Visi šie klausimai turi vieną atsakymą – tai kramtomoji guma. Maistu ją galime vadinti tik todėl, kad jos gamybą, prekybą ir ženklinimą reglamentuoja analogiški teisės aktai kaip ir kitus maisto produktus. Tačiau nepaisant to, kad kramtomosios gumos vartojimas neturi jokio racionalaus pagrindimo, prasidėjo ir tęsiasi susiklosčius tradicijoms, arba dėl mados, o populiarumą palaiko daugiamilijoninės gamintojų investicijos į reklamą.
Kokių tik mitų nėra sukurta apie šį kvapnaus polimero gabaliuką. Jis ir dantis balina, ir burnos kvapą gerina, ir net emalį stiprina. Vis tik 10–15 minučių mėtų aromato tikrai neverti tų ditirambų, kurie skamba reklamoje.

Dantų „laimė“ - kramtomi sakai

Ir vis tik nekyla rimtesnė diskusija dėl šio produkto tikslesnio klasifikavimo. O juk laikas tam pribrendo, nes šiuolaikinės pramonės dėka pirkėjus pasiekianti kramtomoji guma net iš tolo neprimena to produkto, kuris pirmą kartą buvo pagamintas 1848 metų rugsėjo 23 dieną, kai buvo atidaryta pirmoji kramtomosios gumos gamykla.

Pirmoji „kramtoškė“ – tai spygliuočių sakų ir natūralių kvapiklių mišinys. Tiesa, didelio populiarumo tas produktas nesulaukė. 1869 metais buvo užpatentuotas visiškai naujas kramtomosios gumos gamybos būdas, ir pradėtas naudoti natūralus kaučiukas. Jau po dviejų metų, 1871 metais, buvo sukurtos pramoninės kramtomosios gumos gamybos staklės, ir prasidėjo tikroji kramtomosios gumos era.
Kramtoma guma

Kramtomosios gumos mėgėjai, o dar dažniau – jos gamintojai ir pardavėjai, mėgsta prisiminti, kad žmonės kramtė savo malonumui nevalgomus ar beveik nevalgomus dalykus jau prieš 5000 metų. Tačiau pamirškime medžio žievę ir sakus, kuriuos išbandė mūsų protėviai, ar narkotinių savybių žoles ir kalkių mišinius, kuriuos vartojo indai – kalbėkime apie tai, ką matome parduotuvių lentynose.

Mėtų skonis - tikras

O matome izopreno arba butadieno kaučiuko gabalėlį, dažniausiai „pagardintą“ dirbtiniais saldikliais ir sintetiniais aromatizatoriais. Tik mėtų skonis kramtomojoje gumoje dažniausiai yra natūralus, nes iki šiol mentolio gavyba pigesnė naudojant natūralią, o ne dirbtinę žaliavą. Tačiau kokių tik mitų nėra sukurta apie šį kvapnaus polimero gabaliuką. Jis ir dantis balina, ir burnos kvapą gerina, ir net emalį stiprina.

Pirmiausia pakalbėkime apie gaivų kvapą. Vis tik 10–15 minučių mėtų aromato, o būtent tiek išsilaiko kramtomosios gumos skonis, tikrai neverti tų ditirambų, kurie skamba reklamoje. Sukramčius kelias kavos pupelės, efektas tikrai bus stipresnis, ilgesnis, nei pačios geriausios kramtomosios gumos. Jei netikite, atlikite eksperimentą, ir pabandykite kramtomąja guma panaikinti česnako kvapą – vartojant „protingą” jos kiekį, jums vargu ar pavyks tai padaryti. Tačiau kavos pupelės šį kvapą puikiai naikina.
Citata
Tai ar yra teigiamų kramtomosios gumos savybių? Yra, bet vis tik ne tos, apie kurias kalba reklamoje. Pirmiausia kramtymas mažina stresą. Ypač naudinga kramtomąja guma pakeisti cigaretes.

