Plaukiojančiais transporteriais PTS-M antradienį atliktos pirmosios ir abi sėkmingos operacijos, teikiant pagalbą potvynio apsupty jau dvi savaites gyvenantiems žmonėms. Iš viso Pagėgių ir Šilutės rajonuose jis yra atkirtęs nuo sausumos 99 sodybas.

J.Vitkaus inžinerijos bataliono Taikos meto užduočių būrių kariškiai plaukiojančiais kariniais transporteriais PTS-M per ledu padengtas teritorijas išlaužė vieškelių trajektorijas link Šyšos kaimo Šilutės rajone ir Nausėdų, Pelenių ir Kucių kaimų – Pagėgių savivaldybėje.

Iš pirmojo kaimo kelios šeimos buvo pritrūkusios maisto, reikėjo du paauglius išgabenti į vieną Šilutės bendrabutį, kad galėtų tęsti mokslą. Šyšos kaimą ir Šilutę skiria tik kelių kilometrų ilgio apsemtas ir užšalęs kelio ruožas.

Į Nausėdų , Pelenių ir Kucių kaimus kelias iš Pagėgių buvo žymiai rizikingesnis ir ilgesnis - virš dvidešimties kilometrų ilgio. Jį šešių karių komanda, lydima trijų Pagėgių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų, įveikė sėkmingai.

Pagėgių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyr. inspektorius Alvydas Mikašauskas , nuo potvynio pradžios, sausio pirmosios, dalyvavo jau devintoje pagalbos teikimo gyventojams operacijoje. Jis įsitikino, jog kariškių galimybės veikti ledo tyruose neabejotinai buvo didesnės, pagalba – efektyvesnė. Ją antradienį gavo trisdešimt potvynio įkaitais tapusių šeimų.

„Karinės paskirties amfibijos pagalba buvo nugabenti būtiniausi sunkiasvoriai produktai bei saugiai išvežti du gyventojai (tarp jų nepilnametė)“, - pasakojo A.Mikašauskas. Kelionė per apsemtas teritorijas prasidėjo Panemunės miestelyje, o tolimiausias pasiektas kaimas buvo Kuciai. Pakeliui buvo aplankyti Nausėdų ir Pelenių kaimų gyventojai.

„Kelionė pirmyn buvo sudėtingesnė, nes reikėjo iškirsti kelią per ledą, todėl grįžti tuo pačiu keliu buvo ženkliai saugiau. Sunkiausias krovinys – iš teritorijos išgabentas padidinto pravažumo automobilis Nissan Patrol, kuriuo gyventojas galės sugrįžti į namus, kai potvynis pradės slūgti. Atskirtų kaimų gyventojams nugabenti 7 buitinių dujų balionai, giminaičių suruošti maisto ir kitų prekių ryšuliai“,- pranešė A. Mikašauskas.

Pasak jo, užlietos lankos ir keliai šiuo metu yra nepravažiuojami turima sava gelbėjimo technika - aerokateriu ar valtimi. Ledo storis siekia apie 5-7 centimetrus, juo judėti nėra saugu. Be to, visa potvynio teritorija nėra vienalytė – gausu sausumos iškilimų, kanalų, srovių išgraužų ir kitų kliūčių. Ir todėl – dar rizikingesnė pėstiems ir važiuotiems. Properšose -tik vandens paukščiams saugu.

„Lietuvos Kariuomenės Inžinerinio bataliono turima amfibija PTS-M yra pritaikyta važiuoti ir plaukti. Ji gali vežti ir plukdyti pakankamai didelį krovinį – prireikus net automobilinę gaisrinę cisterną su vandeniu. Šiandien ypač pravertė išgabenti visureigį ir jo savininką su dukra, kurie gyvena Klaipėdoje ir čia turi poilsio sodybą“,- sako pareigūnas.

Kariuomenės pagalba Pagėgių ir Šilutės savivaldybėms teikiama pagal poreikį kilus potvyniui ir susidarius ekstremalioms situacijoms metų pradžioje.