- Paskaitoje kalbėjote, kad šiandien sukurta begalė stereotipų apie natūralią mediciną. Apibūdinkite, kas yra natūrali medicina?

- Natūralią mediciną sudaro keli elementai. Pirma, natūrali dieta. Tai yra organinės kilmės maistas, reikėtų vengti konservuotų, marinuotų produktų, o valgyti tai, kas auga tuo metu, t. y. sezoniškas maistas. Antra, natūrali medicina – sveikas gyvenimo būdas. Tai reiškia pastovi dienotvarkė, prisitaikant prie gamtos ritmo, nemaišant dienos su naktimi. Geriausia, kai mūsų dienotvarkės darbai: kėlimasis, valgymas, darbas, poilsis vyksta pastoviu laiku. Negerai, kai žmonės miega dieną, bandydami kompensuoti miego trūkumą. Pagaliau, natūrali medicina – vaistažolės ir kiti augalai.

- Kai naudojame cheminius vaistus, perskaitome informacinius lapelius, konsultuojamės su gydytojais. Nusiskynę vaistažolę, nerasime šalia padėto vartojimo aprašymo. Ar žmonės turi pakankamai žinių apie gamtinius preparatus?

- Mes neturime pakankamai žinių apie vaistažoles ir apskritai apie natūralią mediciną, todėl tiek daug apgaudinėjimo atvejų, prisidengiant natūralios medicinos emblema. Pastebiu, kad žmonės vis dažniau kvailinami, esą tai – natūrali medicina. Problemą išspręstų žinios, todėl man labai svarbu dalytis informacija apie natūralią mediciną, kas tai yra iš tikrųjų.

N. Čenagtsang
Nesu nusiteikęs prieš Vakarų mediciną ir cheminius vaistus. Jeigu kažkam reikia antibiotikų numalšinti skausmą, puiku, po savaitės infekcija bus įveikta. Naudojant vaistažoles, įveikti šį uždegimą užtruktų dvi ar tris savaites ir tokia gydymo trukmė tampa pavojinga sveikatai.

- Bet kas yra atsakingas skleisti informaciją apie natūralią mediciną? To turėtų būti mokoma?

- Taip, manau, kad geriausias būdas – mokyklos. Kiti gal sakys: kam čia mokytis, aš jau baigiau mokyklą, todėl aš verčiau vartočiau terminą – teikti informaciją, kelti supratimo lygį. O kol kas aš visada patariu klausti, o jeigu nepasitikite, ieškokite informacijos internete. Jei esate natūralią mediciną praktikuojantis pacientas, turite prisiimti šią tikrinimo atsakomybę.

- Kalbėjote, kad apgaudinėjimo atvejų vis daugėja. Kaip reaguojate, jeigu jus pavadina apsišaukėliu?

- Aš paklausiu, kokie jų nusiskundimai, argumentai ir stengiuosi paaiškinti. Dalinuosi savo žiniomis ir tada viskas tampa aišku. Aš suprantu, kad kyla abejonių ar skundžiamasi. Aš nesu tobulas. Kai iškyla problema, svarbu kalbėtis, aiškintis. Yra toks populiarus posakis: daktaro visada viena koja yra kalėjime, kita – ligoninėje.

- Jūs taip pat jaučiate, kad viena koja yra ligoninėje, kita – kalėjime?

- Galbūt nejaučiu tokio spaudimo kaip gydytojai, dirbantys ligoninėse, nes jie dirba su cheminėmis medžiagomis, todėl tenka didesnė rizika.

- Ar tibetiečiai išlaiko senąsias natūralios medicinos gydymo tradicijas ir jas taiko šiandien?

- Taip. Mes turime du pasirinkimus: keliauti į Tibeto natūralios medicinos ligoninę arba į Vakarų medicinos standartus atitinkančią gydimo įstaigą. Tibeto medicina yra oficialiai pripažinta, todėl daug žmonių renkasi natūralios medicinos centrus. Tibete nėra sukčiavimo atvejų, kai bandoma įtikinti, esą tai yra natūralios medicinos priemonė. Sunku apgauti, nes yra nustatyti standartai, reikalaujama privalomo medicininio išsilavinimo.

N. Čanagtsang
Dauguma žmonių mano, kad Tibeto vaistažolės randamos tik kalnuose. Netiesa, aš mačiau daug Vilniaus gatvėse augančių augalų, naudojamų ir mūsų šalyje. Pavyzdžiui, kiaulpienė gerina kepenų funkciją.

Pakalbėkime apie natūralios ir tradicinės medicinos derinimą. Ar galima kartu vartoti cheminius ir natūralius vaistus?

