Nori atkreipti dėmesį į Lietuvos gamtos turtus

Žygio dalyviai kelia sau tikslą ne tik išbandyti ištvermę bei įveikti save, bet ir siekia atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvos gamtos turtus ir būtinybę juos puoselėti.

Vasara – atostogų metas, žmonės dažnai iškylauja gamtoje, šiuo žygiu norime paskatinti juos daryti tai atsakingai“, sako Vytenis Pranculis, žygio „Vandenų keliais“ kapitonas. Kelionės maršrutas Lietuvos vidaus vandenimis driekiasi per Aukštaitijos nacionalinį parką, net septynis regioninius parkus – Sartų, Gražutės, Verkių, Neries, Panemunių, Rambyno bei Nemuno deltos. Žygeiviai plauks Kriaunos upeliu, Sartų ežeru, Šventąja, Antalieptės mariomis, Aukštaitijos nacionalinio parko ežerais, Žeimena, Nerimi, Nemunu. „Tikimės visuomenei parodyti, kiek daug nuostabių gamtos kampelių Lietuvoje, kiek daug išskirtinių vietų galima aplankyti. Lietuva kupina mažų gamtos stebuklų, tad pasistengsime kiek įmanoma daugiau filmuoti, fotografuoti“, - apie žygio maršrutą pasakoja Vytenis.

Žygio dalyviai visą birželio mėnesį gyvens turistinėmis sąlygomis, nakvos palapinėje bei gaminsis maistą ant laužo. Vienas iš projekto organizatorių ir dalyvių Vytis Kapočius teigia, kad žygeiviams dideli gyvenimo patogumai nėra būtini, daug svarbiau – darnus komandinis darbas, užsispyrimas siekti užsibrėžto tikslo, palankus oras bei gera nuotaika. Komandą epizodiškai lydės sausumos palaikymo ekipažas, tad projekto organizatoriai ketina operatyviai pateikti naujienas apie žygį visuomenei specialioje „Vandenų keliais“ svetainėje www.vandenukeliais.lt ir socialiniame tinkle Facebook.

Sieks Lietuvos rekordo

Žygio metu baidarininkai taip pat sieks ir Lietuvos rekordo - ilgiausias baidarėmis įveiktas atstumas Lietuvoje vieno žygio metu. Iki šiol panašus oficialus rekordas nėra įregistruotas, tačiau žygio dalyvių duomenimis, keletas vandens turizmo mėgėjų jau yra bandę šturmuoti Lietuvos upes. Keletas dviviečių baidarių ekipažų yra įveikę visą Nemuną Lietuvos teritorijoje – daugiau kaip 350 km, praėjusiais metais A. Chomentauskas vienviete baidare įveikė daugiau kaip 550 km – startavo netoli Ignalinos ir finišavo Klaipėdoje.

Visus gamtos iššūkius įveikti ir Lietuvos rekordą pasiekti pasirengusi ir vienintelė ekipažo dalyvė Viktorija Lencevičiūtė. Viktorija mano, kad tai bus valios ir komandinio darbo išbandymas – „Žinoma, galimybė pasiekti Lietuvos rekordą motyvuoja, reikės būti atkakliems, tačiau labiau siekiame, kad visuomenė atkreiptų dėmesį į ekologijos problemas, būtinybę išsaugoti švarius Lietuvos vidaus vandenis“.

Be rėmėjų indėlio – žygis nebūtų įmanomas

Žygio organizatorius Vytis džiaugiasi, kad projekto idėja sudomino ir Lietuvos verslininkus – „Rėmėjai suteikė baidares, stovyklavimo įrangą, maitinimą, net apdraudė žygio dalyvių sveikatą nuo nelaimingų atsitikimų. Džiugu, kad Lietuvos verslininkams aktualus siekis propaguoti draugišką aplinkai vandens turizmą Lietuvoje ir skatinti visuomenės domėjimąsi Lietuvos kultūriniu ir gamtos paveldu. Be jų indėlio tai tikrai nebūtų įmanoma“. Vyčio teigimu pasiruošimas žygiui užtruko beveik pusę metų, reikėjo ne tik suplanuoti maršrutą, bet ir apgalvoti įvairius techninius niuansus, kaip apie žygį įdomiai papasakoti visiems susidomėjusiems. „Norisi nuoširdžiai padėkoti ir visiems informaciniams žygio rėmėjams, regioninių parkų direkcijoms, kurie sutiko prisidėti prie žygio viešinimo“, teigia Vytis.

***

Žygio “Vandenų keliais” komanda skatina aktyvų laisvalaikį gamtoje leisti atsakingai, sutvarkyti aplinką po savęs bei nešiukšlinti nuostabių Lietuvos gamtos kampelių. Maloniai kviečiame apie visus žygio iššūkius skaityti www.vandenukeliais.lt

Žygio „Vandenų keliais“ organizatoriai nuoširdžiai dėkoja pagrindiniam žygio rėmėjui Upių labirintas, rėmėjams – Rimi Lietuva, Montis magia, Armijai ir civiliams, Lietuvos draudimas, kavinėms „Klaipėdos senamiestis“, sodybai „Strykis“ bei visiems informaciniams rėmėjams.