Lietuvoje plaučių vėžio atvejų mažėja

Nieko jau nebestebina tirštas, žmonių sveikatai žalingas smogas gaubiantis Pekiną ir kitus Kinijos miestus. Nereguliuojama oro tarša siejama su smarkiai išaugusiu sergamumu kvėpavimo takų ligomis ir trumpėjančia gyvenimo trukme. 

Per paskutinį dešimtmetį žmonių sergančių plaučių vėžių Pekine skaičius stipriai išaugo. Pasak vyriausybinės Xinhua naujienų agentūros paskelbtos statistikos, dabar užfiksuojama 50 proc. daugiau susirgimų nei prieš 10 metų.

2002 metais sergamumo plaučių vėžiu rodiklis Pekine buvo 39,56 atvejai 100 tūkst. gyventojų, 2011 metais šis skaičius jau siekė 63,09. Palyginimui, Lietuvos vėžio registro duomenimis 2010 m. Lietuvoje buvo diagnozuotas 1531 plaučių, trachėjos ir bronchų vėžio atvejis, arba 51,03 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Tačiau kitaip nei Kinijoje, Lietuvoje susirgimų skaičius per dešimtmetį ženkliai sumažėjo.
Citata
Turint omenyje oficialią Pekino sveikatos apsaugos atstovų poziciją, Vakarų spaudoje pasirodė ironizuojančių pranešimų, kad aštuonmetė susirgo dėl per didelio rūkymo. Tarp vietos gyventojų, nesitenkinančių pareigūnų paaiškinimais, taip pat kilo pasipiktinimas.

Pekino sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, jog rūkymas vis dar yra pagrindinė plaučių vėžio priežastis, tačiau sutinka, kad pasyvus rūkymas ir oro užterštumas taip pat gali būti vieni iš veiksnių.
Per metus oro taršos sukeltos ligos nusineša apie 3,2 milijonus gyvybių

Nuo ko susirgo aštuonmetė?

Praėjusį mėnesį paskelbta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) mokslinė ataskaita pateikė aiškių įrodymų, jog ryšys tarp oro užterštumo ir įvairių plaučių ligų bei negalavimų tikrai egzistuoja. 

PSO nustatė, jog kasmet dėl oro taršos sukeltų ligų pasaulyje miršta apie 3,2 milijono žmonių. Daugiau nei 200 tūkst. gyvybių nusineša plaučių vėžys.
Kinijos Harbino miestą gaubia pavojingas smogas

„Buvo nustatyta, jog daugiau nei pusė mirusiųjų nuo plaučių vėžio, kurį sukėlė per didelės kietųjų dalelių koncentracijos ore, gyveno Kinijoje ir kitose Rytų Azijos šalyse,“ – teigė PSO. 

Praėjusią savaitę buvo pranešta, jog Jiangsu provincijoje aštuonerių metų mergaitei diagnozuotas plaučių vėžys. Šalyje ji kol kas yra jauniausia pacientė, serganti šia liga. Oro tarša įvardinama kaip pagrindinė ligos priežastis.
Citata
Palyginimui, Lietuvos vėžio registro duomenimis 2010 m. Lietuvoje buvo diagnozuotas 1531 plaučių, trachėjos ir bronchų vėžio atvejis, arba 51,03 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Tačiau kitaip nei Kinijoje, Lietuvoje susirgimų skaičius per dešimtmetį ženkliai sumažėjo.

Tačiau ligoninės, kurioje kaip manoma yra gydoma mergaitė, atstovai neigia tokius pranešimus. Pasak jų, mažametei pacientei plaučių vėžį sukėlė ne oro tarša.

Turint omenyje oficialią Pekino sveikatos apsaugos atstovų poziciją, Vakarų spaudoje pasirodė ironizuojančių pranešimų, kad aštuonmetė susirgo dėl per didelio rūkymo. Tarp vietos gyventojų, nesitenkinančių pareigūnų paaiškinimais, taip pat kilo pasipiktinimas. Tai tik dar kartą parodo, kaip susirūpinę yra Kinijos gyventojai. 

Pasak Kinijoje dirbančių korespondentų, žmonės vis labiau nerimauja dėl sveikatos problemų, kylančių dėl oro užterštumo. Tirštas smogas dažnai dengia didžiąją šalies dalį – tai sparčios ekonominės plėtros ir prastai įgyvendinamų aplinkos apsaugos įstatymų pasekmė.