GRYNAS.lt mugės prekiautojų paklausė, kaip jų produktas atsidūrė ant prekystalio ir kaip į jį žiūri pirkėjai.

Muilas

Pirmasis natūralus muilas, išvirtas Kristinos Noreikienės, vadinasi „Gretutės muilas“, nes jis visų pirma buvo skirtas alergiškai naujagimei dukrai. „Toliau bandžiau kitokius receptus. Dabar gaminu daugiausia maitinamuosius muilus, skirtus sausai odai, tačiau yra ir riebiai, ir normaliai odai. Muilai yra visiškai natūralūs – arba tik su eteriniais aliejais, arba su tikromis medžiagomis: cinamonu, vanile, ožkos pienu, medumi“, - pasakojo gamintoja.

„Žmonės produkciją tikrai vertina. Trečius metus esame rinkoje ir jau turime parduotuvę. Prieš penkias minutes žmogus didmena nemažą kiekį nupirko. Geriausia reklama, žinoma, yra ne tada, kad tu kalbi, koks tas produktas geras, o kai žmonės pabando ir tai pamato“, - sakė K. Noreikienė. Jos gamintų muilų įsigyti galima nuosavoje parduotuvėje Druskininkuose, mugėse ir kitose parduotuvėse. Muilo gabalėlis, sveriantis apie 110 gramų, kainuoja dešimt litų.

Žolelių arbatos

Lna Banelienė, prekiaujanti ekologiškomis žolelių arbatomis, sakosi įgyvendinusi savo vaikystės svajonę „ aš pati užaugusi šalia miško, ant upės kranto ir tai man visada buvo įdomu“. Tiesa, L. Banelienė žolelių pati nerenka – jos auginamos stambiame Latvijos ekologiniame ūkyje. „Tai yra išskirtinis sertifikuotas ekologiškas produktas. Sertifikatas reiškia, kad 5 kilometrai aplink ūkį nenaudojama jokia agrochemija. Visi augalai renkami, fasuojami, pakuojami rankomis, nėra jokio sąlyčio su metalais“, - pasakojo verslininkė.

„Pardavimai yra augantys, nes žmonės ekologiško produkto efektyvumą jau įvertino. Kas yra išbandęs produktą, supranta, kad ekologiškas augalas iš žemės ima tik tai, kad yra naudinga“, - pasakojo prekiautoja. Jau greitai Vilniuje duris atvers šias arbatas pirkėjams siūlanti parduotuvė. Pakuotė ekologiškos žolelių arbatos kainuoja apie 18 litų.

Duona

Tik vanduo ir ruginiai miltai. Toks yra ekologiškos duonos, kuria prekiauja Edita Grigaliūnaitė, receptas. „Toks mano amatas, aš esu tautinio paveldo amatininkė ir saugau mūsų tradiciją, kad vaikai ir anūkai turėtų savą duoną, kuri jau tūkstančius metų yra kepama čia, šiaurės kraštuose. Kai žmonės pradėjo sėsliai gyventi, jie pradėjo kepti tokią duoną“, - pasakojo ūkininkė.

„Kas yra išrankūs sau ir savo vaikams, tie produktą vertina. Kas mąsto, ką deda į burną, kodėl deda į burną ir kas vyksta po to, kai įdeda į burną. Kai prekiauju turguje, šalia būna tokia pat duona, tik į ją dėta cukraus. Prie jos eilė visada būna ilgesnė. Kai kurie žmonės mąsto, kai kurie džiaugiasi skonio receptoriais“, - sakė amatininkė. Šios duonos nusipirkti galima mugių metu ir Tymo turguje, Vilniuje. Kepalas duonos kainuoja dešimt litų.

Bičių produktai

Ne tik medus ir jo gaminiai, bet ir bičių vaško žvakės, pikis. „Malonus užsiėmimas ir norisi gyventi iš to. Tai yra šeimos verslas. Mes su vyru dirbame ir sūnus, o padeda visi, kas tik gali“, - pasakojo pati žvakes raižanti Regina Šerkšnienė.

„Ne visi vertina natūralumą. Daugiau žiūri į kainą. Į šio produkto natūralumą žmonės turėtų kreipti daugiau dėmesio. Gaminame medų su riešutais, su imbieru – rodos ir vietoj saldainiuko galima pasmaližiauti“, - pasakojo prekiautoja. Daugiausia šeima medaus gaminiais prekiauja mugėse ir namuose, bet produktų rasti galima ir parduotuvėse. Kilogramas medaus čia kainuoja šešiolika litų.