12
Kitas

18 labiausiai bauginančių maisto papildų II

Papildų problema gili. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) turi ingredientų sąrašą Visko, kuo papildomas maistas JAV (Everything Added to Food in the United States – EAFUS), kuriame daugiau, nei 3000 pavadinimų ir jų vis daugėja. Laimei, didžioji dalis EAFUS ingredientų yra nekenksmingi, bet keletas jų potencialiai žalingi. Kodėl jų naudojimas teisėtas, lieka paslaptimi. Kai kuriuos gali remti lobistų grupės, tuo tarpu kiti išlieka paprasčiausiai todėl, kad kažkoks FDA vyrukas ant stalo turi per daug darbų su popieriais ir pritrūko laiko tinkamai peržiūrėti duomenis.

Žemiau surašyti vienuolika keliančių daugiausia abejonių ingredientų, slypinčių jūsų maiste. Net jeigu nesate įsitikinę jų keliama grėsme, turite pripažinti: kuo daugiau tuščių ingredientų pašalinsite iš savo raciono, tuo daugiau vietos atsiras visapusiškam, vertingam maistui.

PASTABA: ŽEMIAU IŠVARDINTI PRODUKTŲ PAVADINIMAI IR REGULIAVIMAS GALIOJA JAV RINKOJE.

1. Olestra
Bulvių traškučiai

Kas tai yra:

Riebalų pakaitalas. Kadangi žmogaus virškinimo fermentai nesugeba suskaldyti didelių molekulių, olestra į jūsų dietą prideda 0 kalorijų.

Kur rasite?

Bulvių traškučiuose.

Ką reikėtų žinoti?

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, „Frito-Lay“ į rinką išleido olestra apdorotus WOW traškučius, o „Procter & Gamble“ pristatė Fat Free Pringles. Ant abiejų produktų buvo pareikalauta parašyti įspėjimą „laisvų vidurių“ riziką. Per ketverius metus į specialiai įrengtą pašalinių reiškinių karštąją liniją paskambino apie 15 000 žmonių. Akivaizdu, nusiskundimai nesujaudino FDA, nes 2003 m. administracija atšaukė įspėjančio etiketės užrašo reikalavimą. Jei žavi galimybė išbandyti diarėjos riziką, pirmyn, bet pirmiausia turėtumėte žinoti ir tai: olestra trukdo kūnui pasisavinti kai kuriuos svarbius maisto komponentus kaip beta karotenas ir likopenas. Siekdami sumažinti šį poveikį, gamintojai maistingųjų medžiagų prideda papildomai, bet vargu, ar visos blokuojamos maisto medžiagos tinkamai pakeičiamos.

Be to, Purdue universitete atliktas tyrimas su gyvūnais parodė, kad nuo tokių riebalų, kaip olestra, svoris gali išaugti labiau, nei nuo tikrų riebalų.

2. Karamelės dažiklis
"Coca Cola"

Kas tai yra?

Dirbtinis pigmentas, gaminamas kaitinant cukrų. Šiam procesui dažnai naudojamas amoniakas.

Kur rasite?

Kolos gėrimuose ir kituose gaiviuosiuose gėrimuose, sojų padaže, įdarų mišiniuose.

Ką reikėtų žinoti?

Karamelinio dažiklio rasite visur, nuo gaiviųjų gėrimų ir padažų iki duonų ir bandelių. Kai gaminamas iš cukraus, jis santykinai nekaltas. Bet gaminant su amoniaku, jame atsiranda 2-metilimidazolo ir 4-metilimidazolo, cheminių junginių, sukeliančių vėžį pelėms. Rizika pakankamai didelė, kad Kalifornijos valdžia, geresnio maisto reguliavimo pirmeivė, priskyrė 4-metilimidazolą prie „žinomai sukeliančių vėžį“ kategorijos. Deja, nėra reikalaujama, kad kompanijos atskleistų, ar jų dažiklis gaminamas su amoniaku, tad būtų išmintinga jo vengti kaip įmanoma.
Citata
Kur tie lai­kai, kai „vai­sių sko­nio“ ir „sū­rio sko­nio“ reiš­kė „pa­da­ry­ta su tik­rais vais­iais“ ir „pa­da­ry­ta su tik­ru sūriu.“ O dabar? Vis­kas dirb­ti­na.

3. Sacharinas

Kas tai yra?

Dirbtinis saldiklis, netyčia atrastas XIX a. aštuntajame dešimtmetyje.

Kur rasite?

Kai kuriuose gaiviuosiuose gėrimuose.

Ką reikėtų žinoti?

Tyrimai susiejo sachariną su žiurkių šlapimo pūslės augliais ir 1977-aisiais FDA pareikalavo įspėjančių etikečių ant viso maisto, kurio sudėtyje yra sacharino. 2000-aisiais agentūra pakeitė nusistatymą ir leido pardavinėti sachariną be įspėjančių etikečių. Tačiau tai nepadaro jo visiškai saugiu. 2008 m. Purdue tyrimas parodė, kad pakeitus žiurkių dietoje cukrų pakeitus sacharinu, šios priaugo daugiau svorio, dar kartą patvirtindamas, kad šių dirbtinių ingredientų reikia vengti.

4. Raudonas #3 (Eritrozinas, E127) ir Raudonas #40 (E129)
Vaisiniai kokteiliai

Kas tai yra?

