„Vandens Lietuvoje turime daug ir tikrai geros kokybės. Gyventojai daržams ar vejoms laistyti vandens gali įsigyti dvigubai pigiau, nes šiuo atveju gyventojams nereikia mokėti už nuotekų valymą“, - aiškina Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidentas Bronius Miežutavičius.

Jo teigimu, specialūs tik laistymui skirti vandens apskaitos skaitikliai dažniausiai būna įrengti individualiuose namuose. Tai atlieka vandens tiekimo įmonės. Ši paslauga populiari didmiesčių individualių namų kvartaluose. Vidutiniškai vienas kubinis metras vandens laistymui kainuoja 2,5-3 litus.

Štai, pavyzdžiui, Panevėžio miestą ir dalį rajono aptarnaujantys „Aukštaitijos vandenys“ turi apie 2,2 tūkst. vartotojų įsirengusių laistymo skaitiklius, o pačių skaitiklių įrengta apie 2,6 tūkst., nes kai kurie vartotojai jų turi po kelis. Panevėžio mieste tokiais skaitikliais naudojasi apie 1,6 tūkst. vartotojų, o rajone – apie 1 tūkst.

Minėtame regione 2012 m. per šiuos prietaisus patiekta apie 26,7 tūkst. kubinių metrų geriamojo vandens (mieste apie 15,2 tūkst., Panevėžio rajone – apie 11,5 tūkst.). Vienas kubinis metras geriamojo vandens kainuoja 2,02 lito, o toks pat kiekis nuotekų pašalinimo ir sutvarkymo - 3,85 lito (kainos su PVM). Tad nemokėdami už nuotekų tvarkymą žmonės sutaupė daugiau kaip 100 tūkst. litų.
Beje, sąvoka „skaitikliai laistymui“ iš dalies yra sąlyginė, nes jais apskaitomas vanduo vartojamas beveik visus metus. Iš viso „Aukštaitijos vandenų“ klientai pernai suvartojo apie 5 mln. kub. m geriamojo vandens, kuris patiektas 49 tūkst. vartotojų.

Lietuvos vandens tiekimo bendrovės kasmet iš 14005 vandenviečių patiekia apie 121 mln. kub. m. vandens. Giluminio vandens Lietuva turi 4-5 kartus daugiau nei pajėgia suvartoti.

Vanduo namų ūkius ir kitus vartotojus pasiekia beveik 13 tūkst. kilometrų ilgio požeminiu vandentiekio tinklu. Prie jo yra prisijungę apie 1,03 mln. abonentų.

Skaičiuojama, kad per dieną vienas šalies gyventojas vidutiniškai suvartoja apie 62,8 litro vandens.