Kodėl reikia pasirūpinti?

Lesyklėlės ir inkilai reikalingi ne šiaip sau – yra daug priežasčių, kodėl laukiniai paukščiai ir gyvūnai naudingi savame sklype:

1) Paukščiai – natūralūs sodo sanitarai. Jie lesa įvairius kirminukus, vabzdžius ir pan. Jei žiemą paukščius lesiname, juos pripratiname lankytis toje vietoje – paukščiai ir vasarą atskris į jūsų sklypą, tuo pačiu ir vieną kitą kenkėją sules.

2) Gyvūnai naudingi ekosistemai gausinti – kuo didesnė floros ir faunos įvairovė, tuo sveikesnė aplinka. Joje vyksta natūralūs gamtiniai procesai, mažiau puola kenkėjai, augalai geriau dera.

3) Turintiems vaikus – puiki edukacinė programa tiesiai po langais. Įtaisykite lesyklėlę priešais langus, kad galėtumėte patogiai stebėti, pasiimkite žiūronus, įsigykite žinyną, registruokite ir aptarkite pastebėjimus.

Kaip pritraukti paukščius į savo sklypą?

Stebėkite aplinką, kokie paukščiai pastebimi jūsų sklype ar kaimynystėje. Pagal paukščių rūšis taikykite jiems lesalą:

– Zylėms, sniegenoms – saulėgrąžos, batonas, lašiniai;
– Žvirbliams, kukučiams, kėkštams – sėklos, skaldyti grūdai;
– Geniams – lašiniai, lesalas iš aukštų lesyklėlių (vasarą jūsų teritorijoje geniai les kirminus).
– Pasodinkite augalus, kurie tankūs ir ilgai nenumeta uogų – paukščiai ir turės ilgai lesalo, ir užuovėją, ir apsaugą pasislėpti nuo katinų. Tinka šermukšniai, erškėtrožės, aronijos, vynuogės, gudobelės, šaltalankiai, putinai, medlievos. Lesyklėles irgi tvirtintinkite arti tokių krūmų, prie gyvatvorių – kad paukštukai esant pavojui greitai pasislėptų, kad galėtų kruopelę nusinešti į krūmus.

Galima pirkti specializuotose parduotuvėse specialius lesalo kamuoliukus, skirtus paukščiukams.
Laukiniams paukščiams netinka: juoda duona, rūkyti, sūdyti gaminiai.

I.Auželienė sako, kad kartais nenorima lesinti paukščių, kad paskui vasarą trešnių nenulestų. Tačiau lektorė teigia, kad įprasti miško paukšteliai, kuriuos lesiname žiemą, paprastai vasarą esminės žalos nepadaro. Uogas sulesa daugiausiai paukščiai, kurie tam tikru metu būriais praskrenda pro šalį ir ilgiau neužsilieka. O paukšteliai, kurie atskrenda žiemą prie lesyklėlės, daugiau atneša naudos.

Aišku, varnų specialiai irgi nelesiname – jos neišrankios maistui, tad žiemą taip nebadauja, kaip mažieji paukšteliai. Tad paukščiukams įtaisykime siauresnį priėjimą prie lesalo, o varnoms užteks ir to, kad nukris ant žemės.

Kaip ir kokius pritraukti gyvūnus?

Labiau neįprasta – draugauti su laukiniais gyvūnais savo sklype. Tačiau tai gali būti ne mažiau įdomu ir naudinga.

Vienas netikėčiausių – ežys. Rudenį ar anksti pavasarį reikia sukurti ežiui namuką (pasidarykite kartu su vaikais). Parinkite namui vietą: po medžiais, krūmais (ypač – medlievomis), kur daug lapų, šakų. Padėkite pieno dubenėlį. Kai ežys apsigyvena, vasarą galima stebėti, kaip jis išlenda vakarais, o žiemą jis namelyje miega. Ežiai ir naudingi – jie ėda peles ir kitus smulkius gyvūnėlius.

Voveraitės – gal ir ne tiek naudos, bet juk smagu būtų turėti tokią kaimyną ir tiesiog paspoksoti pro langą, kaip ji šuoliuoja. Voverėms būna specialūs inkilai. Nebūtina įsigyti inkilą, galite tiesiog nuolat paberti toje pačioje vietoje graikinių, lazdyno riešutų, subrendusių pušų kankorėžių.

Jei vietovėje yra šikšnosparnių, galima prisivilioti ir juos, nors tai ir sudėtinga, retai kas tuo užsiima.

Be abejo, jei gyvenate netoli miško, nepamainoma pagalba gyvūnams – ėdžios. Parinkite tinkamą vietą, kad būtų saugus, ne per atviras priėjimas.

Svarbiausia taisyklė

Kad ir kokius paukščius ar gyvūnus norėsite maitinti, svarbiausia tai daryti nuolat. Pripratę gauti maisto, žmonėms išvažiavus ar tiesiog pamiršus gyvūnėliai maisto ieško ten pat ir alksta. Tad jei negalėsite nuolat papildyti, geriau maitinti ir nepradėkite.

Stebėkite DELFI lesyklą tiesiogiai ČIA