Į šventės vietą susirinko keli tūkstančiai žmonių, jie stebėjo ne tik šurmulį prie puodų, bet ir klausėsi koncertų, dalyvavo loterijose, žaidimuose, mėgavosi bendravimu.Po to išsirikiavo į eiles prie konkursantų puodų.

Siūlė naminio samagono

Kaliningrado srities Slavsko rajono, su kuriuo Šilutė bendraadarbiauja, delgacija prie savo kiemelio vartų visieims norintiems pilstė drumzliną skystį iš didžiulio butelio. „Tai samagonas, aš pats išviriau ir Šilutei paragauti į šventę atvežiau“ - atvirai sakė vienas iš vaišintojų.

Daug Šilutės miesto gyventojų šiam šeštadieniui buvo pasikvietę į svečius savo giminaičių iš kitų šalies vietų, ir šiltoje ankstyvojo rudens šventėje visi pasižmonėjo ir paragavo įvairiems skoniams galėjusių įtikti žuvies sriubų.

Žuvienė ir žuvies sriuba – ne tas pats

Šilutėje per tradicinius čempionatus komisija skirsto viralus į dvi kategorijas – žuvienių ir žuvies sriubų. Nors jų pagrindas tas pats – vanduo ir šviežių žuvų gabalai. Ir šį kartą taip buvo. Skirtumas buvo nustatomas pagal kitų viralo ingridientų gausumą ir netradiciškumą.

Visagino virėjai, savo akimis mačiau, į verdantį puodą su žuvimi įmerkė degantį pagalį. O kitoje vietoje virėjai dėl plėnių, nešamų į jų atvirą puodą, pyko ant kaimyninės Trakų komandos, kuri degino sausuolį ir smilkalais rūkė savo kulinarinį šedevrą.

Kieno viralai buvo skaniausi?

Pirmąją vietą žuvienių kategorijoje pelnė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos Šilutės skyriaus komanda, pasivadinusi „Erelių moterys“.

Jos ne tik skaniausią žuvienę išvirė, bet ir savo improvizuotame paviljone buvo įrengusios „Gražulio alėją“. Seimo narys joms neliko skolingas – šokdino ir dėkojo už pripažinimą. „Vyrai, už Lietuvą ir už Šilutės žuvienę“, - nekviestas per šventės atidarymą jis užšoko ant scenos ir juokino publiką, priminęs savo nesenas grumtynes su policija Vilniuje per gėjų paradą.

Skaniausią žuvies sriubą, komisijos vertinimu, išvirė Elektrėnų komanda. „Ačiū, bet tikėjomės daugiau“, - sakė geros nuotaikos nestokoję pernykščiai čempionato nugalėtojai.

Pernai „Tvarkos ir teisingumo“ partijos aktyvistas rusniškis Algis Svitkinas pelnė gardžiausios žuvienės virėjo titulą, o šiemet jo suburta komanda „Erelių moterys“ pripažinta pirmosios vietos laimėtoja.
Citata
Visagino virėjai, savo akimis mačiau, į verdantį puodą su žuvimi įmerkė degantį pagalį. O kitoje vietoje virėjai dėl plėnių, nešamų į jų atvirą puodą, pyko ant kaimyninės Trakų komandos, kuri degino sausuolį ir smilkalais rūkė savo kulinarinį šedevrą.

Antrąją vietą žuvienės virėjų kategorijoje pelnė Socialdemokratų partijos Šilutės skyriaus komanda, trečiąją – Jaunimo organizacijos“Darbas“ virėjai.

Nepartinių komandos pelnė laurus tik žuvies sriubos virimo kategorijoje. Po Elektrėnų „Elektrinio ungurio“ komandos, pelniusios pirmąją vietą, dar apdovanota antrosios vietos laimėtoja komanda „Balyh“ iš Trakų ir trečiosios vietos - „Retromobile“ komanda iš visos Lietuvos.

Pastaroji džiūgavo itin entuziastingai, o kotąmet sakė ne tik žuvies sriuba ir bulviniais blynais vaišins į uostą susirinkusius, bet ir kepsnį iškepti ant benzino bako bus pajėgi.

Iš viso čempionate komisijos vertinimui buvo pateikti 45 virėjų išvirti 49 žuvienių pavyzdžiai. Juos vertino 18 kraštą garsinančių asmenybių, o komisijos darbo skaidrumą kontroliuoti buvo pavesta Aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui. Komisijos pirmininkas europarlamentaras Zigmantas Balčytis dievagojosi, kad visų viralų ragautojai sąžiningai skirstė balus už visus kulinarinius stebuklus, kuriuos virėjai iš Šilutės, Mažeikių, Elektrėnų, Trakų, Prienų, Neringos, Šilalės, Kretingos, Slavsko(Rusijos federacijos sritis), Latvijos, Norvegijos, Kauno ir kitų kraštų Šilutės uoste sukūrė.