Jis pakeitė ligšiolinį Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus filialo Ventėje vedėją Leoną Jezerską, čia dirbantį nuo 1974-ųjų.

Vienoje darbo vietoje - 65-erius metus

T.Ivanausko zoologijos muziejus yra pirmoji ir vienintelė veterano 87-erių L.Jezersko darbovietė. Joje pradėjo dirbti 1947 lapkritį, miškų tyrimų srityje ir šiam mėgstamam darbui atidavė 27 metus.

Iš Kauno į Ventės ragą vadovauti ornitologinei stočiai jis, tuomet sulaukęs 49-erių, buvo komandiruotas tarsi laikinai. Bet liko čia visam likusiam gyvenimui.

Pernai lapkritį jis tapo vienu ryškiausių ilgaamžių Lietuvoje . Pirmoje ir vienintelėje darbovietėje – T.Ivanausko zoologijos muziejuje - jis sukaupė 65 metų darbo stažą. Valstybinėje įstaigoje tai - išskirtinis atvejis.

Pernai, kalbėdamas su šių eilučių autore, L.Jezerskas sakė esąs jau pasirengęs užleisti vietą jaunesniam specialistui ir sakė būsiąs patenkintas, jei stoties vadovu taps Vytautas Jusys.

„Jis sąžiningas žmogus, vertas pasitikėjimo ir palaikymo. Be to, milijoninėmis europinės paramos lėšomis Ventės rage rengiamasi statyti didžiulį mokslo tyrimų ir lankytojų aptarnavimo centrą, aš jau nepajėgsiu to krūvio aprėpti...“,- kalbėjo L.Jezerskas.

2013-ųjų kovo mėnesį turėtų būti baigtas daugiau kaip pusę milijono litų kainuosiantis Ventės rago ornitologinės stoties lankytojų centro rekonstrukcijos, ekspozicijos įrengimo bei aplinkos pritaikymo lankymui projektas.

Jo įgyvendinimas atsieis beveik 10 milijonų litų. Juos planuojama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo. Projektas yra vykdomas pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

Sugalvojo efektyvesnes paukščių gaudykles

Ventės rago ornitologinės stoties veteranas L.Jezerskas, pasikeitus kolektyvo vadovui, į pensiją vis tiek neišlydėtas. Jis vykdys zoologinius tyrimus.

Visi, kam įdomi Ventės rago kyšulio, giliausiai į Kuršių marias nutolusio Lietuvos kampelio, istorija, vertina L.Jezersko pastangas sovietmečiu jį sutvirtinant, pritaikant priimti lankytojus. Taip pat modernizuoti ornitologinių tinklų kompleksą, kad jis taptų našiausiu Europoje ir pasaulyje.

1975-1986 metais Ventės rago smaigalyje L.Jezersko iniciatyva vyko didžiausi rekonstrukcijos darbai. Kuršių marių krantai buvo paaukštinti, išgrįsti akmenimis, pastatytas 250 metrų ilgio molas, per ledonešį atliekantis ledlaužio funkcijas, kad luitai negriautų ir nenaikintų pusiasalio.

Netrukus čia buvo pastatytos L.Jezersko projektuotos didžioji ir zigzaginės paukščių gaudyklės, kuriose įkliuvę paukščiai rečiau žūva, jų sužieduojama dešimteriopai daugiau. Pavyzdžiui, 1950-1959 metais čia buvo žieduojama po 10-15 tūkst. , o 2003-aisiais – 105 tūkst. paukščių per metus.

„Ir šioje srityje laikas atsinaujinti, turiu sumanęs daugiau patobulinimų, kad įkliuvę paukščiai netaptų žvėrelių ar žalčių masalu. Žūstančiųjų kiekį sumažinsime dešimteriopai“, - sako V.Jusys.

Laukiama tyrimų proveržio

V. Jusio iniciatyva tikimasi plačiau atverti vartus tarptautiniam bendradarbiavimui su kolegomis, dirbančiais užsienio šalyse.

„Keisimės ornitologų grupėmis, plėsime pažinimo ribas, visų tyrimų srityje sieksime proveržio. O ekologinio švietimo, gamtinio pažintinio turizmo centras Ventės rage buvo ir liks lankomiausias dešiniajame Kuršių marių krante“,- žurnalistei sakė V.Jusys.

Kasmet čia aptarnaujama tūkstančiai ekskursijų iš Lietuvos ir daugelio pasaulio šalių, iš viso - apie 50-70 tūkst. lankytojų per metus. Jie išvyksta namo praturtėję žiniomis apie gamtines šio krašto vertybes, vietines paukščių populiacijas.

Ir profesionalai, ir mėgėjai V.Jusio atvirumą ir dosnų dalijimąsi savo žiniomis labai vertina. Kai 2009 metais Lietuvos Ornitologų draugija pradėjo leisti žurnalą „Paukščiai“, jo vyr. redaktoriumi pasirinko būtent V.Jusį. Už simbolinį atlygį jis juo dirba iki šiol.

Prieš penkerius metus išleistą populiariąją knygą „Ventės ragas“ taip pat parašė V.Jusys, nedaug prisidėjo L.Jezerskas. 2012 metų gale išleisto Lietuvos paukščių pažinimo vadovo autoriai yra Vytautas Jusys, Saulius Karalius ir Liutauras Raudonikis. Jame ornitologai pateikė aprašymus apie 380 paukščių rūšių ir žinyną iliustravo 2000 fotografijų. Dauguma jų - V.Jusio.

Keliolika spaudinių – knygų, brošiūrų, žurnalų - išleisti per tris dešimtmečius, yra iliustruoti tūkstančiais V.Jusio fotografijų, jose užfiksuoti paukščiai natūralioje aplinkoje ir pateikti stebėjimai apie juos. 2007 metais jis su bendraminčiais įkūrė Lietuvos paukščių fotografų klubą Birdpix.lt.

Darbas sutampa su pomėgiu

Gimęs Lietuvos tremtinių šeimoje Kazachstane, baigęs Molėtų pirmąją vidurinę mokyklą, V.Jusys profesinės brandos viršūnę pasiekė prie Kuršių marių, Ventės rage. Jo sąskaitoje – jau 605 tūkstančiai sužieduotų paukščių, tai yra antras pagal dydį rezultatas pasaulyje.

Šis profesionalas Lietuvoje yra aptikęs bene daugiausiai naujų paukščių rūšių ir šeštus metus sėkmingai vadovauja Lietuvos ornitofaunistinei komisijai.

„Mano darbas sutampa su mano hobi, ar begali kas būti geriau?“, - retoriškai klausė V.Jusys.