Geroje virtuvėje salieras būtinas

Salierai pasižymi stipriu aromatu, salsvu, kiek kartoku skoniu. Prieskoniams vartojamos ir salierų sėklos. Be saliero sunku įsivaizduoti gerą virtuvę. Plonais griežinėliais supjaustyti salierai daugiausia naudojami daržovių sriuboms ir salotoms ruošti, taip pat padažams ir įvairiems mėsos valgiams. Jie suteikia malonų skonį garnyrams, majonezui, kiaušinių patiekalams ir ant grotelių kepinamai mėsai. Tik reikia naudoti su saiku.

Įdėjus salierų į virtus dietinius patiekalus pagerėja jų skonis, pagausėja mineralinių medžiagų. Salierai ypač naudingi pagyvenusių žmonių mityboje, nes gerina druskų ir vandens apykaitą. Salierai itin gardūs ir aromatingi paruošus juos su pomidorais ir paprikomis. Šių daržovių nuoviras labai tinka sriuboms ir padažams.

Jeigu nusprendėte virti salierus, virkite juos garuose lygiai tiek, kiek reikia, kad suminkštėtų ląsteliena, arba virkite keletą minučių gerai uždengtame puode. Vandens prireiks visai nedaug. Salierai labai pagardina sriubas ir apskritai beveik visus virtus patiekalus. Virtiems salierams suvirškinti pakanka maždaug trijų valandų.

Ypatinga salierų savybė – jie gali pavaduoti valgomąją druską. Pabarsčius nesūdytus valgius susmulkintais salierais, druskos trūkumo nejaučiama.

Koks salieras geriausias?

Kuo dažniau valgykite šviežių salierų lapų ir šakniavaisių – tai vienas geriausių produktų norint būti stiprios sveikatos ir geros nuotaikos, kietai miegoti, atsigauti išsekus nervų sistemai, pasireiškus neurozei ar asteninei būsenai.
Salierai: 1425g = 200 kilokalorijų

Patys geriausi žali lapiniai salierai – vidutinio ilgio, storio ir kietumo. Lapkočiai turi būti pakankamai trapūs. Plaušingi salierai stora žieve ne itin geri patiekalams, juose mažiau vitaminų ir mineralinių medžiagų. Storaodį salierą nesunku pažinti jį paspaudus arba pasukus, o plaušingumą galima pajusti laužiant. Salieras, iš kero jau beišleidžiąs sėklinį stiebą, bus neskanus ir kartus.

Salierai labai greitai genda, juos reikia laikyti šaldytuve. Prieš ruošdami maistą salierus gerai nušveiskite kietu daržovių šepečiu vandens srovėje. Tada būsite tikri, kad nuplautos visos toksinės medžiagos, kuriomis jie galėjo būti apipurkšti. Jeigu ruošiate salierų lapus, nuplaukite juos drungnu vandeniu.

Sveikas maistas sergantiems

Švieži salierų lapai arba viršūnėlės puikiai tinka gydant cukrinį diabetą. Kadangi jie kietoki ir aštroko skonio, juos reikia smulkinti ir pridėti prie kitų daržovių. Valgyti žalių salierų lapų naudinga sergant ligomis, kurių priežastis – nervų sutrikimai, taip pat visais padidėjusio rūgštingumo atvejais. Mat salierai neutralizuoja rūgštis, valo kraują. Juose yra apsauginių medžiagų, naudingų galvos smegenims ir nervų sistemai.

Citata
Kuo dažniau valgykite šviežių salierų lapų ir šakniavaisių – tai vienas geriausių produktų norint būti stiprios sveikatos ir geros nuotaikos, kietai miegoti, atsigauti išsekus nervų sistemai, pasireiškus neurozei ar asteninei būsenai.

Dietoterapijoje salierais gydomas nutukimas ir nervų ligos, nes jie teigiamai veikia nervų ir endokrininę sistemas, tuo pačiu gerina medžiagų apykaitą.

Pagalvė, prikimšta sausos salierų žolės, padeda nuo nervinės nemigos. Salierų reikia nuolat vartoti sergantiems reumatizmu. Žiemai reikia jų gausiai prisidžiovinti ir dėti į visus pirmuosius ir antruosius patiekalus. Tačiau salierų patartina vengti nėščiosioms.

Gydomieji antpilai

► Salierų lapų arba šaknų vandeniniu antpilu apiplaunamos pūlingos žaizdos ir opos, kad geriau gytų. Šiam tikslui galima naudoti ir sutrintų šviežių salierų lapų kompresus arba iš trintų lapų ir riebalų (aliejaus, sviesto) padarytą tepalą.

► Sergant gastritais, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige naudingas vandeninis šaknų antpilas: 2 arbat. šaukštelius smulkintų džiovintų šaknų užpilti 1 stikline šalto virinto vandens, palaikyti 2 valandas, kartais pamaišant, perkošti. Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.
1 valg. šaukštą smulkintų šviežių šaknų užpilti 1,5 stiklinės verdančio vandens, palaikyti šiltai apdengus 4 valandas, perkošti. Gerti po 1 šaukštą 3–4 kartus per dieną 30 min. prieš valgį.