Tai yra atitinkamai apelsininio raudonio ir vyšnių raudonio maistiniai dažai. Raudonas #40 yra plačiausiai naudojami maisto dažai Amerikoje.

Kur rasite?

Vaisių kokteiliuose, saldainiuose, šokoladiniuose pyraguose, sausuose pusryčiuose, alkoholiniuose gėrimuose, maračino vyšniose ir vaisių užkandžiuose.

Ką reikėtų žinoti?

FDA anksčiau siūlė uždrausti Raudoną #3, bet kol kas agentūrai nepavyksta to įgyvendinti. Po to, kai tyrimuose su žiurkėmis dažas buvo neginčijamai susietas su skydliaukės augliais, FDA pavyko pasiekti skystos dažo formos pašalinimo iš išorinių vaistų ir kosmetikos.

5. Geltona #5 (Tartrazinas, E102) ir Geltona #6 (Saulėlydžio geltonis, E110)
Dribsniai

Kas tai yra?

Atitinkamai antras ir trečias labiausiai paplitęs maisto dažiklis.

Kur rasite?

Dribsniuose, pudinguose, duonos mišiniuose, alkoholiniuose gėrimuose, traškučiuose, sausainiuose ir konditerijos gaminiuose.

Ką reikėtų žinoti?

Keletas tyrimų rado ryšį tarp abiejų dažų ir vaikų mokymosi bei susikaupimo sutrikimų, o krūvos tyrimų su gyvūnais rodo potencialią inkstų ir žarnyno auglių riziką. Vienoje studijoje išaiškėjo, kad didelėmis saulėlydžio geltonojo dažiklio maitintoms pelėms sunku plaukti tiesiai ir reguliuoti savo padėtį vandenyje. FDA to nelaiko rimta grėsme žmonėms.

6. Acesulfamo kalis (Acesulfamas-K)
Ledai

Kas tai yra?

Dirbtinis saldiklis be kalorijų, 200 kartų saldesnis už cukrų. Jis dažnai naudojamas su kitais dirbtiniais saldikliais, siekiant užmaskuoti jo kartų prieskonį.

Kur rasite?

Daugiau nei 5 000 maisto produktų visame pasaulyje, tarp kurių dietiniai gėrimai ir becukriai ledai. Sužinokite, kodėl dietiniai gėrimai jus storina.

Ką reikėtų žinoti?

Nors FDA jo naudojimą daugelyje produktų patvirtino, daug sveikatos apsaugos ir pramonės atstovų tvirtina, kad sprendimas buvo priimtas, remiantis suklastotais bandymais. Gyvūnų tyrimai rodo šio chemikalo ryšį su plaučių ir krūties augliais ir skydliaukės problemomis.

7. Aspartamas

Kas tai yra?

Beveik neturintis kalorijų dirbtinis saldiklis, gaminamas sujungiant dvi aminorūgštis metanoliu. Plačiausiai naudojamas dietiniuose gaiviuosiuose gėrimuose, aspartamas 180 kartų saldesnis už cukrų.
Citata
Karamelinio dažiklio rasite visur, nuo gaiviųjų gėrimų ir padažų iki duonų ir bandelių. Kai gaminamas iš cukraus, jis santykinai nekaltas. Bet gaminant su amoniaku, jame atsiranda 2-metilimidazolo ir 4-metilimidazolo, cheminių junginių, sukeliančių vėžį pelėms.

Kur rasite?

Daugiau, nei 6 000 maisto produktų, tarp kurių dietiniai gaivieji gėrimai, jogurtai ir cukraus pakaitalai.

Ką reikėtų žinoti?

Per pastaruosius tris dešimtmečius FDA gavo tūkstančius klientų skundų, daugiausiai neurologinių simptomų, tokių, kaip galvos skausmai, pykinimas, atminties praradimas ir retais atvejais, epileptinių trauklių. Daug tyrimų parodė, kad aspartamas visiškai nepavojingas, tuo tarpu kiti rodo, kad jis gali sukelti platų spektrą vėžinių susirgimų.

8. Kalio bromatas

Kas tai yra?

Komponentas, pagerinantis miltų ir padedantis kepamai duonai išsipūsti.

Ką reikėtų žinoti?

Kalio bromatas žiurkėms sukelia skydliaukės ir inkstų auglius, bei daugelyje šalių uždraustas naudoti maiste. Kalifornijoje produktai, sudėtyje turintys kalio bromato privalo būti ženklinami vėžio įspėjimu. Laimei, dėl neigiamo požiūrio šis papildas ganaretas, bet kol jį uždraus, reikėtų išlikti budriems.

9. Titano dioksidas
Salotų užpilas

Kas tai yra?

Titano junginys, plačiai naudojamas dažuose ir apsauginiuose kremuose. Maisto pramonėje jo pridedama į šimtus produktų, kad šie atrodytų baltesni.

Kur rasite?

Pagamintuose salotų užpiluose, kavos grietinėlėje ir saldžiuose glaistuose.

Ką reikėtų žinoti?

Titanas yra iškasamas mineralas ir kartais būna užterštas švinu. Be to, daugelis baltų užpilų šiaip ar taip nėra sveiki. Jūsų sveikata ir liemens apimtys padėkos, jei rinksitės alyvų aliejaus ar acto pagrindu gaminamus užpilus.

12
Kitas

18 labiausiai bauginančių maisto papildų II