Kiekvienam parodoje dalyvaujančiam gyvūnui nuolatos reikia skirti daug priežiūros. Maistas turi būti puikiai subalansuotas, kailis išpuoselėtas naudojant aukštos kokybės ir brangiai kainuojančią kosmetika, o šuns dresūrai nuolatos būtina skirti pakankamai laiko.

„Šunį reikia pradėti dresuoti nuo pirmųjų jo gyvenimo mėnesių. Patariame tai daryti ne patiems, o su profesionalaus dresuotojo pagalba. Tokiu būdu sužinosite, ką darote netaisyklingai ir lengviau perprasite gyvūno psichologiją“ – patarė Lietuvos retriverių mylėtojų klubo atstovė.

Per metus šunų šeimininkai sukaupia šimtus apdovanojimų

Dauguma Tarptautinės šunų parodos dalyvių pripažino, jog dalyvavimas su augintiniais tokio pobūdžio renginiuose yra ne tik hobis – po truputį tai tampa gyvenimo būdu. „Man šis užsiėmimas yra ir hobis, ir gyvenimas ir darbas – tiesiog viskas“ – prisipažino su dviem samojedų veislės šunimis parodoje dalyvaujanti veislyno „Klajoklių šuo“ savininkė Dalia Mickienė.

Moteris šiuo metu augina net penkis samojedų veislės šunis ir su visais nuolatos dalyvauja parodose, kurios vyksta įvairiose pasaulio šalyse. „Per metus iš viso pelnėm daugiau nei šimtą apdovanojimų. Teko net lentynas praplatinti“ – juokėsi D. Mickienė. Jos namuose samojedų veislės kalytės atsivedė jau šešias vadas. Moteris prisipažino, kad pirmąją parduoti buvo sunkiausia, tačiau dabar šunų augintojai ją susiranda patys. Iš Lietuvos mažyliai iškeliauja ne tik į Baltijos, bet ir į tolimesnes šalis – Angliją, Rusiją bei kitas.

Šuns priežiūrai tenka skirti daug laiko ir pinigų

Artėjant Tarptautinės šunų parodos pabaigai, dauguma augintinių pavargę guli praėjimo viduryje, priversdami žmones juos peržengti arba apeiti, kiti aprengiami rūbeliais ruošiantis keliauti namo. Tačiau netoli scenos įsitaisę du Ši Cu veislės šunyčiai atrodo kupini energijos. Nors užkelti ant neaukšto stalo gulinėja, žvitrios akytės, lyg viską sekdamos, bėgioja nuo vieno žmogaus prie kito. Abu augintiniai priklauso veislyno ir šuniukų grožio salono „Lemuro“ savininkei Eglei Palaimaitei.

„Negaliu pasakyti tikslios sumos, kadangi turime daug šuniukų ir perkam kosmetikos prekes dideliais kiekiais, tačiau vieno šunelio priežiūra, neįskaičiuojant maisto, metams kainuoja apie 500 litų“ – bandė sumuoti išlaidas E. Palaimaitė. „O kai kurių žmonių nuomonė, kad kartu augantys šunys nesiporuoja yra klaidinga“ – tvirtino moteris. Jos namuose auga net aštuoni šuneliai, kurie jau spėjo susilaukti šešių vadų.

Konkuravo su Kaziuko muge

Šiek tiek nuošaliau, prie stendo su užrašu „Lietuvos retriverių mylėtojų klubas“, įsitaisiusios kelios moterys.

Lietuvos retriverių mylėtojų klubui priklauso daugybė retriverių veisėjų ir augintojų. Jie nuolatos dalyvauja parodose ir skatina žmones dar labiau pamilti ir taip mūsų šalyje labai populiarius retriverių veislės šunelius.

Prakalbus apie šunų pasirengimą parodoms, moteris pripažino, kad tai nepigus malonumas. „Įskaičiuojant kirpimą, specialių priemonių įsigijimą, registracijos parodoje mokestį (Lietuvoje vidutiniškai 60 litų, užsienyje – 50 eurų), paruošti vieną šunį parodai kainuoja 600 litų“ – prisipažino Lietuvos retriverių mylėtojų klubo atstovė.

Visą savaitgalį vykusi tarptautinė šunų paroda prabėgo linksmai, daugeliui sukeldama puikių emocijų. Nors šunų maistą bei gyvūnų priežiūros prekes pardavinėjantieji teigė, kad tuo pačiu metu vykstanti Kaziuko mugė stipriai sumažino perkančiųjų skaičių, parodoje tiek dalyvių, tiek žiūrovų netrūko.