B.Obama pažadėjo skatinti vėjo, saulės ir švaresnę gamtinių dujų energetiką didžiausioje pasaulio ekonomikoje, taip pat paragino Jungtines Valstijas per ateinančius 20 metų perpus sumažinti be reikalo vartojamos energijos kiekį namuose ir verslo įmonėse.

Savo metiniame pranešime „Apie padėtį Sąjungoje“ B.Obama metė iššūkį daugeliui klimato kaitos skeptikų, kurių gausu tarp Respublikonų partijos įstatymų leidėjų, sakydamas, jog 12 visų laikų šilčiausių metų buvo užfiksuoti per pastaruosius 15 metų.

„Galime rinktis tikėti, kad superaudra „Sandy“ ir didžiausia sausra per kelis dešimtmečius bei smarkiausi miškų gaisrai, kada nors įvykę keliose valstijose, tėra keistas sutapimas, – sakė prezidentas. – Arba galime rinktis tikėti triuškinančiomis mokslo išvadomis ir imtis veiksmų, kol dar ne per vėlu.“

Šiuos B.Obamos žodžius palydėjo demokratų plojimai ir respublikonų tyla.

Žadėjo pats imtis kovos su klimato kaita

Prezidentas pažadėjo, kad leis vystyti naujus naftos gavybos projektus, tačiau pasiūlė dalį už naftą ir dujas gaunamų pajamų nukreipti į būsimą Energetinio saugumo fondą, kuris vykdytų tyrimus, kuriant nuo naftos nepriklausomus automobilius ir sunkvežimius.

B.Obama pažymėjo, kad jo administraciją dažnai kritikuojantis respublikonas senatorius Johnas McCainas 2003 metais kartu su tuomečiu senatoriumi Joe Liebermanu pateikė palaikymo nesulaukusį pasiūlymą apriboti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, su kuria siejami klimato pokyčiai.

„Raginu šį Kongresą siekti abiejų partijų palaikomo rinka grindžiamo sprendinio dėl klimato pokyčių – panašaus į tą, kurį Johnas McCainas ir Joe Liebermanas buvo kartu parengę prieš kelerius metus“, – sakė B.Obama.

„Tačiau jeigu Kongresas greitai nesiims veiksmų apsaugoti ateities kartoms, jų imsiuosi aš, – perspėjo prezidentas. – Pavesiu savo kabinetui parengti vyriausybės veiksmus, kurių galime imtis dabar ir ateityje, siekiant mažinti taršą, parengti mūsų bendruomenes klimato pokyčių padariniams ir paspartinti perėjimą prie tvaresnių energijos šaltinių.“

Klimato valdymo įstatymai nesulaukia palaikymo

J.McCaino ir J.Liebermano parengtas Klimato valdymo įstatymas turėjo sumažinti šiltnamio dujų išmetimus iki 2000 metų lygio, taip pat numatė paskatas verslui pereiti prie labiau aplinką tausojančių technologijų.

Šio įstatymo projektas, pakartotinai teiktas svarstyti 2005 ir 2007 metais, tačiau atmestas Kongrese. Dar ambicingesnis teisės aktas dėl taršos mažinimo, parengtas B.Obamos Demokratų partijos iniciatyva, buvo priimtas Atstovų Rūmų 2009 metais, tačiau užgeso Senate.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)