Šventė prasidėjo 10 ryto, tačiau smalsuoliai, pasak pardavėjų, pradėjo rinktis išsimiegoję – tarp 11-12 valandos.

Kuri veislė saldžiausia?

Renginio plotas driekėsi daugiau kaip 100 metrų dviem eilėmis. Lankytojus stebino lietuviškų gaminių gausa. Mugės lankytojai galėjo apžiūrėti daugybę lietuviškų obuolių rūšių: „Antaniniai“, „Auksis“, „Grabštainiai“. Persisotinę lietuviškais, galėjo mėgautis išvestomis užsienio veislėmis: čekiškų „Šampion“, lenkiškų „Ligol“ ir „Lodel“ bei kitų rūšių obuoliais.
Pardavėja  Vera mugėje „Visos sodų spalvos“
Tačiau lyginant su praėjusiais metais, šiemet obuolių pardavėjų būta mažiau. Tačiau prekybininkė Vera iš Panevėžio rajono sako, kad perka gerai, nespėja net suktis.
Citata
Pašnekovas užsiminė kad sodininkai, kurie dalyvavo mugėje, nenaudoja jokių pesticidų. Pavyzdžiui, lenkai naudoja tam tikras medžiagas, kurios išvaizdų obuolį išlaiko apie 2-3 metus.

„Labiausiai šiandien perka „Šampion“ ir „Auksis“ rūšių obuolius. Daugiausiai auginame „Auksį“ ir dar vieną rūšį. „Auksis“ labai skanus, saldžiarūgščio skonio. „Šampion“ saldus, minkštas, sultingas. Šiandien pardavėme 10 dėžių, tai būtų apie 150 kilogramų obuolių“, – įspūdžiais dalijosi pardavėja.

Jos obuolių kainos įvairios. Už kilogramą „Šampion“ pirkėjai mokėdavo 2 litus 50 centų, o už „Ligol“ – po 2 lt. Kiek teko stebėti, niekas pernelyg nebuvo linkęs derėtis.

Obuolių kainos svyravo nuo pusantro litų iki 3 Lt.

Pusės litro buteliuką obuolių sulčių lankytojai galėjo įsigyti už 4 Lt.

Pirkėjai žino ko nori

Pasiteiravus, kokie šie metai buvo obuolių augintojams, Vera teigia, kad skųstis pernelyg negalima, nors obuolių mažiau nei pernai. 

„Geras derlius, gražūs obuoliai ir skanūs. Mažiau dėl gamtos... bet nieko nepadarysi. Nušalo kai kurie. Tačiau nesiskundžiam, perka gerai,“ - kalbėjo prekybininkė.
Dėl ligų obuoliai šiais metais taip pat nenukentėjo.

Kalbantis su Vera prie mūsų stovėjęs klientas kantriai laukė, kol užbaigsime pokalbį. Vytenis į šventę atėjo visai netikėtai, pamatęs kažkokį brūzdesį ir plaukiančias minias žmonių. 

Vyriškis sakėsi pirksiąs porą kilogramų skirtingų obuolių: „Šampion“ ir „Auksį“. Pasiteiravus, kaip renkasi obuolius, jis sakė ilgai negalvojęs – gražiai atrodo bei kažkada jau yra tokių ragavęs, tad mano, neapsigaus ir šįkart. Įsiterpia ir Vytenio žmona: „Paimkim daugiau, kepsiu pyragą!“ 

Mindaugas Maciulevičius
Verslininkai susilaiko vien dėl finansinių galimybių. Atlikti skaičiavimai parodė, kad įveisti vieno hektaro sodą kainuoja apie 30 tūkst. Lt. O tai padarius, sodas atsipirks tik po 8 ar 10 metų.

Perka geriau nei pernai

Kita pardavėja Tatjana iš Anykščių mugėje dalyvauja jau antrą kartą. Pasiteiravus, ar mažiau pardavėjų, Tatjana teigė, kad prekybininkų sumažėjo, tačiau žmonės perka geriau nei pernai. Taip pat žmonės noriai perka ne tik obuolius, bet ir sultis.
Pardavėja Tatjana mugėje „Visos sodų spalvos“

„Daugiausiai šiandien nupirko „Šampion“, kiek mažiau „Auksį“. Žmonės domisi, perka. Eina ir eina. Šiemet labai daug obuolių, bent jau mūsų sode. Sandėliuose turime labai daug ir gražių obuolių.
Kai kurie pirkėjai, sakyčiau, nuolatiniai, jau žino ko nori. Ateina ir perka. Kiti pasiklausia, ko nori, saldesnio, ar kietesnio, tai pasiūlome visiems pagal skonį“, – apie prekybą kalbėjo pašnekovė.

