Apgaulinga šiluma

Lyg ir atsakydama į šį klausimą nuolatiniams skaitytojams primenu, kad visai neseniai žvejams pateikėme informaciją apie tinkamą aprangą žvejojant darganotu oru. Tačiau sutinku, kad kai už lango spaudžia šaltukas, pučia šiaurys, negana to, dar ir sninga ar lyja, žvejai privalo pasirūpinti ne tik apranga, bet ir „šildančiaisiais“ gėrimais. Šie turėtų būti anaiptol ne tie, apie kuriuos dabar galvojate, tai - šilta arbata ar kava. Nors medikai perspėja, kad kavą žvejyboje derėtų gerti tik nestiprią.

Net jeigu jūsų žvejyba trunka nuo ryto lig vakaro, karšta arbata gerame termose tokia ir išsilaikys. Kaip sako žvejys Jonas Gruzdys, ir grįžus namo galima lūpą nusideginti, svarbu nepagailėti pinigų tinkamam termosui. Jų galima įsigyti veik visose žvejybos prekių parduotuvėse.
Citata
Sušalti žūklaujant sunku, ypač jeigu ieškai ešerių. Jų žūklei reikia išgręžti ne vieną eketę, todėl toks užsiėmimas tikrai šildo. Tai yra geriausi šildomieji, juk ne visuomet turi vairuotoją, kuris po taurelės dar ir namo parvežtų.

Vis dėlto visi žvejai pasakys, kad „šildančiaisiais“ jie vadina ne arbatą ar kavą, o šį tą stipriau. Kaip patys sako, šilumą greičiau pajusti padeda alkoholis. Gydytojai perspėja, kad alkoholio vartojimas esant šaltam orui anaiptol nėra pats geriausias pasirinkimas. Ilgainiui būnant šaltyje organizmas nebesugeba palaikyti įprastos kūno temperatūros, jai mažėjant žmogus tampa viskam abejingas, vangus, mieguistas. Anot medikų, sulėtėjus širdies veiklai ir kvėpavimui, sutrinka sąmonė - nukritus temperatūrai žmogus gali mirti.

Todėl vykstant pasimėgauti poledine žvejyba svaigalų derėtų vengti. Iš pradžių atrodo, kad kūnas sušilo, bet tai laikina. Kintant oro sąlygoms: temperatūros ir drėgnumo kaita, atmosferos slėgio ir saulės aktyvumo pokyčiai, žmogaus organizmas sunkiau prisitaiko, todėl dera laikytis tam tikrų taisyklių. Svarbiausia žinoti, kad prieš einant į šaltą orą (slidinėti, dirbti, žuvauti) negalima gerti alkoholinių gėrimų, nes alkoholis trukdo organizmui adaptuotis.

Kiti šilumos šaltiniai

Siekiant išvengti sušalimo medikai pataria šiltai rengtis, nevaikščioti be galvos apdangalo. Nepatartina gerti alkoholio ir kavos, nes šie gėrimai praplečia kraujagysles ir padeda iš organizmo išeiti šilumai. Taip pat rekomenduojama nevalgyti sūraus maisto, mat druskoje esantis natris padidina kraujo spaudimą.

Šį savaitgalį ant Daugų ežero ledo žvejojęs prie Veisiejo įsikūrusios kaimo turizmo sodybos savininkas Ričardas Pruskus sako, kad sušalti žūklaujant sunku, ypač jeigu ieškai ešerių. Jų žūklei reikia išgręžti ne vieną eketę, todėl toks užsiėmimas tikrai šildo. „Tai yra geriausi šildomieji, juk ne visuomet turi vairuotoją, kuris po taurelės dar ir namo parvežtų. Tokiu atveju ekečių gręžimas šildo labiausiai“, - sakė R.Pruskus.
Citata
Žvejai žvejyboje privalo pasirūpinti ne tik apranga, bet ir „šildančiaisiais“ gėrimais. Šie turėtų būti anaiptol ne tie, apie kuriuos dabar galvojate, tai - šilta arbata ar kava. Nors medikai perspėja, kad kavą žvejyboje derėtų gerti tik nestiprią.

Jam antrino Alytaus autoklubo direktoriaus pavaduotojas Juozas Rasimas: „Geriausiai šildo darbas. Penktadienį ant Dusios ledo teko dirbti juodai - ištraukiau 163 stinteles. Taip dirbdamas tikrai nesušalsi, tačiau tam reikia gero kibimo.“

Savaitgalį R.Pruskus ištraukė keturis ešerius, visi svėrė nuo 500 iki 800 gramų, ir šią žvejybą vadina geriausia šitą sezoną. Anot jo, ešeriai pradėjo būriuotis į bandą, todėl jiems nereikėjo nė specialaus jaukinimo.

Akivaizdu, kad, praūžus Stintų šventei Palangoje, mūsų krašto žvejams pasimėgavus Dusios stintų traukimu, ateis eilė ir ešeriams, kuriuos gaudant malonumas garantuotas. Ne be reikalo sakoma, kad vienas stambus ešerys atstoja dvi lydekas. O besimėgaujant poledine žūkle mes raginame neprarasti saiko ir blaivaus proto!