Kokybė priklauso nuo vietovės, saulės, dirvožemio, drėgmės, ir be abejo, augalų, iš kurių bitės tą medų renka. Kai kurios medaus rūšys yra visiškai bevertės, ir iš esmės neturėtų teisės vadintis medumi. Tai „padirbtas“, tarsi netikras brangakmenis, dažniausiai masinės produkcijos, termiškai apdorotas, su cukrumi sumaišytas „medus“. Tad visų pirma derėtų rinktis kuo natūralesnį, ekologiškame bičių ūkyje išgautą, termiškai neapdorotą medų. 
Citata
Šis medus pasižymi intensyvesniu, šiek aštresniu nei įprastas medus skoniu. Jį galima vartoti tiesiog profilaktiškai, kas dieną pasimėgauti kabinant po šaukštą, dėti į arbatą, gardinti vaisinius kokteilius, tepti odą, ir net negyjančias žaizdeles.

Sveiko maisto parduotuvėse, žvelgiant į medaus lentynas, akis gali užkliūti už kelis kartus už mūsų lietuviškąjį brangesnio, egzotiškai pavadinto „Manuka“ medaus. Kas tai, su kuo jis valgomas ir kodėl toks brangus?

Manuka medus, dažnai dar vadinamas gamtos stebuklu, bičių surenkamas iš tik Naujojoje Zelandijoje augančio manuka krūmo (Leptospermum Scoparium). Dar 1981-aisiais metais buvo atlikti tyrimai (Waikato Honey Research Unit), kurie patvirtino, jog būtent šios rūšies medus pasižymi išskirtinėmis ir itin aktyviomis natūraliomis gydomosiomis savybėmis. Tad Manuka medaus žinovų pasaulyje laikomas vertingiausiu iš visų medaus rūšių. 

Kuo pasižymi Manuka medus?

Visų pirma, antibakterinėmis savybėmis. Tačiau egzistuoja dviejų rūšių antiseptinis medaus aktyvumas. 

1. Vandenilio peroksido aktyvumas - būdingas visoms natūralaus termiškai neapdoroto medaus rūšims. Deja, šio pobūdžio antibakterinių savybių turintys aktyvūs medaus elementai nėra atsparūs karščiui, šviesai ir virškinimo fermentams (seilėms, skrandžio sultims ir pan.

2. Ne-peroksidinis aktyvumas – aptinkamas tik Manuka rūšies meduje, pasižymintis savybe išlikti nepalankiomis sąlygomis, pagrindinis gydomųjų Manuka medaus savybių veiksnys. Kitaip dar žinomas ir ant pakuočių žymimas kaip UMF (Unikalus Manuka Faktorius).

Taigi, visų pirma manuka medus garsėja itin stipriomis antibakterinėmis savybėmis. UMF žymi medaus aktyvumo lygį ir jame esančių antioksidantų koncentraciją. Aktyvus medus pasižymi ne tik antiseptiniu poveikiu, tačiau, priešingai nei sintetiniai antibiotikai, UMF neskatina antibiotikams atsparių mikroorganizmų dauginimosi. Būtent todėl Manuka medus gali būti naudingas ne tik vidiniam, bet ir paviršiniam vartojimui, t.y. kai kurioms odos ligoms ir žaizdoms gydyti. 

Iš esmės „aktyvus“medus reiškia, jog jame sukombinuotos anksčiau paminėtos pirmos ir antros rūšies antibakterinės medžiagos. UMF ženklu ir aktyvumo lygį atitinkamnčiais skaičiais žymimos visos autentiško Manuka medaus pakuotės. Paprastai kalbant, UMF – tai antibakterinių savybių indikatorius. 


Kodėl toks brangus?

Manuka krūmas auga Naujosios Zelandijos pakrantėse. Šis augalas šviesiai rožinės spalvos žiedais puošiasi vos šešias savaites per metus - būtent tiek laiko bitės turi vertingam nektarui surinkti. Tad medaus pasauliniu mastu nėra pagaminama daug. 

Kitas kainą nulemiantis veiksnys – tyrimai, atliekami Manuka UMF aktyvumui nustatyti ir kokybei palaikyti. Pirkdami vietinį medų mes paprastai nežinome jo antibakterinių savybių koncentrato. Tik UMF ženklu pažymėtas medus garantuoja, jog buvo atlikti tarptautinius standartus atitinkantys Manuka antibakterinių savybių ir kokybės tyrimai. Medaus antibakterinis aktyvumas ant pakuočių žymimas indeksu nuo 5 iki 30. (Pvz. UMF 10+; UMF 15+).

Šiuo metu šia žymėjimo sistema naudojasi daugiau nei trisdešimt Manuka medaus gamintojų visame pasaulyje. Už šio ženklo priežiūrą yra atsakinga Naujosios Zelandijos Aktyvaus Manuka Medaus Asociacija (AMHA – Active Manuka Honey Association).
Citata
Manuka krūmas auga Naujosios Zelandijos pakrantėse. Šis augalas šviesiai rožinės spalvos žiedais puošiasi vos šešias savaites per metus - būtent tiek laiko bitės turi vertingam nektarui surinkti. Tad medaus pasauliniu mastu nėra pagaminama daug.

Su kuo valgomas Manuka medus? 

Šis medus pasižymi intensyvesniu, šiek aštresniu nei įprastas medus skoniu. Jį galima vartoti tiesiog profilaktiškai, kas dieną pasimėgauti kabinant po šaukštą, dėti į arbatą, gardinti vaisinius kokteilius, tepti odą, ir net negyjančias žaizdeles. Visgi pripažįstama, jog dėl auštesnės kainos ir išskirtinių gydomųjų savybių Manuka medus dažniau vartojamas kaip vaistas, nei kaip įprastas kepinių ar karštų gėrimų pagardas. Tad nereikia skubėti atsisakyti ir mūsų vietinių lietuviškų bitelių surinkto saldėsio.

Į ką atkreipti dėmesį? 

Tačiau ne visi „Manuka“ etikete pažymėti medaus stiklainiukai pasižymi vienodomis gydomosiomis savybėmis. Nusprendus įsigyti Manuka medaus svarbu neapsigauti ir atkreipti dėmesį į šiuos esminius dalykus: visų pirma UMF indeksas.

Mažiausias galimas yra UMF 5+. Kuo didesnis UMF skaičius, tuo didesnis yra antibakterinis medaus aktyvumas (nuo to priklauso ir kaina). Manuka medus turi būti pagamintas ir supakuotas Naujojoje Zelandijoje. Kaip taisyklė, šis medus dažniau parduodamas plastikiniuose, o ne stikliniuose indeliuose.