Kas gerai diagnozuoja, gerai gydo

Nors renginyje galėjo dalyvauti visi norintys, šįkart Veterinarijos akademijos specialistai po savo valdas vedžiojo būrelį Kauno „Šilo“ pradinės mokyklos ketvirtokų, kurie užsidegę tvirtino, jog užaugę bus veterinarais. Tačiau ekskursijos metu aplankytose klinikose ir vienoje iš laboratorijų įdomybių netrūko tiek moksleiviams, tiek juos lydintiems suaugusiems.
Citata
Gretimoje patalpoje buvo ką tik pasibaigusi šuns operacija – jam buvo iš kaklo pašalintas auglys. Gyvūnas dar buvo veikiamas narkozės, todėl ekskursijos dalyviai galėjo prieiti visai arti ir išvysti šviežias siūles, bei išgirsti širdies ritmo monitoriaus pypsėjimą.

Pirmoji stotelė - Stambiųjų gyvulių klinikos. Čia docentas Algis Černauskas lankytojus supažindino su maniežu, atnaujinta auditorija, patalpomis, kur laikomi gyvūnai ir operacine. Manieže yra nustatomi įvairūs arklių ir žirgų kojų sužalojimai. Įsivaizduokite dviejų metrų pločio ir keliasdešimties metrų ilgio pažemėjimą, pripildytą smėlio ir uždengtą specialia medžiaga. Tokiu minkštu taku vedamas gyvūnas yra ne toks atsargus kaip ant kietos dangos ir todėl yra žymiai lengviau pastebėti bet kokius nukrypimus nuo normalios eisenos. 

Tiksli diagnostika yra be galo svarbi tiek žmonių gydytojų, tiek veterinarų darbe. Šalia maniežo esančioje naujai sutvarkytoje auditorijoje ant sienos matomas didelis lotyniškas užrašas – „Kuris gerai diagnozuoja, gerai gydo“. Kasdien skaitomas jis neabejotinai įstringa būsimiesiems veterinarams. 

Boksų gyventojai – asilas ir karvė

Ekskursija tęsiama vadinamuosiuose boksuose, kur laikomi stambieji gyvuliai. Gyvūnų nebuvo labai daug, bet visi dalyviai galėjo susipažinti su nuolatiniais boksų gyventojais - asilu Levuku ir jau 20 metų sulaukusia karve, kuri ne tik nuraginta, bet jau ir nebegali duoti pieno – jai pašalintas tešmuo. Kituose boksuose buvo galima pabendrauti su trimis arkliais. Vienas iš jų į klinikas pateko su skaudamu dantimi ir žandikaulio uždegimu, ir nors lankytojai galėjo pasiekti tik gyvūno snukį, jis nesibaidė ir vis tiek leidosi glostomas.


Operacinės sulankstomas stalas ir minkšos sienos

Paskutinė aplankyta patalpa Stambiųjų gyvulių klinikose – operacinė. Čia įėjus pirmiausia į akis krinta šonu palenktas už dvigulę lovą didesnis operacinis stalas. Jį sukonstravo dar vienas iš pirmųjų Veterinarijos akademijos rektorių Juozas Žemaitis. Operuojami gyvuliai prie stalo pririšami diržais. Paspaudus mygtuką stalas triukšmingai nusilenkia į horizontalią poziciją. Po operacijos iš narkozės dar nepabudęs gyvūnas elektrinio keltuvo pagalba transportuojamas į toje pačioje operacinėje esančią patalpą, kurios storos, minkštos sienos ir grindys apsaugo pacientą. Čia gyvūnas pabunda, o šio proceso eigą veterinarai stebi virš patalpos pakabintuose veidrodžiuose. 


Šuns operacija – iš arti

Veterinarijos akademijos smulkiųjų gyvūnų klinika pavadinta išeivio Dr. Leono Kriaučeliūno vardu. Jis veterinarinį išsilavinimą įgijo Vokietijoje, o po karo emigravo į JAV, kur atidarė savo smulkiųjų gyvūnų kliniką. Už jo paaukotus 4,5 milijono dolerių (šiandieniniu kursu apie 12 milijonų litų) buvo moderniai įrengta šiandien jo vardu vadinama klinika. 

