Tana ežero ilgis 75 km, o plotis apie 70 km, tai didžiausias ežeras šalyje. Ežero vandeningumas ir netgi dydis priklauso ir nuo sezono: lietinguoju jis didesnis, sausros metu – mažesnis.

„Kodėl Tana ežeras? Jis labai svarbus vietinių gyventojų maisto ir vandens šaltinis. O hidroelektrinė padeda išgyventi dešimtims milijonų žmonių visoje Etiopijoje. Štai kodėl šis ežeras ir štai kodėl taip svarbu branginti tai, ką turime kaip šiandien dar savaime suprantamą dalyką, tačiau viskas šioje žemėje turi ribas ir pabaigą. Susimąstykime...“, - savo internetiniame puslapyje teigia V. Urbonas.

Plaukimas Tana ežeru bus skirtas ir įamžinti 150-asias išsivadavimo nuo Rusijos imperijos metines. „1863-1864 metų sukilimas - tai buvusio Abiejų Tautų Respublikos tautų nacionalinio ir socialinio išsivadavimo sukilimas prieš Rusijos imperijos valdžią. Laisvės kovos vyko Rusijos imperijos okupuotose Lenkijoje ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje bei jų etnografinėse dalyse – Baltarusijoje ir Ukrainoje“, - rašo V. Urbonas.

Kelionė prasidėjo nesklandumais

Šiuo metu komanda jau yra Etiopijoje ir ruošiasi sudėtingam Vidmanto plaukimui. Tiesa, kelionė prasidėjo nesklandumais.

„Kelionė prasidėjo nedideliais nemalonumais. Neatskridus lėktuvui iš Talino visus komandos narius išskirstė į skirtingus reisus, dėl to dalis komandos prisijungė Etiopijos sostinėje Adis Abeboje. Tai yra aukščiausiai esanti sostinė Afrikoje. Kai kurie pajuto aukštikalnių poveikį - dusulį, galvos skausmą dažną širdies plakimą.

Aklimatizuodamiesi lankėme miesto muziejus, bažnyčias, didžiausią Pietų Afrikos turgų, kuriame buvome apvogti. Taip susipažinome su vietos „papročiais“.

Kitą dieną išskridome į Gonder miestą, kuris dėl savo viduramžiškų pilių vadinamas Afrikos Kamelotu. Skrisdami matėme didžiulį Tanos ežerą, kurį Vidmantas ryžosi perplaukti.

Gonderyje pirkome produktus reikalingus plaukimui ir susitikę su plaukimo organizatoriais aptarėme ežero specifiką ir su tuo susijusias detales“, - laiške GRYNAS.lt rašo sportininko žmona Rita Urbonienė.

Tana ežeras yra kalnuose. Nėra žinių, kad čia gyventų krokodilai ar begemotai išskyrus tą vietą kur išteka Mėlynasis Nilas. Visose gėluose Afrikos vandenyse didžiausias pavojus yra ne tie matomi didieji gyvūnai, bet nematomi gėlųjų vandenu pirmuonys bilharzija (lot. schistosomiasis), kurie negrįžtamai pažeidžia virškinamąjį traktą ir šlapimo takus.

„Vidmanto ir šį kartą laukia nelengvas išbandymas“, - teigia R. Urbonienė.

Jau trečius metus vykdomos ekologinės akcijos metu siekiama atkreipti dėmesį bei skatinti žmoniją branginti žemės turtą – gėlą vandenį. Sportininkas jau įveikė 2009 m. Titikaką Pietų Amerikoje, 2010 m. Yellow Stone Šiaurės Amerikoje, 2011 m. giliausią žemėje Baikalą Azijoje. Jais V. Urbonas nuplaukė 145 kilometrus.