Nepamainomas maisto medžiagų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Chia sėklose yra:

• 8 kartus daugiau Omega-3 negu lašišoje,

• 6 kartus daugiau kalcio nei piene,

• 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose,

• 2 kartus daugiau kalio negu bananuose,

• 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose,

• 2 kartus daugiau ląstelienos nei sėlenose,

• 6 kartus daugiau baltymų nei pupelėse,

• 4 kartus daugiau seleno nei linų sėklose,

• 9 kartus daugiau fosforo, nei nenugriebtame piene daugiau antioksidantų nei mėlynėse.

Chia sėklos turi daug baltymų, sudaro 19-23 proc. sėklų masės, tai aukštos kokybės augalinis baltymas. Palyginimui pateikiamas kitų augalų sėklų baltymų kiekis procentais: kviečių ir kukurūzų – 14 proc., ryžių – 8,5 proc., avižų – 15,3 proc., miežių – 9,2 proc.

Chia turi 3-10 kartų daugiau riebalų nei kitų augalų sėklos ar kitos augalų dalys – nuo 32 iki 39proc. Chia sudėtyje aukščiausio lygio polinesočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, Omega-3. Palyginimui, saulėgrąžų aliejuje – 0,3 proc., alyvuogių aliejuje – 1,5 proc., sojos pupelių aliejuje – 8 proc., menkės kepenų aliejuje – iki 20 proc., kai kuriuose jūros dumbliuose – iki 40 proc., lašišos ikruose – iki 35proc.

Omega-3 rūgštys nėra sintetinamos organizme, todėl jas būtina gauti su maistu. Jos yra būtinos riebaluose tirpių vitaminų metabolizmui, pavyzdžiui, vitaminų D, E, K, kurie svarbūs ląstelių kvėpavimo ir energetiniams procesams.

Be to, Chia esančios Omega-3 rūgštys yra stabilios, t.y. nesioksiduoja, net po ilgų metų saugojimo normaliomis sąlygomis. Taip yra dėl sėklose esančio didelio kiekio gamtinių aukšto aktyvumo antioksidantų. Jie efektyviai apsaugo organizmą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, plaučių vėžio ir skrandžio venų tromboembolijos (nes pasižymi stipriu antikoaguliantiniu veikimu), stabdo senėjimo procesus.

Chia yra puikus kalcio šaltinis, būtinas kaulų ir raumenų sistemoms, siekiant išvengti osteoporozės, ypač moterims menopauzės metu. 100 g Chia sėklų turi iki 870 mg kalcio, o piene yra ne daugiau kaip 125 mg. Organizmas kalcį gerai pasisavina, nes Chia sėklose yra ir boro, kuris yra kalcio absorbcijos ir pasisavinimo katalizatorius.

Chia sėklos taip pat yra puikus pagrindinių mikroelementų šaltinis, pavyzdžiui:

• Fosforas (iki 1050 mg) – normaliam nervų sistemos bei atminties funkcionavimui;

• Kalis (700-900 mg) – apsaugo nuo raumenų spazmų, normalizuoja bei stabilizuoja arterinį kraujospūdį;

• Cinkas – suaktyvina imuninę sistemą, gerina raumenų darbą, yra svarbus reprodukcijai

• Magnis (400-460 mg) – gerina kalcio ir kalio pasisavinimą, didina energiją, yra labai svarbus sportininkams;

• Geležis, varis, manganas, molibdenas ir kt., kurie yra svarbūs daugeliui fermentų, hormonų sintezei bei endokrininės sistemos darbui.

Chia sėklos taip pat turi daug įvairių vitaminų – A, B1, B2, B3, kurie vaidina svarbų vaidmenį organizmo vystymuisi, medžiagų apykaitai, širdies – kraujagyslių ir nervų sistemoms.

Chia sėklos kovoje su ateroskleroze ir diabetu

Chia sėklų vartojimas greitai ir stipriai sumažina cholesterolio ir trigliceridų lygi kraujyje, o tai, savo ruožtu, sumažina aterosklerozinių plokštelių susidarymą kraujagyslėse, susinormalizuoja kraujospūdis (ypač hipertenzija sergantiems pacientams), sumažėja širdies – kraujagyslių ligų rizika.

Kita unikali Chia sėklų savybė – ir vienintelė visame augalų pasaulyje – tai gebėjimas absorbuoti didelį kiekį vandens – 12 kartų daugiau savo svorio. Kai mes 1 arbatinį šaukštelį Chia sėklų įdedame į stiklinę vandens ir paliekame 30-40 min., dėl didelio kiekio švelnių, minkštų ir itin tirpių maistinių skaidulų, susidaro vientisa masė, panaši į gelį. Kai toks gelis patenka į skrandį, susidaro fizinis barjeras tarp angliavandenių ir virškinimo fermentų, o tai prisideda prie lėto angliavandenių pavertimo į cukrų, leidžiant ilgą laiką išlaikyti mažą cukraus kiekį kraujyje.

Nėra reikalo ir sakyti, kaip svarbu yra užkirsti kelią bei kontroliuoti diabetą. Lėtas angliavandenių skaidymas stabilizuoja medžiagų apykaitą bei padeda palaikyti aukštą ląstelinių struktūrų ir viso organizmo energetinį lygį.

Chia sėklos sportuojantiems ir gimdyvėms

Chia sėklų gebėjimas absorbuoti ir išlaikyti vandenį padeda prailginti ir išlaikyti hidrataciją visame organizme, ypač fizinio aktyvumo metu. Šios savybės dėka yra užtikrinamas normalus elektrolitų pasiskirstymas ir perėjimas per ląstelių membranas.

Dėl šios unikalios Chia sėklų savybės bei jų sudėties, žymiai pagerėja audinių vystymasis ir regeneracija nėštumo metu bei žindymo laikotarpiu, tai padeda organizmui greitai atsistatyti po gimdymo. Sportininkams Chia sėklos padeda ne tik išlaikyti organizmo hidrataciją, bet ir atsistatyti po traumų, greičiau atgauti jėgas reabilitacijos metu. Vartojant chia sėklas pašalinamas uždegimas ir skausmas raumenyse ir sąnariuose.

Chia sėklos skatina metabolizmą, ypač lipidų apykaitą, todėl jos itin tinka žmonėms, kovojantiems su viršsvoriu.

Kas turėtų vartoti chia sėklas?

Chia sėklos tinkamos kovojantiems su viršsvoriu, linkusiems sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertenzija, diabetu. Pacientams, kurie yra infakto bei insulto rizikos grupėje.

Sveikatos sutrikimai, kurių gydymui ar prevencijai tinkama naudoti Chia sėklas:

• vėžys (pvz. prostatos, storosios žarnos, krūties vėžys, metastazės ir t.t.)

• išsėtinė sklerozė,

• psichikos sutrikimai (Alzhaimerio liga, epilepsija, depresija, insultai su komplikacijomis – paralyžius, kalbos praradimas, atminties sutrikimai)

• įvairios uždegiminės ligos, artritas, reumatas, astma,

• vaikų ligos,

• diabetas,

• viršsvoris.

Vartojimo būdas: suaugusiems po 1 šaukštą maltų Baltosios Chia (11 g) 3 kartus per dieną, dedant į jogurtą, salotas, košes ir t.t., arba ištirpinant negazuoto vandens puodelyje (200 ml) arba bet kokiame gėrime.