Bendrovės „TNS“ duomenimis, 54,2 proc. Lietuvos gyventojų turi bent
vieną naminį gyvūną. Gyvūnų mylėtojai dažniausiai augina šunis (35,9
proc.) ir kates (30,4 proc.). Pagal „pabego.lt“ projekto atliktą tyrimą,
paaiškėjo, jog 52 proc. gyvūnų yra pabėgę bent vieną kartą. Dingus
augintiniams, vidutiniškai 86 proc. augintinių atsiranda per savaitę ir
greičiau, 4 proc. atsiranda per mėnesį ar ilgiau, ir net 10 proc.
augintinių neatsiranda.

Iniciatyvos organizatoriai siūlo įsigyti metalinius pakabukus augintiniams su lazeriu išgraviruotais unikaliais ID kodais ir užsiregistruoti su šiuo kodu specialioje interneto svetainėje. Kiekvienam augintiniui sukuriamas jo asmeninis profilis, kuriame nurodyti šeimininko kontaktai.

Tikriausiai esate patyrę tą nesmagų jausmą ar bent esate matę, kaip Jūsų pažįstami ar artimi žmonės liūdi, kai dingsta mylimas augintinis. Mieste klijuojami plakatai ir skelbiami pranešimai internete. Priglaudusiems atklydusį gyvūną taip pat kyla problemų: vieni patys pradeda ieškoti šeimininkų, kiti veža keturkojus į gyvūnų prieglaudas ar veterinarijos klinikas.
Citata
Pagal „pabego.lt“ projekto atliktą tyrimą, paaiškėjo, jog 52 proc. gyvūnų yra pabėgę bent vieną kartą. Dingus augintiniams, vidutiniškai 86 proc. augintinių atsiranda per savaitę ir greičiau, 4 proc. atsiranda per mėnesį ar ilgiau, ir net 10 proc. augintinių neatsiranda.

Kaip veikia sistema?

Pabego.lt projektas sukurtas tam, kad sprendimo būtų ieškoma dar prieš gyvūno pabėgimą. Jo veikimo principas - ypač paprastas. Augintinio šeimininkas užregistruoja augintinį pabego.lt interneto svetainėje. Ant „pabego.lt“ pakabuko išgraviruojamas augintinio ID kodas ir interneto svetainės adresas. Jei augintinis pabėga, šeimininkas iš karto gali paskelbti šią žinią per socialinius tinklus ir šioje interneto svetainėje. 

Savo ruožtu gyvūną priglaudęs asmuo pabego.lt sistemoje įveda unikalų augintinio ID kodą. Atsidaro šio augintinio profilis su pateiktais šeimininko kontaktais, telefono numeriu ar el. paštu. Susisiekti su šeimininkais tuomet labai paprasta

Skirtingų sistemų palyginimas

Galima pakabuką su šeimininko kontaktais pasigaminti pačiam. Tačiau pasikeitus šeimininko kontaktams, tenka keisti ir patį pakabuką. Pabego.lt atveju - tiesiog užtenka prisijungus prie sistemos pakeisti duomenis. Katės ir šunys dažniausiai turi mikroimplantus. Tuomet radus priklydėlį reikia ieškoti, kurioje artimiausioje veterinarijos klinikoje galima jį nuskaityti. Taip pat galima vežti į gyvūnų globos namus. Naudodamiesi Pabego.lt svetaine, gyvūnų augintojai ir rūpestingi žmonės galėtų sutaupyti laiko ir pastangų, nes gyvūno šeimininką pavyktų rasti akimirksniu.

Keiskime požiūrį

Pabego.lt projekto autoriai teigia, jog pagrindinė problema – augintinių šeimininkų požiūris. Dažniausiai jie mano, jog jų augintinis nepabėgs. O jei ir pabėgs, atsiras kur nors netoliese. Tačiau internete pilna skelbimų ir istorijų, kaip nevedžiojamos, tik butuose gyvenančios katės iššoka pro balkoną ar langą, pabėga pro praviras duris. Šunys dažniausiai išsprūsta pro pravirus vartelius ar nutrūkus pavadžiui. Projekto autoriai teigia, jog augintinis yra šeimos dalis, ir juo reikia rūpintis kaip pilnaverčiu šeimos nariu. Kodėl įsivedame į namus signalizaciją, draudžiame būstą, šeimos narius?  Mūsų augintiniui taip pat reikia apsaugos, ir apie tai pagalvoti būtina iš anksto.

Ypatingai gerai augintinių pabėgimų ir dingimų istorijas žino gyvūnų globos tarnybos, kadangi jos daugiausiai sulaukia skambučių iš žmonių. Tarnybos turėjo progą susipažinti su naujuoju Pabego.lt projektu ir pateikia savo atsiliepimus apie jį:

VšĮ Gyvūnų gerovės tarnyba „PIFAS“ : Pabėgo.lt puikus projektas, kurio dėka radusieji pasiklydusius augintinius galės greičiau juos grąžinti tiesiai namo, nevežant gyvūno į prieglaudas. Galbūt, atsižvelgiant į saugumo sumetimus, pakabuką įsigijusiems augintinio savininkams nereikėtų viešai skelbti savo adreso, bet telefono numerio paskelbimas nesukeltų problemų, ir atvirkščiai, padėtų greičiau informuoti gyvūno savininką. Mūsų globotiniai šuniukai netrukus jau taip pat turės tokius pakabukus, o žmogui, priglaudusiam iš mūsų benamį šuniuką, nemokamai taip pat toks pakabukas“. 


VšĮ „5 pėdutės“ ir „Linksmosios pėdutės“:
„Šauni idėja, svarbu tik, kad žmonės šia idėja naudotųsi, nes augintinis yra šeimos narys, todėl juo privalu rūpintis. Pagrindinė problema ta, kad augintinių šeimininkai apie tai pagalvoja tik tada, kai augintinis pabėga. Mes įžvelgiame šio projekto privalumą, nes augintinis greičiau grįžta pas šeimininką ir nereikalauja to ilgo proceso, kai kreipiamasi į gyvūnų globos tarnybas ar veterinarijos klinikas. Viskas veikia greičiau ir efektyviau.“