Vertinimo komisiją sužavėjo bitės

Iki šiol mažai kam žinomas vyras, niekada nestudijavęs gamtos mokslų ir neragavęs televizijos duonos, į Lietuvos televiziją kartu su dviem sūnumis atvykęs atsiimti apdovanojimo, juokaudamas teigė, kad montažo subtilybių išmoko tiesiog internete.

Premijos įteikimo ceremoniją vedusi daug patirties televizijoje turinti Dalia Kutraitė – Giedraitienė, pristatydama laureatą, teigė, kad šis konkursas padeda atrasti talentingus kūrėjus. „Jaučiamės kaip vaižgantai, Šiluvoje atradę deimantą su dviem mažais deimančiukais“, - džiugiai kalbėjo ji.

Laureatas, kurį į sostinę atlydėjo būrelis artimųjų, teigė, kad jį domina ne ūkiuose specialiai auginamos bitės, bet pavienės, gyvenančios natūralioje aplinkoje. Fabrike dirbantis vyras tikino ilgai ir kruopščiai sukęs filmą, todėl džiaugiasi, kad jo darbu liko sužavėti žymūs gamtininkai. O bitės, V. Mikolaičio manymu, lietuviams yra labai svarbios, kadangi jų draugijoje užaugo ne viena karta.

„Su bitėmis užaugo daug kartų. Mano mama yra bitininkė. Aš net specialiai joms augalų prisodinu. Dėkoju tėveliui, kuris pasakojo, kad anksčiau pievose būdavo labai daug bičių. O tuomet dalgiais šienaudavę vyrai sugebėdavo medaus „prisivogti“. Tai buvo labai įdomu“, - atsiimdamas premiją kalbėjo V. Mikolaitis.

Kuriant filmą susidurta ir su sunkumais – buvo nelengva surasti reikiamos muzikos. Todėl vyras kartu su vaikais Ignu ir Justu dalį sukūrė pats. Pasidomėjus, ar jis ir toliau kurs filmus apie gamtą, kuriuos galėtų vėl pateikti konkursui, vyras tikino, kad ir toliau eis jau pramintu taku bei į gamtą mėgins žiūrėti nauju rakursu.


Filmai apie gamtą – atsvara vartotojiškumui

Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas teigė, kad prieš 15 metų įsteigus Petro Abukevičiaus premiją jau nominuota labai daug dėmesio vertų darbų, kurie padeda atskleisti Lietuvos gamtos grožį.

Tačiau, anot jo, labai svarbu parodyti ir problemas, kurios smukdo žaliąjį pasaulį, bei pateikti receptą, kaip gamtai padėti. „Šiais filmais parodomas gamtos grožis ir gamtos gėla, kai žmonės ją skriaudžia. Tokie filmai labai svarbūs, nes vartotojiškumas ima viršų: labai mažai laiko praleidžiame gamtoje. O tuo pačiu ir apie gamtą filmų matome vis mažiau. Autoriai gamtoje pamato ir išgirsta tai, ko kiti neužčiuopia. Kad žiūrovai patikėtų, filmus jie kuria ne tik kamera ir gamtos pažinimu, bet ir širdimi“, - kalbėjo L. Jonauskas.

Petro Abukevičiaus premijos iniciatorius Petras Dimša teigė, kad kiekvienais metais vykstanti laureatų paskelbimo ceremonija jam yra didelė šventė. Jis prisiminė, kad premiją įsteigė spontaniškai ir džiaugėsi, kad idėja gyvybinga ir šiandien.

„Premiją įsteigėme, nes norėjome įamžinti Petro Abukevičiaus atminimą. Galima sakyti, kad ją įsteigėme per dieną. Viską dariau pasitaręs tik su savimi. Jei būčiau taręsis, ji būtų dar ir šiandien neįsteigta“, - sakė jis.
L. Jonauskas
Tokie filmai labai svarbūs, nes vartotojiškumas ima viršų: labai mažai laiko praleidžiame gamtoje. O tuo pačiu ir apie gamtą filmų matome vis mažiau. Autoriai gamtoje pamato ir išgirsta tai, ko kiti neužčiuopia. Kad žiūrovai patikėtų, filmus jie kuria ne tik kamera ir gamtos pažinimu, bet ir širdimi.

Iškilmingoje premijos įteikimo ceremonijoje dalyvavo ir Petro Abukevičiaus sūnus Ramūnas.
GRYNAS.lt primena, kad kasmetinę premiją už geriausią metų filmą apie mūsų šalies gamtą 1998 m. įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Lietuvos televizija žymiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti. Šia premija siekiama skatinti kino kūrėjus tęsti jo tradicijas.

Pirmasis Petro Abukevičiaus premija buvo apdovanotas ir dukart pamečiui ją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys (1999 ir 2000 m.).

Per pastarąjį dešimtmetį šias premijas yra gavę filmų kūrėjai Kęstutis Verbickas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Vytautas Vitkauskas, Gintautas Alekna, Birutė Bražinskaitė, Kastytis Mačiūnas, Eugenijus Drobelis, Jonas Bilinskas, Mindaugas Survila, Vytas Jankevičius ir Mantas Jancevičius. 

Pernai Petro Abukevičiaus premija penktą kartą buvo skirta žinomam dokumentinių filmų autoriui Vytui Jankevičiui už filmą „Rudens šauklių valdose“ – subtilų kino pasakojimą apie elnių gyvenimą Žagarės regioninio parko ir jo apylinkių miškuose.