Apžiūrėjusi dažniausiai kuriu planus, kaip tas ar kitas daiktas atsiras mano namuose.

Laimei, kartu su manimi gyvena „praktinis balsas“, kuris visuomet „eko-žaliąsias-taupymo“ idėjas įvertina realistiškai.
„LED lemputės? Kiek jos sutaupys – du litus per mėnesį? O dar veikiančių lempučių keitimas – ne išteklių švaistymas?“, -per tokį „ekoidėjų“ filtrą pereina mano energijos taupymo pasiūlymai.
Energijos taupymo. Ne pinigų.

„Kiek kainuoja?! Elektros arba elementų už tokią sumą jokia klaviatūra neišnaudos per visą savo tarnavimo laiką!“ - nuskambėjo ir šįkart. To ir tikėjausi.

Klaviatūros kaina iš tiesų bent porą kartų viršija įprastos bevielės klaviatūros kainą. Konkrečiai neįvardysiu – kam įdomu, per penkias minutes atrasite.

Tarkime, kad prietaiso kainą skaičiuojame kaip minusą. Vis dėlto, už praktinę naudą klaviatūrai klijuočiau bent kelis pliusus.

Ji - plonytė, lengva, su kompiuteriu nejungiama jokiais laidais. Vadinasi, galiu ją pasidėti ant lovos ir bet kada sustabdyti kitame kambario kampe rodomą filmą – tarsi televizoriaus pulteliu. Galima net gi  rašyti ar naršyti internete per atstumą, tiesa, nežinia, ar kam tai atrodys patogu - nebent žiūrėsite kokius nors youtube klipus.

Galiausiai – vienu laidu mažiau! O man, turinčiai stacionarų kompiuterį (žinau, baisiai neekologiška!) tai – jau laimėjimas.

Klaviatūros „įkurdinimas“ namuose atrodė taip: tereikėjo stumtelti vieną mygtuką, įjungti į kompiuterį nedidelį USB siųstuviuką ir klaviatūra veikė – jokių sudėtingų instaliavimo, įdiegimo darbų, vagiančių mano laiką.

Prisipažinsiu, jog iki šiol kankindavau namiškius mygtukų tarškėjimu – prisikaupia darbų, kuriuos tiesiog būtina atlikti naktį. Na, mažiausiai mėnesį ši problema buvo išspręsta. Ploni „Logitech“ klaviatūros mygutkai leido dirbti itin tyliai, o visiems namų gyventojams – ramiausiai miegoti.

Iš pradžių mėginau klaviatūrą „pamaitinti“ saulės energija ir palikau ant palangės. Vėliau net pamiršau, kad jos veikimui reikalinga šviesa. Palikdavau ją tiesiog ant stalo ir sukauptos saulės energijos puikiausiai užteko kelių valandų darbui kas vakarą. Taupymo sumetimais klaviatūrą po darbo galima išjungti, kad ji nenaudotų vidaus elementuose sukauptos energijos.

Ką daryti žiemą? Gamintojai teigia, jog klaviatūra įsikrauna net nuo lempos šviesos, taigi bėgioti po kiemą su į viršų iškelta klaviatūra tikrai neteks. Rašoma, jog ji gali dirbti tris mėnesius be jokio šviesos šaltinio.
Šito fakto patikrinti nemėginau, nes dievaži, ar kas tiek laiko iškęstų spausdindamas tamsoje?!

Dar vienas dalykas, dėl kurio sutikčiau mokėti brangiau už panašius prietaisus: džiugu, jog gamintojai galvoja ne tik apie „naujausius-kiečiausius-išmaniausius“ daiktus, tačiau ir būdus panaudoti atsinaujinančius energijos išteklius. Neretai „išmaniausiasis“ dienos naudojimo jau „skundžiasi“ išsikrovusia baterija.

Žiū, gal dar už kelių metų pasirodys nešiojamasis kompiuteris, kuriam nereikės jokių laidų ir rašant tekstą ant suoliuko mieste, ar – dar geriau – ant liepto prie raibuliuojančio ežerėlio, įžūli baterijos ikona nesignalizuos, jog jau metas grįžti į perkaitusį biurą ir apsiraizgyti laidais.

Taigi nuoširdžiai tikiuosi, kad tokio tipo prietaisų tik daugės, ir nors labai nemėgstu apsikrauti
elektronika, rimtai pasvarstyčiau senąsias darbo priemones pakeisti į veikiančias saulės baterijų dėka.

Jei neturite galimybių tokios klaviatūros įsigyti, GRYNAS.lt ruošiasi ją padovanoti šiandien skelbiamo konkurso laimėtojui.

Ką daryti?

Keliaukite į GRYNAS.lt puslapį socialiniame tinkle „Facebook“, ieškokite skelbimo apie „Logitech“ klaviatūros konkursą ir jo komentaruose pasidalinkite idėjomis, kaip taupote elektros energiją savo namuose. 

Naują šeimininką klaviatūrai išrinksime jau rytoj, 13 valandą!