Sunkiausia padirbti - kavos pupeles

Mes labiau vertiname natūralią maltą kavą, kuri visiškai pagrįstai asocijuojasi su aukštesne kokybe. Be to, kavos vartojimas turi tam tikras tradicijas ir net ritualus (kaip pvz. svečiui būtinai kavos puodelį pasiūlyti), ir ten, kur jos paplitusios tradiciškai vartojama aukštesnės kokybės kava. Šalyse, kur kavos vartojimas nėra niekuo ypatingas, o vartotojai labiau pripratę prie prekybos automatų gaminamos kavos, tirpios kavos vartojimas didesnis nei natūralios. Manau, neverta lyginti maltą ir tirpią kavą, nes visi puikiai žinome kuri geresnė, o štai pakalbėti apie kai kurias gamintojų gudrybes vis tik verta.

Kava yra falsifikuojama pakankamai dažnai ir be to gamintojai visuomet ieško ir ieškos, kaip piginti net originalią kavą ar jos mišinius. Be abejo labiausiai technologijos veikia tirpios kavos gamybą, o mažiausiai galimybių dirbtinai „pagerinti“ kavą turi kavos pupeles parduodantys gamintojai. Tiesa, istorijoje buvę atvejų, kuomet falsifikavo net pupeles, tam naudojant miežius ir kavos pramonės atliekas. Tiesa, manau, su tokia falsifikato rūšimi jus kasdieniame gyvenime greičiausiai nesusidursite.

Apie tirpią kavą

Apie grūdinių kultūrų naudojimą, pvz. tirpioje kavoje, prisiminti kartais verta. Pati tirpios kavos gamybos technologija nors ir skiriasi priklausomai nuo gamintojo, tačiau turi kelis bendrus principus. Pirmiausia, tirpiai kavai gaminti naudojamos prastesnės kokybės, rūšies (pvz. vietoje Arabica naudojama Robusta , nors etiketėje nurodoma būtent Arabica), arba net kavos pramonės atliekos. 
Citata
Kava yra falsifikuojama pakankamai dažnai ir be to gamintojai visuomet ieško ir ieškos, kaip piginti net originalią kavą ar jos mišinius. Lengviausia padirbti tirpią kavą, sunkiausia - tikras kavos pupeles.
Pupelės kepinamos, sumalamos ir verdamos kelias valandas iki 15 atmosferų slėgyje. Gautasis kavos ekstraktas filtruojamas, džiovinamas ir toliau jau gamintojai naudoja vienokią ar kitokią jiems būdingą gamybos technologiją. Tačiau prisiminkime, kad tirpioje kavoje tikros kavos, o tiksliau natūralios kavos produktų, bus vos 15-20 procentų, o štai kofeino kiekis tikrai nemenkas. Pačios prasčiausios kokybės kavą imituojančiuose gėrimuose galima aptikti net sintetinio kofeino granules, sumaišytas su prasta kavos mase.
Kava pasaulyje yra plačiai padirbinėjama

Be to, nepamirškime, kad norint ilgiau saugoti paruoštus kavos miltelius nepakanka vien sandaraus įpakavimo ir gamintojai, siekdami pailginti kavos realizavimo laiką kartais naudoja konservantus ir drėgmę absorbuojančias medžiagas.

Kas primaišoma į kavas trys viename?

Ypatingą dėmesį verta atkreipti į įvairius tirpios kavos mišinius, kuriuose yra ir cukraus (arba saldiklių), aromatų (dažniausiai sintetinių), pieno miltelių ir taip pat daug mums visiškai bereikalingų, o kartais ir kenksmingų, cheminių medžiagų. „Trys viename“ ar panašiuose kavos mišiniuose, kaip ir visuose technologiškai sudėtingose produktuose, gausu medžiagų, galinčių tarpusavyje sąveikauti ir pakenkti jūsų sveikatai. Be to, prisiminkime, kur yra pieno ten visai tikėtina yra ir sojos, kurį pigesnė ir puikiai tinka natūraliam pienui pakeisti. Be to, nepamirškime apie „grietinėlę“, kurį apskritai gali būti pagaminta iš sojos ir augalinių riebalų (kokosų, palmių ar žemės riešutų).
Citata
Prisiminkime, kad tirpioje kavoje tikros kavos, o tiksliau natūralios kavos produktų, bus vos 15-20 procentų, o štai kofeino kiekis tikrai nemenkas.

Na ir nuolatos prisiminkime, kad rinkoje egzistuoja ir tikrieji falsifikatai. Nors tikimybė nusipirkti padirbtą kavą Lietuvoje nėra didelė, tačiau perkant kavą turguje ar interneto parduotuvėje prisiminkite: falsifikatoriai turi kur kas prastesnę pakavimo įrangą nei oficialūs gamintojai, todėl, jei matote žinomą pavadinimą bet etiketė tiesiog priklijuota ant skardinės, galite drąsiai įtarti negerą.

Taip pat įtarimą turėtų sukelti plastikiniai įpakavimai, ypač, jei oficialus gamintojas tradiciškai pakuoja kavą į stiklo tarą arba skardines. Pačiam man yra tekę aptikti originalias kavos pakuotes su naujai užklijuota galiojimo data. Tokia apgaulė būdinga parduodant daugelį ilgesnį galiojimą turinčius produktus ir kava šiuo atveju ne išimtis, juolab, kad pasenusi kava nėra tiek pavojinga kaip konservai ar prezervai, tad nesąžiningas prekybininkas rizikuoja gerokai mažiau.