Delsimas brangiai kainuotų

Uždegus žalią šviesą mechaninio biologinių atliekų apdorojimo gamyklos statybai, nauji įrenginiai Vilniaus pakraštyje, Jočionių gatvėje, turėtų išdygti po dviejų metų – iki 2015 m. rugsėjo. VAATC vadovas Nerijus Žilius tikino, kad bendra projekto kaina siekia 119 mln. Lt. Iš jų maždaug 100 mln. Lt planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.
N. Žilius
VAATC vadovas N. Žilius GRYNAS.lt patikino, kad konkurso laimėtoja pasirašydama sutartį sutiko sumažinti kainą. Tačiau lemiamą žodį tars Viešųjų pirkimų tarnyba.

GRYNAS.lt primena, kad šią vasarą dėl teisminių procesų užstrigus sutarties pasirašymui kilo rimtų abejonių, ar bus suspėta projektą įgyvendinti iki 2015 m. Priešingu atveju Lietuva netektų ES finansavimo ir atliekų rūšiavimo gamyklą statytų už savus pinigus. Tuomet Aplinkos ministerijos viceministras Almantas Petkus aiškino, kad jei nepavyktų įsisavinti ES finansavimo, jis būtų nukreiptas vandenvalos projektams.

Aistros kilo dar liepos pradžioje, kai iš konkurso buvo pašalinti šeši „Energesman” konkurentai. Tuomet aršiausiai į tai sureagavo dvi nieko nepešusios įmonės. Jos konkurso rezultatus apskundė teismui. Be to, viešąjį pirkimą tirti pradėjo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Tačiau jos išvados buvo palankios konkursą laimėjusiai bendrovei.

Grumtynės dėl kainos

Atliekų rūšiavimo gamyklos statybos įžiebė nemenkas aistras ir Vilniaus miesto valdančiojoje daugumoje. Konkurso laimėtojo pusėn stojo vicemeras Jonas Pinskus, o sostinės meras Artūras Zuokas pareiškė, kad jam konkurso baigtis kelia rimtų abejonių.

Merui ypač nepatiko „Energesman” pasiūlyta atliekų tvarkymo kaina – 139 Lt už toną. Siekiama, kad ji būtų sumažinta iki 109 Lt. 

VAATC vadovas N. Žilius GRYNAS.lt patikino, kad konkurso laimėtoja pasirašydama sutartį sutiko sumažinti kainą. Tačiau lemiamą žodį tars Viešųjų pirkimų tarnyba: „Buvo pasirašytas ketinimų protokolas su nugalėtoju, kad kaina galėtų būti sumažinta iki 109,1 Lt. Dabar reikia gauti VPT sutikimą.”

Vis dėlto UAB „Energesman” vadovas Ignas Stankovičius dideliu noru sumažinti kainą nedegė. Jis sakė, kad operatorius dirbs gana aukštomis rizikos sąlygomis, todėl būtinas tam tikras rezervas.
Ignas Stankovičius
O jūs įsitikinęs, kad 20 metų bus tas pats meras?

Atliekos bus deginamos, ar rūšiuojamos?

Anot jo, minimali kaina negalima, kadangi bus susidurta su didele konkurencija, kai Lietuvoje atsiras naujų atliekų deginimo gamyklų. Jo žodžiais tariant, atsižvelgiant į tai, negalima atmesti ir atliekų tvarkymo gamyklos bankroto galimybės.

„Matote politinę – technologinę situaciją: statomos deginimo įmonės. Be abejonės, bus konkurencija: neaišku, kur pateks atliekos – jos bus deginamos ar rūšiuojamos. Puikiai suprantate, kokie bus verslo interesai. Gali atsirasti suinteresuotų grupių spaudimas, kad atliekos būtų nukreipiamos deginimui. Ir kas tada bus rūšiavimui? Bus einama į banrotą“, - sakė įmonės vadovas, manantis, kad 139 Lt už toną sutvarkytų atliekų nėra daug.

Kita vertus, jis sutiko, kad kaina gali ir mažėti, tačiau netrukus pridūrė, jog reiktų sulaukti gamyklos eksploatacijos pradžios, kai bus galima įvertinti realią rizika. Ir jei ji pasirodys nedidelė, būtų galima kalbėti apie kainos mažinimą.

Pasidomėjus, ar tokie teiginiai savaime neužprogramuoja konfilkto su A. Zuoku, I. Stankovičius uždavė klausimą: „O jūs įsitikinęs, kad 20 metų bus tas pats meras?“

Mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamykla duris turėtų atverti 2015 m. rudenį. Tačiau „Energesman“ vadovas sako, kad koją gali pakišti nebent ilgėjančios projekto derinimo procedūros. Pasak jo, jei jos užsitęs ilgiau nei pusmetį, neaišku, kuo viskas gali baigtis.

„Pagrindinis kliuvinys – keičiasi derinimo procedūros ir todėl jos gali pailgėti. Čia yra viena rizika. Mes nebuvom numatę skirti tam daugiau laiko. Jei keisis derinimo teisės aktai, žiūrėsime, kaip bus. Jeigu kažkiek užsitęs, tai dar nieko. Bet jei užsitęstų pusę metų ir daugiau, bus pavojus“, - tikino pašnekovas.