Dr. L. Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikoje ekskursijos dalyvius pasitiko veterinarijos gydytojas Rokas Proscevičius. Jis supažindino su diagnostikai naudojama technika – rentgeno kambariu ir aparatu ryškinančiu nuotraukas, taip pat endoskopu, kuriuo tiriami gyvūnų vidaus organai.
Tačiau įdomiausi žinoma buvo patys gyvūnai. Vienas iš jų - Bonė, nuolat klinikoje gyvenantis mokomasis šuo. Taip pat viename iš inkubatorių buvo vos kelių dienų sulaukęs dar aklas kačiukas. 
Citata
Po operacijos iš narkozės dar nepabudęs gyvūnas elektrinio keltuvo pagalba transportuojamas į toje pačioje operacinėje esančią patalpą, kurios storos, minkštos sienos ir grindys apsaugo pacientą.

Jo kakle buvo žaizda, todėl kačiuką radę žmonės kreipėsi į kliniką. Šalia stovėjo didelė kaitinamoji lempa, kuri naudojama katėms šildyti po operacijų – dėl per operaciją naudojamų vaistų joms smarkiai nukrenta kūno temperatūra ir todėl ją reikia palaikyti dirbtiniu būdu.

Gretimoje patalpoje buvo ką tik pasibaigusi šuns operacija – jam buvo iš kaklo pašalintas auglys. Gyvūnas dar buvo veikiamas narkozės, todėl ekskursijos dalyviai galėjo prieiti visai arti ir išvysti šviežias siūles, bei išgirsti širdies ritmo monitoriaus pypsėjimą. Šunį operavusios gydytojos teigė, jog gyvūnas galės lakstyti dar tą pačią dieną, o kitą jau vyks namo. 

Kepamos duonos kvapas ir metalinės pirštinės – laboratorijos kasdienybė

Dr. Asta Racevičiūtė-Stupelienė dalyvius supažindino su Paukščių lesalų ir paukštininkystės produktų laboratorija, kurioje tiriamos vištos, jų dedami kiaušiniai, taip pat kartais ir kiaulės ir kiauliena. Visa laboratorija kvepia šviežia duona – pasirodo tokį kvapą skleidžia didelėse džiovinimo krosnyse ruošiami kiaušinių milteliai. Pasakodama apie viščiukų broilerių ruošimą specialistė leido dalyviams pasimatuoti specialias metalines pirštines, kurios darinėjant viščiuką apsaugo rankas nuo sužalojimų. 

Laboratorijoje taip pat tiriama kiaušinių kokybė. Lukšto tvirtumas matuojamas specialiu presu: demonstracinis kiaušinis skilo paveiktas mažesne nei 3 kg jėga. Trynio spalvos tinkamumas nustatomas naudojant specialią paletę, kurioje yra visi įmanomi trynio geltonumo atspalviai. 

Apsilankymai LSMU Veterinarijos akademijoje – tik per atvirų durų dienas 

Šiuo metu LSMU Veterinarijos akademijoje už Europos Sąjungos fondų paramą yra rekonstruojama ir tvarkoma nemažai pastatų. Vienas iš jų – vivariumas, kur paprastai laikomi laboratoriniams tyrimams naudojami gyvūnai, pavyzdžiui, žiurkės, jūrų kiaulytės ir kiti, buvo uždarytas ir ekskursijos dalyviams, deja, neprieinamas. 


Šis renginys yra dalis mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“, kuris rugsėjo 10 – 19 dienomis vyksta penkiuose Lietuvos miestuose. Tokia ekskursija po Veterinarijos akademiją susipažįstant su jos veikla ir gyventojais jau yra tapusi tradicine ir į dešimtmetį švenčiančio festivalio programą patenka nebe pirmą kartą. Ne festivalio metu aplankyti galima Veterinarijos akademijos muziejų, kuris yra viešas ir iš anksto susitarus į jį pakliūti gali visi norintys. Klinikos lankytojams dar atidaromos per pavasarį vykstančias atvirų durų dienas skirtas busimiems studentams.