Aitvarą, kurio išmatavimai siekia 10 metrų ant 10 metrų, gaminęs Užupio meno inkubatoriaus atstovas Marius Abramavičius su kolegomis, teigė, kad aitvaras kaip pirmininkavimo simbolis pasiūlytas dar žiemą. Aitvaras, pasak jo, simbolizuoja skrydį, polėkį, gebėjimą atsiplėšti nuo žemės.

„Aitvaras dar šiandien paskraidys, o paskui viską derinsime su Užsienio reikalų ministerija ir pamatysime, kur dar jis keliaus“, - paklaustas, koks tolimesnis likimas laukia šio aitvaro milžino, sakė M. Abramavičius.

Jis atskleidė, kad Užupio meno inkubatorius turi kitų minčių, kaip galima lietuviškus aitvarus parodyti pasauliui. „Plauksime su aitvarais apie visą Baltijos jūrą – Kopengahą, Norvegiją, Suomiją ir vėl grįšime į Lietuvą. Tai bus gegužės pabaigoje- birželio mėnesį. Ten bus kūrybiniai aitvarai, bendradarbiausime Europos mastu“.
Citata
Aitvarą pasirinkome kaip mūsų simbolio pristatymą Europai todėl, kad mūsų tautosakoje aitvaras reiškia pirmiausia sėkmę, džiaugsmą, turtą, gerovę. Mes norime tuo palinkėjimu pasidalinti su Europa.

Aitvarų šventėje apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad aitvaras simbolizuoja gerovę, susitelkimą ir bendradarbiavimą.

„Aitvarą pasirinkome kaip mūsų simbolio pristatymą Europai todėl, kad mūsų tautosakoje aitvaras reiškia pirmiausia sėkmę, džiaugsmą, turtą, gerovę. Mes norime tuo palinkėjimu pasidalinti su Europa. Visai Europai linkime gerbūvio, sutarimo, bendradarbiavimo ir gebėjimo išeiti iš visų sunkumų, kurie yra šiuo metu Europoje. Mūsų aitvarai turi atnešti sėkmę ne tik mums, bet ir visai Europai“, - sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė sako, kad aitvarą kaip simbolį pasirinko patys Lietuvos žmonės: „Turėjome konkursą, idėją paėmėme iš vienos Lietuvos pilietės, vėliau ta idėja tapo mūsų lietuviška pynia su įvairiomis spalvomis – mėlyna, reiškianti bendrą darbą, Baltijos jūrą, Šiaurės Europą ir mūsų pynė – trispalvė, be jos mes niekur negalime nieko daryti“.

Anot prezidentės, Lietuva ne tik yra pasirengusi pirmininkavimui, bet ir praktiškai pradėjo tai daryti šiandien, paleisdama aitvarą.

Prezidentė pabrėžė, kad pirmininkavimas Lietuvą reikš šventę: „Ko čia dabar bijoti ir aiškinti, kad bus sunku. Viską mokame ir viską sugebame. Tai įrodėme anksčiau, įrodysime ir dabar“.