Antrasis populiarus mitas – esą kramtomoji guma puikiai valo dantis. Deja, net ir paprastas skalavimas, jau nekalbant apie valymą šepetėliu, yra geresni būdai pašalinti maisto likučius, nei gumos kramtymas. Be abejo, guma išvalo dantų kramtomąjį paviršių, tačiau visiškai negali išvalyti tarpdančių. O būtent ten ir prasideda didžiausios potencialios dantų problemos. Na, o jei gumoje dar yra ir cukraus, tai nežinia, ar kramtant tokį produktą apskritai yra koks nors teigiamas efektas, nes būtent cukrus ir yra dantų emalio priešas „numeris vienas”.

Tiesa ir užrašas „be cukraus“ neturėtų pernelyg džiuginti. Prisiminkime: jei pramonėje kuris nors maistas gaminamas be cukraus, tuomet drąsiai ieškokite saldiklių. Kenksmingiausiais šioje saldžioje „šeimoje“ be abejo yra Aspartamas, nors ir kitas saldiklis – sacharinas nėra toks jau nekaltas. Ypač jei jis vartojamas dideliais kiekiais.

Turėsite baltus dantis, bet neprimatysite, arba...

Galiausiai dažnas kramtomos gumos ingredientas, atrodytų, visiškai nekalta citrinos rūgštis nuolatos vartojama gali pakenkti dantims ir – nepamirškite – bet ką kramtant, skrandis reaguoja išskirdamas virškinimo sultis. Jei jūs kramtote gumą po sočių pietų – anokia bėda, nes jūsų skrandis pilnas ir sultys pernelyg nedirgina gleivinės.

Tačiau kramtant gumą, kai skrandis tuščias, rizikuojate susirgti gastritu ar net skrandžio opa (skrandis tuščiai gamina sultis, kurios dirgina jo sienelių gleivinę). Prie to paties dar galimas ir neigiamas citrinos rūgšties poveikis. Taigi, gydytojai rekomenduoja kramtyti gumą tik pavalgius, ir daryti tai ne ilgiau nei 5 minutes. Šių rekomendacijų verta laikytis. Tiesa, yra ir išimtis: kramtomosios gumos kramtymas padeda greičiau atstatyti žarnyno funkcionavimą po operacijos.

Dar viena kramtomosios gumos sudedamoji dalis – dažikliai. Jų yra net ir baltoje gumoje. Pvz., Titano dioksidas (E–171), dar visai neseniai naudotas vien dažų gamyboje, suteikia ryškią baltą spalvą, arba mėlynas blizgantis FCF (E–133), kuris yra žinomas kaip alergenas. Be to, pastarasis dažnai naudojamas kartu su kitais dažikliais atspalviams gauti, o su mišinyje su geltonu Tartrazinu E–102 dažo produktus žaliai.

Šiokių tokių nemalonių staigmenų gali pateikti ir stabilizatorius Sorbitolis E–420. Dideli jo kiekiai gali pakenkti regėjimui, o kitas „šalutinis“ efektas - padidintas dujų kaupimasis žarnyne. Tai, be abejo, tam tikrais atvejais gali sukelti nepatogumų.
Kramtomos gumos sudėtis

Kur kas bjauresnė sudedamoji medžiaga yra Butilhidroksianizolis BHA (E–320). Šis antioksidantas pasižymi imuniteto silpninimo, ir, gali būti, kancerogeninėmis, bei alergizuojančiomis savybėmis. Dėl to jo naudojimo sritis nėra plati, tačiau būtent kramtomosios gumos gamyboje jis plačiai naudojamas.

Tai ar yra teigiamų kramtomosios gumos savybių? Yra, bet vis tik ne tos, apie kurias kalba reklamoje. Pirmiausia kramtymas mažina stresą. Ypač naudinga kramtomąja guma pakeisti cigaretes, nes dažnai metantis rūkyti žmogus pasigenda ne vien nikotino poveikio, bet ir būtinybės atlikti tam tikrą ritualą, o kramtymas ir yra būtent tai, ko reikia. Taip pat kramtant gumą masažuojamos dantenos, ir mažinama parodontozės tikimybė. Na, ir mano minėtas teigiamas efektas po žarnyno operacijų. Štai ir visos įrodytos teigiamos savybės.

Taigi, kramtyti ar nekramtyti – spręskite patys.