Bendrovė „Žalvaris“ kartu su asociacija EPA yra įkūrusi daugiau nei 6000 baterijų surinkimo taškų, tačiau per metus Lietuvoje surenkama ir sutvarkoma vos 35 proc. visų parduotų galvaninių elementų. 

Svarbu pradėti nuo savęs

Pasak bendrovės „Žalvaris“ viešųjų ryšių vadovės Vitos Balaikienės, Lietuvoje vis dar nėra išsivysčiusi baterijų rūšiavimo kultūra. Dauguma žmonių net nesusimąstydami išmeta panaudotus elementus kartu su buitinėmis ir kitomis atliekomis, jie keliauja į bendrus sąvartynus ir taip teršia gamtą.

„Šiuo projektu siekiame skatinti vaikų, o kartu ir suaugusiųjų suvokimą apie gamtos saugojimą. Lietuvoje vis dar tvyro nuomonė, jog pavieniai žmonės neturi galios pakeisti užterštumo masto. Mes norime parodyti, kad svarbu pradėti nuo savęs ir toks požiūris turi būti diegiamas nuo pat vaikystės“, – teigia V. Balaikienė.

Siekiant paskatinti vaikus tinkamai atsikratyti panaudotų baterijų, pasitelktos ugdomosios priemonės – interaktyvus žaidimas ir specialūs žaidimo taškai. Vaikai bus kviečiami užsukti į prekybos tinklo „MAXIMA“ parduotuves ir ten priduoti panaudotas baterijas. Jas palikti bus galima parduotuvių informacijos skyriuose arba tarą superkančiose kasose. Mainais už priduotas baterijas parduotuvių darbuotojai kiekvienam įteiks specialius žaidimo „Katasvydis“ kodus, kuriuos panaudojus bus galima lengviau nugalėti virtualius žaidimo konkurentus.

Pagrindiniai prizai - „iPad“

„Atsakingo atliekų rūšiavimo įpročio formavimo turime siekti visomis įmanomomis priemonėmis. Viena jų - interaktyvus žaidimas vaikams, drauge supažindinantis su elektronikos atliekų pavojais, jų rūšiavimo svarba. Tikimės, jog jaunoji elektronikos vartotojų karta jau nebekels klausimo “Kodėl reikia rūšiuoti atliekas?“, tačiau teirausis “Kur ir kaip tai galima daryti?“, - teigė EPA direktorius Mantas Varaška.

„Visose MAXIMA parduotuvėse jau įrengtos specialios medžio formos talpyklos, kuriose mūsų klientai gali palikti atneštas panaudotas baterijas. Manome, kad „Katasvydis“ – tai dar vienas šiuolaikiškas būdas, kuris padės atkreipti jaunų žmonių dėmesį į aplinkosaugos problemas, paskatins juos su panaudotomis baterijomis elgtis atsakingai. O panaudotų baterijų nuo šiol bus surenkama ir atiduodama perdirbti vis daugiau“, - sako bendrovės „MAXIMA“ įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Inga Romanovskienė.

Nemokamą žaidimą „Katasvydis“ jau galima išbandyti internetiniu adresu www.katasvydis.lt. Kiekvieną savaitę vienam žaidėjui bus įteikiamas 100 litų vertės čekis apsipirkti parduotuvėje „Galvosūkių pasaulis“, o geriausios mėnesio komandos nariai bus apdovanojami marškinėliais su „Katasvydžio“ atributika.

Pagrindinis žaidimo prizas – trys „iPad mini“ kompiuteriai, kurie atiteks daugiausiai taškų surinkusiems „Katasvydžio“ lošėjams.