Šventės metu buvo paskelbti devyni konkurso laureatai, jiems įteikti diplomai ir dovanos.

Gamtai ir miškui neabejingą jaunimą sveikino aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas, konkurso sumanytojas Ukmergės miškų urėdas Vigantas Kraujalis, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas, Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Irena Lukoševičienė.

45 knygelių vaikams apie gamtą autorius Selemonas Paltanavičius bei knygų apie mišką leidėja Irena Šalkauskienė jauniesiems kūrėjams papasakojo, kaip gimsta knygos apie gamtą ir mišką.

Gavo 77 rašinius

Šventės dalyvius bei jų svečius Pašilės miške pasitiko spalvingas stendas. Jame buvo suklijuoti ąžuolo lapų formos karpiniai su kūrybiniam konkursui „Mano pasaulis miške“ pateiktų rašinių ištraukomis. Viso - 77.

„Kai mes, Ukmergės miškų urėdija, paskelbėme literatūrinių rašinių konkursą, tikėjomės sulaukti 20-30 darbų. Jūs pranokote mūsų lūkesčius“,- prisipažino sraigės kostiumu vilkinti renginio vedėja.

Ukmergės miškininkai sulaukė 77 darbų, kuriuose miesto bei kaimų mokyklų ir gimnazijų auklėtiniai atvirai papasakojo apie savo jausmus ir meilę miškui, atskleidė savo santykį su gamta.

„Miškas - tai gamtos dovana žmogui.“ „Vieniems tai - miškas, o man jis – draugas.“ „Miške esu kaip rojuje.“ „Verkiančios“ beržų šakos man primena rūpestingas tėvų rankas.“ „Miškas – mano sielos brolių - beržų – buveinė.“ „Miškas man - širdies namai.“ „Miške niekas nenori tavęs teisti, niekas nežemina, niekam nesvarbu, kaip tu atrodai.“„Netekę miško, neteksim ir dalies savęs.“ Tokios ir panašios 77 jaunųjų kūrėjų žinios - sentencijos ant spalvinio popieriaus juostelių buvo suvertos ant virvelių ir „perduotos“ miškui.

Kūrinius inscenizavo

„Jeigu aš kaip kokia katė turėčiau devynis gyvenimus, visus juos norėčiau nugyventi miške“,- netikėtai lauko scenoje pasirodė žalia skraiste apsigaubusi skaitovė.

Agnės veidą nutvilkė raudonis. Ne tik todėl, kad miško aikštelėje svilino 30 laipsnių karštis. „Pirmą savo gyvenimą pasiryžčiau praleisti kaip pelkė“,- scenoje pasirodė ir pelkė. Ji buvo pilna žiedų – jos apsiaustas buvo prisagstytas spalvotų sagų, priraišiotas įvairiaspalvių juostelių, pelkės viduryje švietė akivaras – iš nugaros jai plaikstėsi žydras šilkas.

Po pelkės į sceną išriedėjo mėlynės uoga, kriuktelėjo šernas, taškuotą skrybėlę kilstelėjo musmirė, ūktelėjo pelėda, žalių lapų vainiku sulingavo ąžuolas, baltus pumpurus išskleidė beržas...

„Ar tai tavo kūrinį vaidina?“- pašnibždomis paklausė Agnės bendraklasė. „Mano“,- kukliai linktelėjo Agnė.

Inscenizuotas buvo ne tik Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos pirmokės Agnės Kavaliauskaitės kūrinys „Devyni katės gyvenimai“, bet ir Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos ketvirtoko Augustino Mikalausko pasaka „Ąžuolo ir pelėdos draugystė“ bei Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos 2c klasės gimnazistės Jomantės Rinkevičiūtės impresijų triptikas „Paslapties žaismas“.

Inscenizuotus kūrinius atliko Giedraičių Antano Jaroševičiaus vidurinės mokyklos muzikinė trupė bei merginų ansamblis „Allegro“.

„Konkursui pateiktų kūrinių inscenizavimas jų autoriams buvo gana netikėtas - mačiau, kaip daužėsi Agnės širdis“,- pastebėjo Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos mokytoja Jūratė Reinardaitė.

Agnės veidą nutvilkė raudonis. Ne tik todėl, kad miško aikštelėje svilino 30 laipsnių karštis. „Pirmą savo gyvenimą pasiryžčiau praleisti kaip pelkė“,- scenoje pasirodė ir pelkė. Ji buvo pilna žiedų – jos apsiaustas buvo prisagstytas spalvotų sagų, priraišiotas įvairiaspalvių juostelių, pelkės viduryje švietė akivaras – iš nugaros jai plaikstėsi žydras šilkas.

Laureatams – diplomai, mokytojams - padėkos raštai

Antano Smetonos gimnazijos 1 c klasės mokinė Agnė Kavaliauskaitė bei Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos 2c klasės gimnazistė Jomantės Rinkevičiūtė savo amžiaus grupėse laimėjo pirmąsias vietas.