► Gydant širdies ir kraujagyslių ligas valg. šaukštą smulkintų šviežių salierų šaknų užpilti 1,5 stiklinės verdančio vandens, palaikyti šiltai apdengus 4 valandas, perkošti. Gerti po šaukštą 3–4 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Šilto antpilo gerti po pusę stiklinės triskart per dieną prieš valgį.

► Šalinant smėlį iš inkstų naudingas toks receptas: 50 g šviežių salierų šaknų, 100 g šviežių petražolių smulkiai sukapoti, sumaišyti su 100 g medaus ir 100 ml šalto vandens. Mišinį gerai išmaišyti ir maišant užvirinti ant silpnos ugnies. Palaikyti sausoje vėsioje vietoje 3 dienas. Po to dar įpilti 100 ml vandens ir užvirinti, neataušusį perkošti. Gautą sirupą gerti po 3 šaukštus 3–5 kartus per dieną 20–30 min. iki valgio. Jei gydymas bus veiksmingas, toliau sirupą galima ruošti sudedamųjų dalių masę padidinus dešimteriopai.

► Sergant inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, šlapimtakių akmenlige, sunkiai šlapinantis, esant skausmingoms menstruacijoms sumaišyti lygiomis svorio dalimis sumaltų salierų sėklų miltelių ir medaus. Suvalgyti po šaukštelį 3–4 kartus per dieną.

Gydomieji nuovirai 

► Esant aštriam sąnarių uždegimui imti 3 dalis (pagal svorį) šventagaršvių šaknų ir po 1 dalį salierų, petražolių šaknų bei asiūklių žolės. 5 valg. šaukštus šio mišinio užpilti 1 litru verdančio vandens, virti uždarame inde 5 minutes, atvėsinti, perkošti ir iš tirščių paruoštą kompresą dėti ant sąnarių.
Salieras

► Gydant reumatizmą 100 g šviežių salierų lapų, šaknų arba 50 g džiovintų užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir virti ant silpnos ugnies tol, kol skysčio liks viena stiklinė, perkošti ir tą kiekį išgerti per dieną. Kasdien reikia ruošti šviežią nuovirą ir gerti iki pasveikstant.

► Sergant šlapimtakių akmenlige vartotinas salierų sėklų nuoviras: 2 arbat. šaukštelius sėklų užpilti stikline verdančio vandens ir virti ant silpnos ugnies 30 minučių, ataušinti, perkošti. Gerti po 2–3 valg. šaukštus 2–3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį.

► Cukrinio diabeto atveju 15–20 g smulkintų salierų žolių ar šaknų užpilti stikline vandens, virti ant silpnos ugnies žoles 15 min. arba šaknis 30 min., ataušinti, perkošti. Gerti po 2–3 valg. šaukštus arba po ½ stiklinės 3–4 kartus per dieną prieš valgį.
Citata
Pagalvė, prikimšta sausos salierų žolės, padeda nuo nervinės nemigos. Salierų reikia nuolat vartoti sergantiems reumatizmu. Žiemai reikia jų gausiai prisidžiovinti ir dėti į visus pirmuosius ir antruosius patiekalus. Tačiau salierų patartina vengti nėščiosioms.

► Esant arteriitui (arterijų sienelių uždegimui), imti po 5 valg. šaukštus smulkintų gysločių lapų ir jaunų pušų šakų ūglių (viršūnėlių), virti 30 min. 1,5 l vandens, po to pridėti valg. šaukštą salierų sėklų bei 300 g medaus ir virti dar 10 min., perkošti. Gerti po valg. šaukštą po valgio.

► Senėjimo profilaktikai imti salierą su šaknimi, morką ir po 2 valg. šaukštus petražolių ir ganyklinių zundų šaknų, avižų sėklų, islandinių kerpenų, pelkinių vingiorykščių žiedų. Mišinį užpilti 2 l vandens ir virti, kol išvirs salieras, ataušinti, perkošti. Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną 15 min. prieš valgį. Virtą saliero šaknį galima sunaudoti salotoms.

Spirituotos trauktinės

► 100 g šviežių smulkintų salierų šaknų užpilti 1 l raudonojo Bordo vyno, užvirinti, kaitinti ant silpnos ugnies neverdant 15 min., ataušus perkošti. Palaikyti savaitę šviesioje vietoje arba saulėje. Gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Po kiek laiko pasitrauks nervingumas, įtampa, irzlumas, nerimas, lyg dangus prašviesės. Normalizuosis kraujotaka, pagerės galvos smegenų medžiagų apykaita, apetitas.

► Sumaišyti po 100 g salierų lapų ir pankolių vaisių, užpilti 1 l jauno vynuogių vyno, palaikyti tamsioje vėsioje vietoje mėnesį, kasdien sukratant, perkošti. Laikyti tamsioje vėsioje vietoje. Gerti po 150 ml po valgio, esant hiposeksualumui.

► 2 litrus 20 % rozmarinų trauktinės brendyje sumaišyti su 250 g cukraus sirupo, pridėti 250 g į tyrę sutrintų salierų šaknų, 30 g pankolių vaisių, keletą lašų cinamonų ir kmynų aliejaus. Mišinį palaikyti parą šiltoje tamsioje vietoje, kartkartėmis pateliūskuojant, perkošti per kelis marlės sluoksnius. Gerti po 50 ml 30 min. iki pusryčių. Trauktinė atgaivina, sustiprina fizines ir dvasines jėgas.