49 – erių Labrosas Hydrasas aptiko ir ištraukė šešias kojas turintį galvakojį moliuską iš jūros, kai pagavo jį nardydamas jūroje su dviem 10-mečiais vaikais.

Vyras jau išmanė vietines tradicijas, taigi jų laikydamasis tėškė moliuską į akmenį, užmušė ir nunešė į vietinį barą, kur paprašė jį iškepti.

Baro šefas atsisakė kepti retą gyvį. Žvejys nepasimetė, pats išsikepė šešiakojį ir jį suvalgė su savo dviem vaikais. Vyras iki sočios vakarienės nepasidomėjo, kokį gyvūną rengiasi valgyti.

Pirmasis aptiktas prie Šiaurės Velso

Mechanikos inžinierius L. Hydrasas teigė pasibaisėjęs savo poelgiu tuomet, kai grįžo į gimtąjį Vašingtoną Jungtinėse Amerikos valstijose ir išsiaiškino, kad šešiakojai - itin retai pasitaikanti anomalija aštuonkojų pasaulyje.

„Ir per atostogas norėjau išsiaiškinti daugiau apie jį (sugautą moliuską, - red. past.), bet ten nebuvo interneto. O kai sugrįžau, pasiskaičiau, paskambinau savo draugui biologui ir jis tai patvirtino. Pasibaisėjau savo poelgiu“, - tikino L. Hydrasas.

Vyras dėstė, jog nori pateikti mokslininkams įrodymų ir paskatinti juos tyrinėti Hexapus - šešias kojas turintį aštuonkojį.

„Tai vienintelis dalykas, ką galiu padarti, kad išpirkčiau savo kaltę, užmušęs tokį retą gyvūną“, - nusivylęs kalbėjo amerikietis.

Prieš penkerius metus dar nebuvo žinoma, jog šešiakojai aštuonkojai apskritai egzistuoja. Tuomet vienas jų buvo rastas Šiaurės Velso pakrantėje.

Ne nauja rūšis, o gamtos anomalija

Šįkart amerikietis tokį gyvūną sugavo Papa Nero paplūdimyje, Graikijos Pelion peninsula regione (pusiasalyje).

„Jis buvo tokio pat skonio, kaip ir įprastas aštuonkojis. Nieko blogo nepagalvojau – svarsčiau, jog jis tiesiog gimė su šešiomis kojomis. Bet dabar jaučiuosi labai blogai, - kalbėjo retą gyvūną sugavęs vyras. - Kiekvienais metais vykstame į Graikiją, žvejojame aštuonkojus ir su jais taip pat elgiamės. Tad net nesusimąsčiau, kad tai kitoks gyvūnas."

Vis dėlto, pasak biologų, vadinamasis Hexapus yra ne nauja rūšis, o gamtos anomalija.

Newcastlio universiteto jūrų biologas Mattas Bentley'is teigė, jog aptikti tokį gyvūną – tikrai retas atvejis. Mokslininko teigimu, šešios kojos šiems aštuonkojams susiformuoja ankstyvojoje vystymosi stadijoje, tačiau gali būti ir taip, jog gyvūnas neteko dviejų kojų per kokį nors nutikimą, ir vėliau puikiai prisitaikė gyventi su likusiomis.