Sodininkai pasimokė iš klaidų

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas ir renginio organizatorius Mindaugas Maciulevičius, GRYNAS.lt teigė, kad kiekvienais metais daro specializuotas muges.

„Šios mugės akcentas – tai vartotojams skirta šventė, kurioje galima įsigyti lietuviškų, šviežių obuolių. Siekiame kiekvienam parodyti, kad galime didžiuotis lietuviškais obuoliais ir jų rūšimis bei, žinoma, kitais lietuviškais produktais“, – pasakojo M. Maciulevičius.

Pašnekovas užsiminė kad sodininkai, kurie dalyvavo mugėje, nenaudoja jokių pesticidų. Pavyzdžiui, lenkai naudoja tam tikras medžiagas, kurios išvaizdų obuolį išlaiko apie 2-3 metus. „Mes taip nedarome, priešingai, siekiame kokybės bei ekologijos,“ - akcentavo mugės organizatorius.

Prieš kelis metus, sodininkai buvo linkę eksperimentuoti su obelimis, tačiau mūsų klimatas desertiniams obuoliams nėra palankus, kaip atrodė anksčiau, todėl daugelis sodininkų nusivylė rezultatais. Prie to prisidėjo ir šalta žiema, nemažai obelų iššalo.

M. Maciulevičius teigia, kad šiais metais situacija kiek kitokia ir vis daugiau augintojų atsigręžia į laiko ir tradicijų patikrintas obelis. Grįžtama prie pusiau žemaūgių tradicinių obelaičių, o tai lems, kaip keisis jų veislės.

Pavasarį lietuviškų obuolių neturėsime

Pasiteiravus, ar Lietuvai užtenka lietuviškų obuolių, M. Maciulevičius patvirtino, kad vis dar jaučiamas jų stygius.

„Šiuo metu Lietuvoje yra nebepatenkinama maždaug 50 proc. desertinių obuolių poreikio. Sodų plėtra sustojo prieš kelerius metus, kai buvo atsisakyta paramos. Verslininkai susilaiko vien dėl finansinių galimybių. Atlikti skaičiavimai parodė, kad įveisti vieno hektaro sodą kainuoja apie 30 tūkst. Lt. O tai padarius, sodas atsipirks tik po 8 ar 10 metų. Todėl verslininkai nebesiryžta užsiimti šia veikla“, – apie problemą kalbėjo vyras.
Obuolių mugė „Visos sodų spalvos“

Jo teigimu, tai lems ir tai, kad pavasarį lietuviškais obuoliais nesimėgausime. Jų paprasčiausiai nebeliks. Todėl teks remti mūsų kaimynus lenkus ir pirkti jų obuolius.

Per 30 skirtingų obuolių rūšių

Pasiteiravus, kodėl šioje mugėje sumažėjo sodininkų, M. Maciulevičius teigė, kad viskas dėl to, jog šventė rengiama kiek anksčiau nei praėjusiais metais, todėl dalis sodininkų dar vis dirba soduose ir tiesiog nesuspėjo sudalyvauti renginyje.

Praėjusiais metais buvo pristatyta 60 skirtingų obuolių veislių. Tarp jų 15-20 yra lietuviškų, kitos prieš šimtmetį ar pusšimtį išvestos kitose pasaulio šalyse, tačiau auginamos Lietuvoje. Šiemet čia jų kiek mažiau – apie 30 rūšių.

Būnant mugėje susidarė įspūdis, kad žmones daugiausiai ir domino būtent obuoliai, o ne kitos prekės. Priešingai nei praėjusiais metais, kai didžioji dalis lankytojų spietėsi prie mėsos gaminių.

Šiemet prie šių gamintojų stendų didelio šurmulio nebuvo, vos vienas kitas pirkėjas. Panaši situacija ir prie medų siūlančių prekeivių – saldėsis, rodos, šįkart pirkėjų neviliojo.

Kiek gausesnio dėmesio sulaukė bulvių, kopūstų, moliūgų ir kitų daržovių pardavėjai. Didžioji dalis lankytojų – vyresnio amžiaus, atėję su šeimomis.