Klaipėdos veterinarijos klinikos ir gyvūnų prieglaudos vadovė Rita Ilgūnė nuramino – žmonėms jokio pavojaus nėra.

„Gripas – gana paplitusi kačių liga, ja susilpnėjus imunitetui dažniausiai serga benamiai ar beglobiai gyvūnai. Ši liga nesirenka metų laiko – gali užklupti bet kada. Tokį virusą pasigavusias kates apninka įvairiausios komplikacijos – kad ir kvėpavimo takų uždegimas. Gyvūnas ima ašaroti, sloguoti, gali kosėti ir čiaudėti, temperatūra pakyla gerokai per 40 laipsnių (įprasta kačių kūno temperatūra aukštesnė negu žmonių – 38–38,5 laipsnio), tampa vangus, neėda, greitai pavargsta”, – sako R.Ilgūnė.

Kačių gripas – ne konkreti viena liga, o veikiau ligų grupė, pagrindiniai simptomai – viršutinių kvėpavimo takų pažeidimai. Šis gripas nėra sukeltas viruso, jo priežastimi gali būti kačių pūslelinė, kiti virusai ar bakterijos.

Ligos sukėlėją nieko neįtardami į namus gali parnešti patys šeimininkai. Virusas gali tūnoti ant jų batų ir drabužių. Gal žmogus buvo namo rūsyje, kuriame įsikūrusios laukinės katės, gal paprasčiausiai užmynė tą vietą, kurioje neseniai gamtinius reikalus atliko benamis gyvūnas.

„Susirgusiai katei pirmiausia reikia stiprinti imuninę sistemą. Tam skiriamos specialios injekcijos, yra ir augalinės kilmės vaistų. Sunkesniais atvejais prireiks ir antibiotikų, vitaminų. Kol katė pasveiks, būtų gerai ją šerti specialiu tokiems atvejams skirtu ėdalu. Kad katė mažiau ėda – ne bėda, svarbiausia, kad pakankamai laktų. Jei pati nelaka, reikia skysčius per prievartą švirkšti švirkštu”, – pataria R.Ilgūnė.