Projekto pradžia

Anksti pamiršusi žaislus ir lėlių namelius, Sicilija iš karto kibo į tikro namo statybas. Mergaitė buvo įkvėpta Diko Diedrikseno YouTube kanalo bei Kirsteno Dirkseno dokumentinio filmo „Mes, mažų namų žmonės” („We the Tiny House People”) ir netruko pradėti savo pačios mažo namelio projekto.

Pristačiusi savo idėją privačios HoneyFem mokyklos darbuotojams, Sicilija sužavėjo savo mokytojus, kurie paskatino ją paramos savo projektui prašyti portale indiegogo.com. Jame žmonės gali viešai skelbti savo idėjas arba prašymus bei sulaukti finansinės portalo lankytojų paramos, jeigu jų projektas pasirodo svarbus ir aktualus.

Namo filosofija ir statyba

Laikančioji Sicilijos namo struktūra buvo konstruojama ant priekabos karkaso ir yra 12 m² ploto su 3 m² antresole. Namelyje bus įrengta virtuvės technika, dušas bei tualetas, o ant stogo keliami saulės elementai turėtų lengvai aprūpinti namelį visa jam reikiama energija.

Labiausiai Siciliją šiame darbe palaiko jos šeima bei mokyklos pedagogai. Jie teigia, kad toks projektas - puikiausias mergaitės kelias tobulėjimo link. Tuo tarpu pati dvylikametė tikisi, kad tai įkvėps jos bendraamžius bei vyresnius žmones imtis tokių bei panašių projektų arba prisidėti prie planetos problemų sprendimo.

Projektuodama savo būstą, mergaitė daugiausiai dėmesio skyrė tam, kad jis būtų visiškai aprūpinamas atsinaujiančių šaltinių teikiama energija bei užimtų kuo mažesnį plotą, mat ji palaiko mažų namų judėjimą.

Dar neseniai visi statomi namai buvo tokie dideli, kokius tik pajėgė statytis jų šeimininkai. Mažų namų judėjimas teigia, kad besikeičiant ekonominei bei ekologinei situacijai, svarbu ieškoti būdų mažinti savo poreikius atitinkamai mažinant ir gyvenamųjų namų plotą. Judėjimas skatina žmones eiti praktiškai iki kraštutinumų, kai namai statomi itin maži, tačiau gebantys tenkinti visus šeimininkų poreikius. Taip ne tik sutaupoma pinigų, bet ir gamtinių išteklių, žmogus neužsigrobia tokių didelių žemės plotų ir yra priverstas daugiau laiko leisti lauke, ko paprastai nedaro dideliuose namuose gyvenantys žmonės.

Kanadoje statomi namai nykštukai

Labiausiai Siciliją įkvėpė Kanadiečių kampanijos Leaf House (http://www.tinyhousing.ca) statomi namai, kuriuose pasiektas harmoningas mažos erdvės, gamtai draugiškų sprendimų bei ekologiškų medžiagų santykis. Tokiame name įrengiamas karštas dušas, propano orkaitė, nedidelis šaldytuvas, 9 litrų vandens talpykla ir talpyklos nereikalaujanti karšto vandens sistema. Tokiame name sumontuojamas kompostą gaminantis tualetas, elektra šildomos grindys bei LED energiją taupantis apšvietimas, o visa elektros energija gaunama iš atsinaujinčių energijos šaltinių. Namai taip pat tinkamai apšiltinami ir yra paruošti atlaikyti atšiaurias Kanados žiemas, tad tai puikus įrodymas, jog šis namas galėtų atlaikyti ir Lietuvos klimato išdaigas.

Sicilija bei kiti prie šio judėjimo prisijungę žmonės teigia, jog tai jiems atvėrė kelią į kitokį gyvenimą ir vidinį pasitenkiną, o žinojimas, jog jie planetą teršia taip mažai, kaip tik gali suteikė jiems vidinės ramybės. Beje, mažų namų savininkai išleidžia gerokai mažiau pinigų įrenginėdami savo  būstą, nes ten tiesiog netelpa daug daiktų.

Kartu jie atsisako besaikės pirkimo manijos, kuri kamuoja dažną išsivysčiusių šalių gyventoją. Tokių namų gyventojai gali pasidžiaugti ir tuo, jog sutvarkyti tokiam namui reikia kelis kartus mažiau laiko nei įprastiniam, tad šį laiką galima skirti sau.

Kitokia mokykla ir tobulėjimas

Sicilija teigia, kad galimybė laisvai dirbti kada ji nori ir įgyvendinti savo pačios projektą jai padeda ugdyti kūrybiškumą bei išmokti darbų planavimo ypatumų.

„Galbūt žmonės pamiršo, ką reiškia mokyti savo studentus, bet toks kelias tikrai yra pats geriausias. Kas nenorėtų siekti savo svajonės ir kurti savo mokymosi programos? Ši patirtis man suteiks žinių ir patirties kurios aš niekada nepamiršiu”, - teigia jaunoji architektė.

Sicilija jau surinko pakankamai pinigų savo projekto įgyvendinimui. Namas turėtų būti baigtas jau šiais metais. Galite peržiūrėti namo projekto pristatymą: