Savanorių teigimu, kai kurių arklių gyvybė kabo ant plauko, jų tarpe yra ir kumelinga kumelė. Išsekusiems gyvūnams reikalinga veterinarinė pagalba, pašarai ir nuolatinė priežiūra.

Vilniaus apylinkės teismui nusprendus konfiskuoti mėnesiais badu marintus A. A. Kaušakio arklius, savaitgalį ūkyje vyko intensyvūs arklių gelbėjimo darbai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, padedami ŽGA savanorių bei vietos gyventojų, į Sartų žirgyną (Zarasų raj.) išgabeno virš šimto žemaitukų veislės arklių.

Tačiau arklių pragaru tapusioje fermoje krito virš dvidešimties gyvūnų.

„Apmaudu, jog buvo susigriebta per vėlai, visgi svarbiausia, jog pavyko išgelbėti didžiąją dalį arklių. Žirgų perkėlimo operacija buvo suorganizuota greitai ir pakankamai sklandžiai, už tai norime padėkoti VMVT pareigūnams bei arklių kančioms neabejingiems gyventojams. Sugaudyti ir suvaryti į transportą prie žmonių nepratusią, visiškai laukinę arklių bandą buvo išties sudėtingas uždavinys“, - sakė ŽGA atstovė Rūta Matukonytė.

Jos teigimu, ne visi arkliai buvo pakankamai stiprūs, kad ištvertų kelionę, tad šešetas pačių silpniausių liko ŽGA savanorių rankose, dar keli buvo priglausti pas vietos ūkininkus. „Mums atiteko smarkiai nuo bado ir troškulio išsekę gyvūnai. Paskutinę išsivežėme kumelę, kuri bet kuriuo metu gali atsivesti kumeliuką. Vargšė sunkiai pastovi ant kojų, tad vedant ją į priekabą, kilo didelių problemų. Į pagalbą buvo pasitelkti ugniagesiai, traktorius. Gelbėjimo darbų atėjo „pasižiūrėti“ ir pats A. A. Kaušakys, kuris sukėlė nemažą skandalą, teko įsikišti policijai“, - pasakojo R. Matukonytė.

Anot jos, šiuo metu ŽGA globojamas šešetukas glaudžiasi Rūdiškėse. „Arklių fizinė forma yra bloga. Norint juos atstatyti, reikia veterinaro priežiūros, tyrimų, pašarų ir papildų. Ypač neramu dėl kumelingos kumelės, baiminamės dėl jos bei kumeliuko gyvybės. Savanoriai daro, ką gali, tačiau mums labai praverstų bet kokia pagalba iš šono“, - sakė ji.

R. Matukonytės teigimu, šis įvykis nėra pirmas ir paskutinis. „Jei Lietuvoje nebus keičiami gyvūnų gerovę reglamentuojantys įstatymai, griežtinamos baudos, nedidės valstybinių institucijų dėmesys, tokios situacijos kartosis. Svarbu ir visuomenės jautrumas gyvūnų teisių pažeidimams. Mūsų organizacija bei VMTV visuomet laukia žmonių pranešimų apie pastebėtas negeroves“, - sakė ji.

ŽGA taip pat ragina ūkininkus, arklių savininkus, susiduriančius su pašarų stoka ar kitomis problemomis, drąsiai kreiptis į organizaciją. „Nors vis dar neturime savo prieglaudos, pastovaus finansavimo ir tvirtos materialinės bazės, esame pasirengę padėti visiems, kurie patiria sunkumų auginant ir prižiūrint žirgus“, - pažymėjo R. Matukonytė.

Naujiems šeimininkams - 108 žirgai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai praėjusį savaitgalį sėkmingai pergabeno 108 arklius į UAB „Lietuvos žirgynas“ laikymo vietą Kavolių kaime (Dusetų sen. Zarasų raj.). 9 sunkios sveikatos būklės arkliai perduoti gyvūnų globėjų priežiūrai pagal UAB „Lietuvos žirgynas“ sudarytas laikinas gyvūnų globos sutartis.

„Vykdant arklių pakrovimą, transportavimą ir iškrovimą naujoje laikymo vietoje, nei vienas arklys nebuvo traumuotas ar kitaip sužalotas. Kelionę į naują laikymo vietą arkliai pakėlė gana lengvai. Šiuo metu arkliai karantinuojami, vertinama jų sveikatos būklė, atliekami tyrimai dėl užkrečiamųjų ligų. Dėl arklių gydymo ir šėrimo konsultuojamasi su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos specialistais“, – teigė Zarasų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Darius Kazulėnas.

G. Blekaitis
Galime pasidžiaugti, kad žmonės neabejingi ir praneša apie pastebėtus gyvūnų gerovės ir sveikatos pažeidimus. Sėkmingai atlikta arklių perdavimo procedūra – tai akivaizdi pamoka gyvūnų laikytojams, kurie nenori, negali ar nesugeba savo augintiniams suteikti tinkamos priežiūros.

Įvertinus A. A. Kaušakio veiksmus ir nenorą vykdyti veterinarijos inspektorių nurodymus, arkliai atimti ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 310 straipsnyje – „žiaurus elgesys su gyvūnais“.

Nuo gauto pranešimo datos iki arklių išgabenimo iš A. A. Kaušakio valdos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai vykdė arklių veterinarinę priežiūrą ir kontrolę, organizavo jų šėrimą, girdymą, arklių gaišenų surinkimą ir išgabenimą bei gyvų arklių perkėlimą.

„Arklių paėmimas ir pergabenimas į naują laikymo vietą, pagalbos ir globos organizavimas buvo sėkmingai įvykdytas geranoriškai bendradarbiaujant su Vilniaus rajono savivaldybės administracija, Vilniaus apskrities policijos komisariato pareigūnais, UAB „Lietuvos žirgynas“ ir UAB „Nemenčinės komunalininkas“ darbuotojais. Norėtume padėkoti žiniasklaidos atstovams ir visiems geros valios žmonėms už supratimą ir suteiktą pagalbą, gelbstint arklius nuo žūties.

Galime pasidžiaugti, kad žmonės neabejingi ir praneša apie pastebėtus gyvūnų gerovės ir sveikatos pažeidimus. Sėkmingai atlikta arklių perdavimo procedūra – tai akivaizdi pamoka gyvūnų laikytojams, kurie nenori, negali ar nesugeba savo augintiniams suteikti tinkamos priežiūros“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis.