Tikimasi sulaukti daugiau lankytojų

Vaikų žaidimo aikštelės atidarymo metu buvo pristatyta ir skulptoriaus, medžio drožėjo Lino Saladžio skulptūra vaizduojanti orangutanę ir jos mažylį.

VDU Botanikos sodo direktorė Vida Mildažienė džiaugėsi naująja vaikų žaidimo aikštele. Pasak jos, tokio objekto iki šiol labai trūko sode, kurį per metus aplanko apie 50 tūkst. lankytojų. V. Mildažienė tikisi, jog aikštelė plėsis, atsiras naujų takų bei daugiau skulptūrų.

Botanikos sodo ir B. Galdikas fondo iniciatyva atsiradusi aikštelė, Botanikos sodo direktorės teigimu, turėtų pritraukti daugiau lankytojų į B. Galdikas ąžuolų giraitę, skatinti susimąstyti apie gamtą ir mūsų poveikį jai, šviesti mažuosius ir vyresnius lankytojus apie gamtosaugą ir ekologiją.
Citata
Pasak savanorių, darbas nereikalauja jokių ypatingų įgūdžių, vietiniai darbuotojai visko išmoko. Tačiau keliautojai turėtų būti fiziškai pasirengę, nes darbas sunkus: takams tiesti naudojama ironwood arba „geležinio medžio“ mediena, kuri yra sunki ir kieta.

Vaikų žaidimo aikštelės atidarymo metu taip pat pagerbti projekto įgyvendinimą parėmę organizacijos ir asmenys.

Susidomėjimas didelis, pasiryžusių vykti nedaug

Po atidarymo vykusiame savanorių pristatyme B. Galdikas fondo vadovė Sandra Dastikienė sakė, jog fondas kartu su „Orangutan Foundation International“ (OFI, Tarptautinis orangutanų fondas) vasaromis organizuoja tris savanorių išvykas į Borneo salą Indonezijoje. Ji kvietė visus susidomėjusius susisiekti su fondu.

Ypač didelio susidomėjimo kelione pas orangutanus organizuojantis fondas sulaukė pernai. Greičiausiai tam įtakos turėjo praėjusį pavasarį įvykęs Birutės Galdikas vizitas Lietuvoje. Tačiau, pasak fondo vadovės, iš didelio norinčių būrio vykti pasiryžo vos keturi savanoriai.

Išvyka nėra pigi – programos mokestis yra 600 dolerių (apie 1,5 tūkst. litų), o kur dar išlaidos lėktuvų bilietams, skiepams, vaistams nuo maliarijos ir kita. Tačiau vis tik palyginus su kitomis panašiomis savanoriavimo programomis ši kainuoja gerokai mažiau, o patirtys ir įspūdžiai lieka visam gyvenimui. 

Takai iš „geležinio medžio“

Botanikos sode vykusiame renginyje savo įspūdžius pristatė dvi savanorės, Donata ir Daina. Jos kartu su kitais lietuviais ir dar šešiais savanoriais iš Kanados, Australijos ir kitų šalių Borneo praleido 26 dienas. Savanoriai džiunglėse statė tiltus ir takus, kuriais reabilitacijos ir paleidimo į laisvę stovyklose laikomi orangutanai vedami į mišką pasivaikščioti.
Citata
Pasak jų, orangutanai griebia viską, kas pasitaiko jų kelyje, todėl su jais reikia būti atsargiems. Šios beždžionės mėgsta spjaudytis, bet pabarti iš karto lenda bučiuotis, juokėsi prisimindamos merginos.

Pasak savanorių, darbas nereikalauja jokių ypatingų įgūdžių, vietiniai darbuotojai visko išmoko. Tačiau keliautojai turėtų būti fiziškai pasirengę, nes darbas sunkus: takams tiesti naudojama ironwood arba „geležinio medžio“ mediena, kuri yra sunki ir kieta, bet pasižymi antiseptinėmis ir antigrybelinėmis savybėmis, kurios užtikrina takų ilgaamžiškumą. 