Tik labai retais atvejais. Geriau pabaigti cheminių vaistų ciklą, tada gydytis natūraliais preparatais. Kita problema: žmonės lankosi pas gydytojus, kurie taiko skirtingas gydymo tradicijas: Kinijos, Tibeto ar kita, ypač blogai, kai tuo pačiu metu derinamos dvi skirtingos medicinos praktikos. Jeigu norite išmėginti kurią nors medicinos šaką, gydymo laikotarpis turi trukti ne mažiau nė mėnesį.

- Sutinkate, kad ne visų žmonių organizmai gali tinkamai reaguoti į natūralią mediciną?

- Žinoma, tačiau veiksmingumas priklauso ir nuo gydytojo. Jeigu nesi tikras, ar tas vaistas veiks, tada ji skiri tik savaitę. Tuo metu vyksta reakcijos stebėjimas, o ne gydymo procesas.

- Galite pateikti keletą pavyzdžių, kokie augalai slopina tam tikrus negalavimus?

- Dauguma žmonių mano, kad Tibeto vaistažolės randamos tik kalnuose. Netiesa, aš mačiau daug Vilniaus gatvėse augančių augalų, naudojamų ir mūsų šalyje. Pavyzdžiui, kiaulpienė gerina kepenų funkciją. Jas naudojame gamindami salotas, sriubą, taip pat jas džioviname ir vėliau naudojame kaip miltelius. Muskato riešutas ir pienas – puikiai padeda užmigti, imbieras, įmestas į arbatą, nuramina skaudantį skrandį.

- Kokia Jūsų nuomonė dėl Vakarų medicinos?

- Nesu nusiteikęs prieš Vakarų mediciną ir cheminius vaistus. Jeigu kažkam reikia antibiotikų numalšinti skausmą, puiku, po savaitės infekcija bus įveikta. Naudojant vaistažoles, įveikti šį uždegimą užtruktų dvi ar tris savaites ir tokia gydymo trukmė tampa pavojinga sveikatai. Taip pat labai rizikinga, kai žmonės gerdami vaistus daug metų, pavyzdžiui, nuo aukšto kraujospūdžio, staiga nebegeria tablečių ir pradeda taikyti natūralius gydymo metodus.

N. Čanagtsang
Mes neturime pakankamai žinių apie vaistažoles ir apskritai apie natūralią mediciną, todėl tiek daug apgaudinėjimo atvejų, prisidengiant natūralios medicinos emblema. Pastebiu, kad žmonės vis dažniau kvailinami, esą tai – natūrali medicina. Problemą išspręstų žinios, todėl man labai svarbu dalytis informacija apie natūralią mediciną, kas tai yra iš tikrųjų.

Vis dėlto šiandien vaistų vartojame per daug ir per dažnai. Juk yra kitų problemos sprendimo būdų, reikia pagalvoti ir apie juos.

Baigdamas pokalbį Nida primena, kad jokia medicina negali išgydyti visų ligų, o natūrali medicina nebūtinai laimi dvikovoje prieš tradicinę. „Aš vartoju du terminus: aš gydau tave ir aš padedu tau. Kai žmogus bando įveikti vėžį, vaikšto į chemoterapijos kursus, aš jam galiu tik padėti, kai pacientas skundžiasi galvos skausmus, aš jį pradedu gydyti“, – pokalbį baigia natūralios medicinos atstovas.

Medicinos profesorius: plinta nuomonė, kad žolelės – saugu ir sveika

Šeimos medicinos klinikos vadovas profesorius Leonas Valius neneigia netradicinės medicinos potencialo ir išskiria keletą jos veikimo sričių: „Nugaros skausmai ir kiti kūno mechanikos negalavimai, nesusiję su anatomijos pakitimais, bei psichologinė pagalba, kai žmogui yra dirginami taškai siekiant pakelti tonusą, pagerinti kraujotaką.“ Profesorius pastebi nežymią netradicinės medicinos populiarėjimo tendenciją. Anot mediko, efektyviausias alternatyvaus gydymo kelias osteopatija: „Tai yra įvairūs tempimai, masažai, pažįstu ne vieną šios srities profesionalą, prieš kurį lenkiu kepurę.“

Gydytojas įspėja, kad iš tolimų kraštų atvežtus preparatus reikėtų vartoti atsargiai, nes mūsų genofondas skiriasi nuo Rytų kraštų gyventojų. Kalbant apie Lietuvos gamtoje randamus vaistinius augalus, būtina atsižvelgti į organizmo siunčiamus įspėjimus: „Plinta tokia nuomonė, kad žolė lygu saugu ir sveika. Kartais dėl to žmonės ignoruoja simptomus, liga įsigali, nes laiku nebuvo kreiptasi į gydytoją. Būna dar tokių ekstremalų, kurie yra prieš cheminius vaistus“, –pasitikėjimo tik netradicine medicina pasekmės pažymi L. Valius. Profesoriaus nuomone, natūralūs vaistai tinka malšinti bendrą negalavimą, bet nebetinka, kai susiduriama su rimtesnėmis bėdomis.