Renginio organizatoriai patys yra kolekcionieriai. Jie be papildomo finansavimo iš šalies surenka, suveža, paruošia, pristato lankytojams daug įdomių, retai pas mus sutinkamų augalų.

Parodoje rasite bent vieną patiksiantį augalą

Šie augalai nėra paimti tiesiai nuo šiltnamių stelažų ar parduotuvių lentynų. Jie jau yra praėję adaptacinį periodą – pastovėję ant palangių žmonių kambariuose, sušildyti jų dėmesiu ir meile. Kai kuriuos augalus mylinčios rankos pakėlė nuo šaligatvių, ištraukė iš šiukšlių konteinerių ir suteikė galimybę toliau vešėti.

Kodėl žmones taip traukia gražūs augalai? Greičiausiai tai byloja apie darnius žmonių santykius su juos supančia aplinka, kai mes, žmonės, susivokiame esantys viena iš tų 1,8 milijardų organizmų rūšių Žemėje, kai gerbiame šalia esančius visus augalus, gyvūnus, kai netrukdome jiems klestėti. Tada sulaukiame iš jų paramos ir palaikymo. Tampame stiprūs. Todėl galime kurti. Tokius žmones kažkas pavadino visko norinčiais. Ir tikrai, jiems problemos neegzistuoja. Jie veikia. Tokie yra augalų kolekcionieriai.

Ką bus galima pamatyti parodoje? Kaip visada bus įvairių kaktusų ir kitų sukulentų, žydinčių orchidėjų, vabzdžiaėdžių bei įvairiausių augalų, kuriuos trumpai sunku aprašyti. Parodos organizatoriai įsitikinę, kad kiekvienas atėjęs pagal savo skonį susiras patinkančių. Kad lengviau būtų orientuotis, augalai bus sugrupuoti pagal augimo formą ir sistematiką. Taip pat augintojai pristatys savo asmenines kolekcijas.

Ieškomi echinopsių savininkai

Šiemet yra pagerbiamas vienas kaktusas – echinopsis, kuris dažnai veši kambariuose. Pagerbiant senas gėlių auginimo tradicijas Lietuvoje, šiam augalui yra skiriama visa ekspozicija. Todėl visi, kas turite didelių echinopsių, organizatoriai ragina juos atitempti į parodą. Taip pat skelbiamas šių kaktusų nuotraukų bei rašinių konkursas. Darbus siųskite adresu augalulabirintai@gmail.com. Konkurso nugalėtojų lauks prizai.

Paroda yra švietėjiška. Jos organizatoriai žaliąsias idėjas skleidžia vaikų ugdymo įstaigose. Svarbu, kad augalų reikšmę žmonių gyvenimui visi suprastų nuo mažens ir bendravimas su augalais taptų gyvenimo norma. Šios veiklos rezultatas - parodoje pristatomos mokyklų augalų kolekcijos/kompozicijos. Taip pat parodoje startuoja ikimokyklinių ugdymo įstaigų projektas „Žalieji stebuklai“.

Paskaitos apie retus augalus ir jų naudą žmonėms

Penktadienį (rugsėjo 27 d.) 11:30, 12:30, 14:00 valandomis bus galima sužinoti ,,Viską apie vabzdžiaėdžius”.

Šeštadienį (rugsėjo 28 d.) 14 val. studijos „Sodo meno avilys“ meistrės D. Šležienė ir D. Bastienė kviečia į paskaitą su praktinių užsiėmimų valandėle „Improvizacija kusamono tema - tarp lietuviškų pievų ir ikebana meno“. Jos papasakos apie tradicinio kusamono idėją ir kodėl tai gali būti svarbu mums, lietuviams, bei pademonstruos, kaip tai daroma. 

Sekmadienį (rugsėjo 29 d.) 15 val. medicinos biologas – fitoterapeutas J. Ruolia paskaitoje „Augalų įtaka žmonių biologiniam saugumui“ dalinsis išmintimi apie augalų svarbą žmonių sveikatai. Jeigu norime būti sveiki ir kūrybingi, tai mūsų gyvenamojoje ir darbo aplinkoje turi klestėti augalai.

Kasdien bus galima dalyvauti loterijoje ir toliau piešti pernai pradėtą didelę didelę gėlę.
Tai tik dalis p arodos metu vyksiančių renginių. Daugiau galite sužinoti, paspaudę šią nuorodą. Tačiau renginių sąrašas yra papildomas vos ne kasdien. Tai galite padaryti ir Jūs, pasiūlę originalią, kitiems įdomią idėją.

Taigi visus, norinčius maloniai praleisti paskutinįjį šio mėnesio savaitgalį, kviečiame į ,,Augalų labirintus“.

Na, o jei atvykti negalėsite, tai bent žiūrėdami filmą, apsipirkdami parduotuvėje ar kalbėdami su vaikais, pagalvokite apie augalus ir palinkėkite jiems gero augimo.