Lietuviai savanoriai gyveno vos prieš keturis metus įkurtoje stovykloje. Tuo tarpu seniausioji B. Galdikas stovykla „Camp Leakey“ buvo įkurta daugiau nei prieš 30 metų. „Camp Leakey“ taip pavadinta vieno garsiausių pasaulio archeologų ir gamtos tyrinėtojų Louiso Leakey, paskatinusio ir B. Galdikas tyrinėti orangutanus, garbei. 

Ši stovykla šiuo metu yra labiau reprezentacinė ir sulaukia daugiausiai lankytojų. „Camp Leakey“ lietuvių savanoriai lankėsi gavę laisvų dienų. Čia jie susitiko ir su dr. B. Galdikas.

Orangutanai – gyvūnai su charakteriu

Donata ir Daina daug pasakojo apie darbo ir gyvenimo sąlygas bei susitikimus ir bendravimą su orangutanais. Prieš kelionę jos buvo prigąsdintos saugotis gyvačių, tačiau vietoje su jokiu pavojingesniu gyviu neteko susidurti, nors skruzdelės ir dėlės retkarčiais kamuodavo merginas.

Citata
Mokslininkės fondas taip pat planuoja ateityje Lietuvoje vykdyti iniciatyvą skatinančią atsisakyti palmių aliejaus. Fondo vadovė S. Dastikienė užsiminė ir dar apie vieną galimybę prisijungti prie B. Galdikas veiklos: šiuo metu ieškomas lietuvis savanoris ar savanorė, kurie norėtų metus Borneo tyrinėti dajakų, vietinių salos gyventojų, kultūrą.

Sunkiausia savanoriams buvo ištverti karštį, kurį dar labiau apsunkindavo didelė oro drėgmė. Oro sąlygos mažai keisdavosi net ir naktį. Keliauti po vietovę taip pat buvo sudėtinga: iki „Camp Leakey“ savanoriai motorine valtimi plaukė beveik penkias valandas. Pasak merginų, tai niekis palyginus su pirmąja Birutės kelione prieš keletą dešimtmečių – mokslininkė tada užtruko dvi paras. 

Savanores labai sužavėjo orangutanai. Jos pažino jų stovykloje augintus gyvūnus, stebėjo jų pasivaikščiojimus ir maitinimą. Kartais tekdavo patirti ir nelabai gražų jų elgesį. Pasak jų, orangutanai griebia viską, kas pasitaiko jų kelyje, todėl su jais reikia būti atsargiems. Šios beždžionės mėgsta spjaudytis, bet pabarti iš karto lenda bučiuotis, juokėsi prisimindamos merginos.

Ieškomi savanoriai šviesti visuomenę apie palmių aliejaus žalą atogrąžų miškams
Borneo orangutanų situacija nepavydėtina – didžiuliai atogrąžų plotai yra kertami, o jų vietoje sodinamos alyvpalmių plantacijos (angl. palm oil plantations). Orangutanai išstumiami iš savo gyvenamų teritorijų, jiems išgyventi trūksta maisto. Tokie gyvūnai patenka į reabilitacijos stovyklas, o šių prižiūrėtojai stengiasi įkurdinti orangutanus ten, kur dar išlikę dideli miškų plotai.

B. Galdikas aktyviai kovoja už orangutanų išlikimą ir prieš alyvpalmių plantacijų plitimą. Jos vadovaujama organizacija ieško savanorių, kurie bendrautų su žiniasklaida, šviestų visuomenę apie plantacijų daroma žalą ne tik orangutanams, bet ir kitiems atogrąžų miškų gyventojams. 

Mokslininkės fondas taip pat planuoja ateityje Lietuvoje vykdyti iniciatyvą skatinančią atsisakyti palmių aliejaus. Fondo vadovė S. Dastikienė užsiminė ir dar apie vieną galimybę prisijungti prie B. Galdikas veiklos: šiuo metu ieškomas lietuvis savanoris ar savanorė, kurie norėtų metus Borneo tyrinėti dajakų, vietinių salos gyventojų, kultūrą. 

GRYNAS.lt anksčiau taip pat rašė apie į Borneo organizuojamus ekoturus, kurių metu susipažįstama su orangutanais ir B. Galdikas veikla.
Daugiau apie tarptautinį Birutės Galdikas gamtosaugos labdaros ir paramos fondą galite sužinoti ČIA.