, - sako ji.

Daugelis naudoja priedus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė teigia, kad konditerijos gaminiuose dažnai naudojami įvairūs natūralių produktų pakaitalai. Daugumos gaminių sudėtyje vietoje sviesto naudojamas margarinas, kiti riebalai, tortų gamybai naudojami plakamieji augaliniai riebalų mišiniai vietoje grietinėlės, glaistai iš augalinių riebalų su kakavos milteliais bei kiti mišiniai, kurie suteikia gaminiams purumo, gerina konsistenciją, ir t. t .
Medus

Naudojami ir hidrinti riebalai (chemiškai pakitę augaliniai riebalai, susidarę jų kietinimo metu), ir kiaušinių milteliai, kurie gaunami išgarinus vandenį iš kiaušinių. Hidrinti riebalai atsparesni oksidacijai, su jais kepti gaminiai pigesni, lėčiau genda. „Šias žaliavas leidžiama naudoti, svarbu, kad vartotojai būtų teisingai informuoti apie gaminių sudedamąsias dalis“, - aiškina V.Jarošienė.

Pasak jos, moksliniais tyrimais nustatyta, kad hidrinti riebalai gali didinti cukrinio diabeto atsiradimo riziką, skatinti nutukimą, todėl gaminių su jais rekomenduojama vengti vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms. Tokie produktai turi būti paženklinti, užrašant, kad produkto sudėtyje yra „hidrintų riebalų“. Todėl rinkdamiesi produktus, vartotojai turėtų atidžiai skaityti sudėties aprašymus ir patys nuspręsti, ar valgyti kepinius su hidrintais riebalais. 

Specialistė pastebi, kad šiuo metu didelė dalis Lietuvos konditerijos ir pyrago gamintojų naudoja maisto priedus. Jų saugų naudojimą reglamentuoja įvairūs ES teisės aktai. Gamintojai privalo laikytis jų naudojimo apskaitos, griežtų maisto priedų dozavimo reikalavimų. Maisto priedai turi būti nurodyti gaminių ženklinimo etiketėse sudėtinių dalių sąraše: maisto priedo pavadinimas arba E numeris ir maisto priedo funkcinės grupės pavadinimas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš Lietuvoje veikiančių 377 konditerijos gamybos įmonių per š. m. vienuoliką mėnesių patikrino 284 (apie 75 %), iš jų trečdalyje nebuvo nustatyta pažeidimų. Daugiausiai nustatyta bendrų higienos pažeidimų (79 atvejai), produktų ženklinimo (56), technologijų nesilaikymo (39), savikontrolės sistemos nevykdymo (38), produktų kokybės (36), maisto priedų naudojimo (12) pažeidimų, informavo V.Jarošienė.


Tortai nemėgsta šilumos

Vertinant konditerijos gaminių kokybę ištirti 6 sausainių, pyragaičių ir bandelių mėginiai transriebalų kiekiui nustatyti. Atlikus laboratorinius tyrimus nebuvo nustatyta nei vieno reikalavimų neatitinkančio atvejo. Kontrolės analizės duomenys rodo, kad visos konditerijos įmonės turi patvirtintas geros higienos praktikos taisykles, tačiau pasitaiko jų nepaisymo atvejų, ne visur griežtai laikomasi savikontrolės sistemų reikalavimų.

V. Jarošienės nuomone, namie iškepti konditerijos gaminiai ar tortai būna garantuotai saugūs ir kokybiški, nes šeimininkės žino, kokius produktus į juos sudeda. Pirktiniai tortai taip pat yra ganėtinai skanūs, saugūs ir kokybiški, tik reikėtų neužmiršti, kad kreminiai skanumynai ant šventinio stalo neturėtų būti laikomi ištisas valandas kambario temperatūroje.
Kalėdiniai meduoliai

Švenčių metu parduotuvėse vertėtų atidžiau rinktis maisto gaminius, kurių vartojimo terminai trumpesni. Tarp tokių yra greitai gendantys produktai – tortai, plikyti pyragaičiai su kremo įdarais. Būtina atkreipti dėmesį į greitai gendančių maisto produktų, šiuo atveju desertų su kremu laikymo sąlygas. Svarbu perskaityti etiketėje nurodytą informaciją, kaip ir kur reikia juos laikyti, iki kada jie tinkami vartoti.

