Galbūt dar pamenate, jog Suomijos ambasados dabuotojai savo ambasados balkone buvo įkūrę nemenką miesto daržą?
Rudeniop ambasados darbuotojai rengė čia užaugusių daržovių vaišes.
Dabar šią patirtimi nuspręsta pasidalinti su socialiai remtinais bei socialinės rizikos šeimų vaikais.

Pomidoras - taip pat augintinis, tik be kailio

Dienos centro „Duok ranką“ vadovė Lina Gedmintienė teigia, jog centras gyvena remonto laukimo nuotaikomis. Tačiau labiau nei remonto vaikai ilgisi kažko, kuo galėtų rūpintis. Kadangi kačiukas ar šuniukas greičiausiai nepakeltų 20-ies vaikų meilės, nuspręsta ugdyti jų įgūdžius rūpintis prieskoniais augalais bei daržovėmis.

Rasa Dičpetrienė
Aptikome kelis laisvus gėlių vazonus ir galvojome, kaip juos panaudoti. Prisiminę apie Suomijos ambasadorės praėjusiais metais pristatytą miesto daržininkystės iniciatyvą, kreipėmės į ambasadą ir labai apsidžiaugėme sužinoję, jog naujasis ambasadorius ketina puoselėti šią idėją, jis sutiko ja pasidalinti su mūsų centro vaikais.

Naujasis Suomijos ambasadorius Lietuvoje vaikams atvežė sausainių ir keliolika jau sudygusių paprikų bei pomidorų daigų. Dienos centro darbuotojai taip pat ketino pasodinti agurkų, prieskoninių žolelių, svogūnų.

„Malonu, jog ambasados balkone įrengę ir visuomenei pristatę miesto daržą sulaukėme dvigubo derliaus – rudenį skynėme pačių užaugintas daržoves, o šiemet – sulaukėme kvietimo savo idėjomis ir žiniomis pasidalinti su „Gelbėkit vaikus“ dienos centro vaikais“, - sakė Suomijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Harri Mäki-Reinikka.

Vaikai uoliai griebėsi daigų sodinimo ir sėklų sėjimo. Vieni jų prisipažino, kad sodinti augalų nemoka, kiti atsakingai prisiėmė „vyriausiojo daržininko“ vaidmenį.

Daržovės praturtins vaikų racioną

Ambasados darbuotojai augalus sodino kartu su vaikais, davė patarimų, jog ateityje juos reikėtų pririšti prie nedidelių kuoliukų, į vazono dugną reikia priberti smulkių akmenėlių – drėgmei palaikyti. Taip pat vaikams įteiktas nuotraukų albumas su ambasados „miesto daržu“ ir patiekalais, kuriuos vėliau pavyko pagaminti iš čia užaugusių daržovių.

Kaip tikri augintiniai, augalai iškart gavo vardus: skirtingų rūšių paprikos buvo pavadintos Bete, Mete ir Tete, o pomidoras – Generolu.

„Kadangi dienos centras įkurtas buvusiose pašto poskyrio patalpose, visaip bandome drauge su vaikais jas gražinti, kurti jaukumą, namų aplinką. Aptikome kelis laisvus gėlių vazonus ir galvojome, kaip juos panaudoti. Prisiminę apie Suomijos ambasadorės praėjusiais metais pristatytą miesto daržininkystės iniciatyvą, kreipėmės į ambasadą ir labai apsidžiaugėme sužinoję, jog naujasis ambasadorius ketina puoselėti šią idėją, jis sutiko ja pasidalinti su mūsų centro vaikais“, - sakė organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Ji tikėjosi, jog sodinukai ne tik sėkmingai užaugs, bet ir ves vaisius, kurie leistų nors šiek tiek praturtinti vaikų racioną. Jį stipriai riboja finansinės galimybės.

„Sumokėjus visus būtinus mokesčius, kai kuriais mėnesiais mūsų dienos centre vienam vaikui per dieną maistui lieka vos 50 centų“, - kalbėjo R. Dičpetrienė.

Tipinėje buto virtuvėlėje kasdien „pamainomis“ turi pavalgyti 20 vaikų. Stipriai trūksta vietos jiems užsiimti įvairiomis veiklomis, ruošti pamokas.

Vaikų dienos centrą „Duok ranką“ Fabijoniškėjse lanko vaikai iš 15 socialiai remtinų bei socialinės rizikos šeimų vaikai. Centre jiems teikiamos socialinės konsultacijos, nemokamas maitinimas, organizuojama socialinius įgūdžius lavinanti veikla, psichologinė ir materialinė pagalba.

Iš viso visoje Lietuvoje veikia 27 organizacijos „Gelbėkit vaikus“ kuruojami ar palaikomi vaikų dienos centrai.