Kaip praneša hufflingtonpost.com, dešimtmetį šie du įtariamieji vykdė narvalų (narvalinių šeimos banginis, kūnu panašus į baltąjį delfiną ir Iravadžio delfiną – red. past.) ilčių kontrabandą į JAV.

Narvalas yra žinomas kaip jūros vienaragis, turintis spiralės formos iltis, kurios gali užaugti daugiau kaip iki 8 pėdų (243,8 cm). Iltys gali būti parduodamos už tūkstančius dolerių už vienetą, tačiau jas importuoti į JAV yra draudžiama.

Kaltinamojo akto dokumentas tiksliai nenurodo apie kokias kontrabandos sumas kalbama, tačiau Kanados perpardavėjai teigia gavę ne mažiau kaip 150 mokėjimų už narvalų iltis.

„Nusikaltimas, su kuriuo susidūrėme, vykdomas jau dešimt metų, todėl panašu, kad rinkoje toks elgesys buvo pateisinamas“, - teigė Toddas Mikolopas, Teisingumo departamento Aplinkos nusikaltimų skyriaus atstovas.
Citata
Narvalo iltys gali užaugti nuo 3 iki 8 pėdų (91,4 cm iki 243,8 cm) ir kainuoja nuo 1 iki 7 tūkst. dolerių (2650 – 18 850 Lt) už vienetą.

„Narvalai gyvena Arties vandenyse ir yra medžiojami inuitų medžiotojų dėl savo mėsos, odos ir ilčių“, - aiškino Calvinas Kania, Furkanados prezidentas Britų Kolumbijoje. Vyras parduoda iltis pirkėjams, kurie jas perka ketindami iš jų pasigaminti papuošalų.

C. Kania sakė, kad vidutiniškai narvalo iltys gali užaugti nuo 3 iki 8 pėdų (91,4 cm iki 243,8 cm) ir kainuoja nuo 1 iki 7 tūkst. dolerių (2650 – 18 850 Lt) už vienetą. C. Kania teigimu, jis ilčių importą vykdo į visas šalis, išskyrus tas, kur tai daryti draudžiama, t. y. JAV, Jungtinę Karalystę ir Australiją.

Kaltinimuose, kurie buvo suformuluoti praėjusį mėnesį, teigiama, kad du kanadiečiai narvalo iltis pirkdavo iš perpardavėjų šiaurės Kanadoje ir naudodamiesi internetu organizavo ilčių pardavimus JAV. Kanados pardavėjai atgabendavo iltis į Calais, Maine miestą, iš kurio slėpdami iltis transporto priemonėse jas nugabendavo iki Bangoro, iš kurio prekės toliau keliaudavo laivais pas amerikiečių pirkėjus.

Iki šiol, anot T. Miklopo, yra išaiškintas vienintelis narvalo ilčių kontrabandos atvejis, už kurį Davidas Place 2011 metais gavo beveik trejus metus kalėjimo. Jis buvo nuteistas už kašalotų dantų ir narvalo ilčių importą bei prekybą, kurios vertė siekė daugiau kaip 400 tūkst. JAV dolerių (1, 060 mln. Lt).