„Palaikome „Greenpeace“ akciją prieš „Gazprom“ palnuojamus veiksmus Arktyje. Greenpeace“ yra pasaulinio masto žaliuosius idealus ginanti bei už aplinkosaugą kovojanti nepriklausoma organizacija. Akciją prieš „Gazprom“ gręžinius Arktyje vykdę „Greenpeace“ savanoriai nusipelnė didžiausios pagarbos. Manau, kad Europos Sąjungai pirmininkaujančios Lietuvos vadovai (pirmiausia, prezidentė ir premjeras) turėtų bent jau viešai pareikšti, jog remia ne „Gazprom“ interesus, keliančius pavojų trapiai gamtai Arktyje, o palaiko aplinkosaugos, esančios Europos Sąjungos prioritetu, šalininkus“, – sakė L. Balsys.

Pasak L. Balsio, agresyvūs Rusijos veiksmai ir taikiai protestuojančių „Greenpeace“ aktyvistų sulaikymas yra nepateisinami.

„Raginu visas nevyriausybines, aplinkosaugos organizacijas, neabejingus piliečius nusiųsti laiškus Rusijos ambasadai ir jos darbuotojams su raginimu išlaisvinti sulaikytus aktyvistus“, – teigė L. Balsys.

Tarptautinė žaliųjų organizacija „Greenpeace“ dar vasarą pradėjo vykdyti akcijas prieš Arktyje planuojamą naftos gavybą. Žalieji baiminasi, kad su „Gazprom“ susijusiai „Rosneft“ ir jos partnerei Jungtinėse Valstijose „ExxonMobil“ atgabenus jūrines gręžimo platformas, Arkčiai gresia katastrofa, kuri gali suniokoti šį regioną, pakenkti čia gyvenantiems retiems ir nykstantiems gyvūnams.

„Greenpeace“ aktyvistai praėjusią savaitę buvo sulaikyti, kai priplaukę guminėmis motorinėmis valtimis prie vieno Rusijos laivo, plukdančio darbuotojus į pirmąją šios šalies naftos gavybos platformą Arktyje, prisirakino prie jo inkaro grandinės, o keli žaliųjų organizacijos nariai bandė patekti į naftos gręžimo platformą.

Į „Greenpeace“ laivą, buvusį tarptautiniuose vandenyse, įsiveržę ir agresyvius veiksmus panaudoję Rusijos pasieniečiai, sulaikė visą laivo įgulą.