Net 9 iš 20-ies projektų, atrinktų į tarptautinio koncepcinių prietaisų konkurso „Electrolux Design Lab 2013“ pusfinalį, siūlo sprendimus, kurie pagerintų ateities miestiečių įkvepiamo oro kokybę. Įvairių šalių dizaino studentų idėjos – nuo integruotų namų sprendimų, valdomų išmaniosiomis programėlėmis – iki stilingų asmeninių aksesuarų.

Kvėpuojanti siena
Jeabyun Yeon (Korėja, SADI University)
Kvėpuojanti siena - oro valytuvas

„Kvėpuojanti siena“ – tai į sieną integruoto oro valytuvo koncepcija žmonėms, kurie gyvena tankiai apgyvendintuose miestuose ir nori atsipalaiduoti švarioje namų atmosferoje. Šios koncepcijos įkvėpimo šaltinis - žuvies žiaunos ir jų judėjimas kvėpuojant. Į sieną integruojamas sprendimas transformuojasi priklausomai nuo valymo proceso. „Kvėpuojanti siena“ gali prisitaikyti prie individualių poreikių, keičiant 6 jos funkcijas – oro, atminties, reakcijos, kvėpavimo, nuotaikos ir bendruosius nustatymus, naudojant išmanųjį įrenginį.

Ląstelinė pagalvė
Qing Ji (Kinija, JiLin Animation Institute)
Ląstelinė pagalvė - oro valytuvas

„Ląstelinė“ pagalvė – tai oro valymo sistema-pagalvė, kuri atšviežina orą vartotojui miegant tarsi būtum miške. Žmonės trokšta būti arčiau gamtos, o pagalvė, ant kurios miegama, yra arčiausiai. Šią pagalvę sudaro talpos, užpildytos alavijo ląstelėmis, kurios valo bakterijas ir išskiria deguonį – tokiu būdu miegantysis kvėpuoja tyru oru ir atsibunda pailsėjęs bei atsigavęs.

Atem
Małgorzata Blachnicka (Lenkija, Jan Matejko Academy of Fine Arts)
Atem oro valytuvas

„Atem“ yra kvėpuojantys langų rėmai, kurie atveria namų erdvę išoriniam pasauliui. Jie sudaro sąlygas nuolatinei oro cirkuliacijai, įleisdami tik švarų orą, balansuodami oro temperatūrą pagal poreikius ir kurdami namų atmosfetą. „Atem“ nevalo oro, tačiau įvertina jo kokybę ir atidaro arba uždaro rėmo membranoje esančius ortakius. Sistema gali būti valdoma pultelio arba išmaniosios programėlės pagalba.

SEAbreeze
Fanni Csernátony (Vengrija, Moholy Nagy University of Art and Design)
„SEAbreeze“ oro valytuvas

„SEAbreeze“ yra patalpų oro kokybės kontrolės sistema, kuri veikia jūros vandens pagrindu ir tiekia švarų, druskingą orą, geriamą vandenį ir švelnų vėjelį kambaryje. Prietaisas veikia ir kaip drėgmės šalintojas ir drėkintuvas, garinantis jūros vandenį, turintį teigiamą poveikį sveikatai. Be švaraus, druskingo oro ir geriamo vandens, „SEAbreeze“ taip pat kuria atpalaiduojančią pakrantės atmosferą, gerindamas gyvenimo namuose kokybę.

Air Drop
Jillian Tackaberry (JAV, BFA of Industrial Design, University of Illinois at Chicago)
Oro valytuvas „Air Drop“

„Air Drop“ yra oro valytuvas, naudojantis augalų valymo galią žalingoms dujoms ir filtruojantis dulkes bei kitas daleles. Saulės baterijų pagrindu veikianti sistema saulės energiją naudoja panašiai kaip augalai. Miesto gyventojo namų orą tinkamu paverčiantis įrenginys vietoj to, kad užimtų vietą ant žemės, yra kabinamas ant lubų. Numatytas laikyti matomoje vietoje, jis be praktinės atlieka ir estetinę funkciją. Tai - save palaikantis prietaisas, nes augalus į vandenį reikia pamerkti tik retkarčiais.

Coco
Kristīne Bula (Latvija, Art Academy of Latvia)
Oro valytuvas "COCO"

„COCO“ yra gamtos įkvėptas oro valytuvas, miestiečio namuose sukuriantis pievos atmosferą. Šis prietaisas nenaudoja elektros energijos – jo veikimą užtikrina viduje įmontuoti magnetai, kurie sukuria nuolatinį elementų siūbavimą. Kinetinis judėjimas sukuria energiją prietaiso veikimui, kas prisideda prie atsakingo vartotojo požiūrio į aplinką. Įkvėptas kakavmedžio vaisių, kuris slepia aromatingas sėklas, šis oro valytuvas po kiautu turi keičiamas kvapų ir oro valymo kapsules.

Ohita
Jorge Alberto Treviño Blanco (Meksika, Universidad Autónoma de Nuevo León
„Ohita“ oro valytuvas

„Ohita“ yra oro valytuvas, pasižymintis moduline kinetinės skulptūros sistema. Prietaiso moduliai gali būti ne tik laikomi namuose, kaip dekoro elementas, tačiau gali būti ir dėvimas aksesuaras, kuris, išėjus iš namų, apsaugos nuo įkvepiamo kenksmingo oro. Šis oro valytuvas gali būti skirtingų spalvų ir įtikti įvairiems skoniams. Išmaniosios programėlės pagalba galima išsaugoti mėgstamų vietų aplinkos kvapą.

Hand Tree
Alexandr Kostin (Rusija, Vladimir State University)
Oro valytuvas „Hand tree“

„Hand tree“ yra asmeninio oro valytuvo koncepcija, kurioje aplinkinio oro valymas ir filtravimas suderintas su nešiojamo aksesuaro funkcija. Veikdamas augalų principu, jis įtraukia orą ir grąžina jį išvalytą, apsupdamas savininką ne tik šviežiu, bet ir norimu kvapu praturtintą orą. Kadangi jis yra nešiojamas, itin patogus užterštų didmiesčių gyventojams.

OZ-1
Wei Kiat Law (Singapūras, Design and Media, Nanyang Technological University)
OZ-1  oro valytuvas

Tai yra nešiojamas oro valytuvas, integruotas į madingą aksesuarą. Norėdamas šį stilingą aksesuarą priderinti prie dėvimų drabužių, vartotojas gali jį personalizuoti, keisdamas paviršiaus vaizdą. Papildoma funkcija – valymo metu skleisti kvapą, kuris veikia kaip aromaterapija, mažinanti stresą. Vartotojas gali prietaisą dėvėti ir diskretiškai, paslėpdamas po apykakle, susegdamas jį priekyje.