Tai - tik keletas reikalavimų, kuriuos milijonieriui verslininkui pateikė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT). Aplinkosaugininkai ir Seimo nariai susidomėjo šiuo elnynu ir ėmė tirti jo veiklą po „Lietuvos žinių“ publikacijų.

Aptvaras virto safariu

A.Bosas asmeniškai arba per jam pavaldžias bendroves pajūryje netoli Karklės kaimelio yra nusipirkęs ar išsinuomojęs apie 150 ha žemės ir valstybinių miškų.

Teritorija įeina į valstybės saugomą Pajūrio regioninį parką, didžioji jos dalis patenka į Šaipių kraštovaizdžio ir Karklės botaninį draustinius, o elnynas šliejasi prie griežtai saugomo Plocio gamtinio rezervato ir dviračių tako.

Per LŽ tyrimą paaiškėjo, kad draustinyje esančiame elnyne apgyvendinti ne tik šie gyvūnai, bet ir meška, vilkas, šernai, stumbrai, poniai, meškėnai, stručiai, fazanai, auginami galbūt neteisėtai suręstuose voljeruose. Praėjusią vasarą Bosų elnyne atidaryta poilsio ir pramogų rezidencija. 

Aplinkosaugininkai akcentuoja, kad 1995 metais tuometis aplinkos ministras Bronius Bradauskas leido įsteigti tik aptvarą elniams ir danieliams auginti.

Pagrindiniai VSTT nurodymai verslininkui - sumažinti naudojamos (nuomojamos) žemės plotą ir panaikinti statinius (tvoras, vartus), trukdančius naudotis servitutiniais keliais. R.Baškytė, taip pat atkreipė dėmesį, kad gyvūnų iškamšų demonstravimas neatitinka ne tik Europos Sąjungoje, bet ir pasaulyje pripažintų gyvūnų globos etinių normų. Pats A.Bosas po susitikimo su VSTT vadove sutiko su šiais reikalavimais.