Pretendentus premijai gauti gali siūlyti fiziniai ir juridiniai asmenys. Pasiūlymai teikiami Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai. Kartu reikia pateikti filmo anotaciją, kūrybinės grupės narių sąrašą ir dvi filmo kopijas DVD formatu.

Pirmasis Petro Abukevičiaus premija buvo apdovanotas ir dukart pamečiui ją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys (1999 ir 2000 m.).

Per pastarąjį dešimtmetį šias premijas yra gavę filmų kūrėjai Kęstutis Verbickas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Vytautas Vitkauskas,  Gintautas Alekna, Birutė Bražinskaitė, Kastytis Mačiūnas, Eugenijus Drobelis, Jonas Bilinskas, Mindaugas Survila, Vytas Jankevičius ir Mantas Jancevičius.

Pernai Petro Abukevičiaus premija penktą kartą buvo skirta žinomam dokumentinių filmų autoriui Vytui Jankevičiui už filmą „Rudens šauklių valdose“ – subtilų kino pasakojimą apie elnių gyvenimą Žagarės regioninio parko ir jo apylinkių miškuose.

Petro Abukevičiaus premija teikiama rugsėjo 8-ąją, jo gimimo dieną LRT klube. Šiemet ji bus teikiama rugsėjo 9-ąją.