Už produkcijos kokybę ir saugą, teisingą ženklinimą ir pateiktos informacijos tikslumą atsako patys gamintojai. Siekiant užtikrinti konditerijos gaminių saugą, kiekviename gamybos subjekte privaloma vykdyti žaliavų, maisto priedų, kitų medžiagų, gamybos procesų, higienos reikalavimų laikymosi ir gatavos produkcijos savikontrolę.
V. Jarošienė
Namie iškepti konditerijos gaminiai ar tortai būna garantuotai saugūs ir kokybiški, nes šeimininkės žino, kokius produktus į juos sudeda. Pirktiniai tortai taip pat yra ganėtinai skanūs, saugūs ir kokybiški, tik reikėtų neužmiršti, kad kreminiai skanumynai ant šventinio stalo neturėtų būti laikomi ištisas valandas kambario temperatūroje.

Dėl to reikėtų vengti įsigyti konditerijos gaminius iš atsitiktinėse vietose prekiaujančių prekybininkų ar pagal skelbimus. Kai produktai pagaminti nelegaliai, apsinuodijimų atvejais sunku nustatyti, kas gamintojas, atsekti pažeidėjus. Per šventes tikrai nesinorėtų susirgti, todėl gaminkime skanumynus patys arba pirkime prekybos centruose.

Taip pat Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė primena, kad ženklinimo etiketėse turi būti nurodytas konditerijos gaminio pavadinimas; tinkamumo vartoti terminas; sudedamųjų dalių sąrašas; grynasis kiekis; laikymo sąlygos; gamintojo pavadinimas ir adresas; kilmės šalis (jei gaminys pagamintas ne Lietuvoje); parduodamo gaminio kaina.

Žilvino Šolio tikro meduolio receptas

5 – 6 kiaušiniai; 1 stiklinė cukraus; 3 – 4 šaukštai grietinės; 1 šaukštelis cinamono; 1 šaukštelis kakavos; 1 šaukštelis citrinos rūgšties; 100 g sviesto; 4 šaukštai medaus; 200 g miltų; 1 šaukštelis sodos.

Kiaušinius ištrinkite su cukrumi, įmaišykite grietinę, cinamoną, kakavą ir citrinos rūgštį. Sviestą ir medų sudėkite į puodelį ir pašildykite, kol susimaišys į vientisą masę. Miltus sumaišykite su soda ir keletą kartų persijokite. Visus tris mišinius sumaišykite į vieną. Supilkite į skardą plonu (apie 1 cm.) sluoksniu ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje su ventiliatoriumi apie 20 min.


Danutės Kunčienės skaniukai su imbieru

300-350 g miltų; 150 g rudojo cukraus; 1 šaukštelis cinamono; 3 šaukšteliai smulkinto imbiero; 1 šaukštelis kėlimo miltelių; truputis druskos; 130 ml aliejaus ir rugpienio, kiaušinis (galima ir be jo). 

Aliejų, rugpienį, kiaušinį suplakti mikseriu ir supilti į dubenį su miltais, cukrumi, imbieru, cinamonu, kėlimo milteliais ir vėl plakti. Sudėti susmulkintą kriaušę ir dar plakti, kol pasidarys vientisa masė. Masę supilti į formeles ir pabarstyti sukapotais graikiniais riešutais, sumaišytais su cukrumi ir imbieru.

Eglutė (D.Kunčienės receptas)

100 g vandens; 2 šaukšteliai maltų giliukų; 2 šaukšteliai kakavos; 1 šaukštelis maltų linų; 2 šaukšteliai medaus.

Viską išmaišyti šiltame vandenyje iki vientisos masės, tada įberti saują džiovintų spanguolių, saujelę graikinių riešutų ir saulėgrąžų sėklų. Įš gautos masės formuoti kūgį, primenantį eglę, pabarstyti kokoso drožlėmis.