I –V klasių mokinių grupėje pirmą vietą pelnė Ukmergės Dukstynos pagrindinės mokyklos 4 d klasės mokinys Rūtenis Gaseniauskas. Jis rašinyje „Kiškelio istorija“ papasakojo, kaip kiškutis su broliu po žiemos išėjo pasivaikščioti ir pakliuvo į miško gaisrą. „Pro dūmus pamačiau bėgančius žmones. Žiemos vakarais mama man pasakojo apie juos. Jie padegė pavasario žolę...“,- su baime į juos žvelgė kiškutis - dešimties metų Rūtenis.

Antrąsias vietas pelnė Ukmergės rajono Veprių vidurinės mokyklos 5 klasės mokinys Augustinas Šarka už rašinį „Interviu su žaliojo miško gyventoju“, Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos 8a klasė mokinė Simona Žirnytė už rašinį „Miško dvasia“ , Ukmergės rajono Želvos vidurinės mokyklos 10 klasės mokinė Agnė Pleškutė už rašinį „Medžių maldos“.

Trečiosios vietos atiteko Ukmergės Dukstynos pagrindinės mokyklos 3 b klasė mokinei Kamilei Kuolinytei už rašinį „Miškas“, Ukmergės Dukstynos pagrindinės mokyklos 6 klasės mokinei Aurelijai Petkevičiūtei už rašinį „Geriausias pasaulyje prizas“ ir Giedraičių Antano Jaroševičiaus vidurinės mokyklos 10 klasės mokinei Jolantai Norkutei už rašinį „Laiškas močiutei“.

Laureatams buvo įteikti Ukmergės miškų urėdijos diplomai bei įvairių autorių knygos apie gamtą ir mišką, o jų darbų vadovams – mokytojams - padėkos raštai ir taip pat knygos apie gamtą bei mišką.

Papildomi prizai – už veržlumą ir atvirumą

Kadangi konkurso dalyvių buvo labai daug, o jų rašiniai įdomūs, urėdija nutarė įsteigti dar du papildomus prizus.

Pirmas papildomas prizas „Už veržlumą“ teko Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos 4 klasės mokiniui Augustui Mikalauskui, o dovaną jam skyrė Generalinė miškų urėdija.

Konkurse galėjo dalyvauti visų Ukmergės miškų urėdijos teritorijoje esančių bendrojo lavinimo mokyklų bei gimnazijų mokiniai. Į Ukmergės miškų urėdijos veiklos teritoriją patenka visos Ukmergės, Širvintų miestų bei rajonų mokyklos bei Molėtų rajono Giedraičių Antano Jaroševičiaus ir Vilniaus rajono Paberžės „Verdenės“ vidurinė mokykla. Tačiau Augustas iš Vilniaus miesto, paaiškino: „Aš labai noriu į mišką“.

Antrasis prizas „Už atvirumą“ – Aplinkos ministerijos vertinga dovana - Lietuvos raudonoji knyga atiteko Ukmergės „Šilo“ pagrindinės mokyklos penktokei Akvilei Šalčiūnaitei. Aprašydama Šešuolių girioje augantį Kreivąjį ąžuolą Akvilė paatvirauja: „Pasakysiu jums paslaptį: po tuo ąžuolu ir mano tėtė mamai pasipiršo“.

Už diskusiją - girininko švilpukas

Tačiau iš miško be dovanos neišėjo nė vienas konkurso dalyvis. Bene įdomiausia buvo stebėti, kaip vaikai būriu apsispitę miškininkus uždavinėjo jiems klausimus. Girininkams – po vieną, urėdui Vigantui Kraujaliui – du, generaliniam miškų urėdui Benjaminui Sakalauskui – po keturis.

Ukmergės miškininkai sulaukė 77 darbų, kuriuose miesto bei kaimų mokyklų ir gimnazijų auklėtiniai atvirai papasakojo apie savo jausmus ir meilę miškui, atskleidė savo santykį su gamta.

Girininkai ir urėdai vos spėjo suktis. O neišsisukę girininkai dovanojo švilpukus. Vieni jų, nepaisant to, jog šįmet buvo labai įteptas miškasodis, juos išdrožė patys, kiti ieškojo kaimo meistrų ar tautodailininkų pagalbos.

Urėdai vaikams dovanojo pažintinius diskelius, kuriuose įrašyti miško žvėrių ir paukščių balsai.

Jaunajai kartai - ministro dėmesys

Tą dieną, kai Pašilės miške šurmuliavo jaunieji kūrėjai, vyko ir tarptautinė miško technikos paroda. Tačiau aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pirmiausia aplankė vaikus. Jiems jis skyrė ilgiausiai laiko ir daugiausia dėmesio.

„Džiugu, kad nesate abejingi miškui ir gamtai. Jūs esate pavyzdys savo bendraamžiams ir mūsų viltinga ateitis“,- pasakė ministras.

Konkurso laureatus ir visus dalyvius bei jų svečius pasveikino mažiausieji draugai – Ukmergės vaikų lopšelio- darželio „Eglutė“ ugdytiniai bei Ukmergės „Šilo“ pagrindinės mokyklos lėlių teatras „Gurgutis“. Darželinukai sušoko bitučių šokį, „Gurgutis“ parodė spektaklį „Alksnio berniukas“.